G-TQCBD7NNX5
DOLAR 34,8172
EURO 36,7819
ALTIN 2.963,07
BIST 10.163,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Yağmurlu
İstanbul
17°C
Yağmurlu
Sal 12°C
Çar 12°C
Per 11°C
Cum 10°C

SPOR EĞİTİMİNİN OLİMPİYATLARA ETKİSİ

23.12.2012
A+
A-

Pedagoji ilmi; eğitimi, “kalıcı davranış edinme” olarak ifade eder. Bu sebeple konuyu eğitim açısından ele almanın, gerek toplum sağlığı, gerekse performans sporcularının başarısına sağlayacağı avantaj bakımından önemli bulmaktayım.
Spor eğitimi, sporu oluşturan bütün davranışları n spor biliminin öngördüğü çerçevede ele alması ve ona göre müfredat programları geliştirip uygulamaya sokulması önem arz etmektedir.
Spor; sadece pedagoji ilmini ilgilendirmediği için, sosyolojik ve iktisadi boyutlu cephe sininde göz ardı edilmemesi gereği vardır. Gerek pedagoji, gerek sosyoloji gerekse iktisadi veçhesiyle iç içe birbirlerinin mütemmimi, yani tamamlayıcısı olarak düşünmek lazımdır.
Türk spor teşkilatı, yeni yapılanması içinde, ele alacağı en önemli konu, spor eğitimi ve tesisleşme olmalıdır. Bu iki unsurun mutlak yarar sağlamasını te’minende “yetkinlik” esasına bağlı istihdam politikası nı siyasi endişelerden uzak bir şekilde uygulamak olmalıdır. Yoksa başarı yakalayabilmenin bir başka bahara kalacağı kaçınılmazdır.
Öncelikle spor eğitimi birkaç boyutu ile ele alınmalı dır. Spor branşlarının teknik eğitimi yanında, spor eğiticilerinin ve yöneticilerinde eğitimi gereklidir. Bileşik kaplar kanunu çerçevesinde konuya yaklaşılır ise, neticeye kolayca varabiliriz.
Spor branşlarının uygulanmasında önemli fonksiyon icra eden hakemlerinde eğitimi ihmali gerektirmez elbette… zira bir branşın uygulanmasında hakem müessesinin yetkinliği, gerek teknik heyetin yani antrenör monitör ve teknik direktörlerin, gerekse sporcuların kurallara uygun bir davranış seyrini tercihe sebep olmaktadırlar.
Ülkemizin genel nüfusunun yüzde kırkaltısı, 0-24 yaşlarda olması, genç nüfusa sahip bir ülke olmamı zı sağlamaktadır. Bu spor politikalarımızı belirlememizde önemli bir avantaj olarak düşünülmelidir. Bu genç nüfusun genel eğitimle beraber spor eğitiminden geçirilmesi, genel sağlık ve sportif başarı için oldukça önemsenmelidir.
Spor eğitimi için şartlar ve imkânlar, mevcut siyasi istikrar içinde bulunan ülkemizin, çok kolay uygulayabileceği bir konuma sahiptir. Yeter ki, siyasi irade böyle bir endişe içinde olsun.
Ancak, siyasi endişe ile sadece kendi siyasi tabanı nı memnun etmek ve diğerlerini dışlayıp “ötekileştirme” anlayışı, ülkemizi ve gençliğimizi istikrarsı zlığa götürecek kıvılcımı yakmak anlamına gelir.
Spor eğitimi yoluyla genel sağlık eğitimi ve genel ahlak eğitimi alan gençlerimizi, millet ve devlet sevgisinde idealize edebilmek mümkündür. İdealize edilmiş gençlerimizle her türlü hedefe ulaşmanın mümkün olduğu da bir vakıadır.
Yeniden yapılanmış federasyonların,bu yapı içinde çalıştırılması ve lojistik desteğin sağlanması, siyasi erkin işidir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.