DOLAR 32,2020
EURO 35,0069
ALTIN 2.504,53
BIST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Az Bulutlu
İstanbul
21°C
Az Bulutlu
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C
Per 22°C

Haliç’te filika kültürü yeniden yaşatılacak

Haliç’te filika kültürü yeniden yaşatılacak
07.04.2016
A+
A-

 

Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu eşgüdüm ve işbirliğiyle Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan alınan ve Koç Üniversitesi Yelken Kulübü’ne devredilen ‘Beş Çifte Yelkenli Filika’nın teslim töreni, 6 Nisan 2016 tarihinde Hasköy Rahmi M. Koç Müzesi’nde gerçekleştirildi.

Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu, denizcilik kültürünün gelişimi ve yaygınlaştırılması çalışmaları kapsamında Haliç’te filika kültürünü yeniden canlandırmak için çalışıyor. Forum son olarak Deniz Kuvvetleri’nden teslim alınan “Beş Çifte Kürekli ve Yelkenli Filika”yı, Koç Üniversitesi Yelken Kulübü Başkanı 4. Sınıf Öğrencisi Murat Asfuroğlu’na teslim etti.

Cem Gürdeniz, “Koç Üniversitesi Filikası son 120 yıldır unutulan filika kültürünü Haliç’e geri getirerek tarihi bir görev de yapacak”

Törende yaptığı konuşmada Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu Direktörü Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, 16’ncı yüzyıldan bu yana tasarım ve donanımının değişmediği filikanın asırlar boyu can kurtarma filikası, sahil gemi arasında malzeme ve personel nakil aracı, eğitim yardımcısı, su taşıma vasıtası, yedekleme ve manevra botu, deniz piyadelerinin intikal aracı ve ateş teknesi olarak kullanıldığını belirtti.

Cem Gürdeniz, hizmete giren filikanın atalarının 120 yıl önce Haliç’in Türk donanmasının kalbi olduğu dönemde günlük liman içi denizcilik faaliyetlerinde en yoğun kullanılan tekne tipi olduğunu vurguladı. 200 yıl öncesine gidildiğinde Hasköy kıyılarının Tersane-i Amire’nin yani Osmanlı Deniz Kuvvetleri’nin en büyük tersanesinin sınırları içinde olduğunu aktaran Cem Gürdeniz, bölgenin aynı zamanda savaş gemilerinin en büyük tersanesinin sınırları içinde olduğunu kaydetti. Gürdeniz, konuşmasına şöyle devam etti: “250 metre uzaklıktaki Balat kıyıları ile Hasköy arasındaki bölgede demirlemiş korvet, fırkateyn ve kalyonlar vardı. Bunların sahille irtibatını işte burada örneğini gördüğünüz filikalar sağlıyordu. Tabi hemen hepsi kürekle sevk ediliyordu. Ancak Haliç dışına çıkmaları gerektiğinde yelken donanımına geçiyorlardı. 1800’lerin sonundan itibaren filikalar yerlerini istimbotlara terk ettiler. Bu kültür de sanayi devriminin anaforunda ağır ağır kayboldu.” Cem Gürdeniz Rahmi M. Koç Müzesi’nde bağlanan bu zarif Koç Üniversitesi Filikası’nın son 120 yıldır unutulan filika kültürünü Haliç’e geri getirerek tarihi bir görev de yapacağını kaydetti. Gürdeniz, “Dilerim Haliç’e mücavir okullar, belediyeler ve spor kulüplerine Koç Üniversitesi Filikası örnek olur ve çoğalırlar. Dilerim bu kültür tüm Türkiye sahillerine yayılır’’ dedi.

Koç Üniversitesi Filikası Haliç’te kısa süreli seyirler yapacak

Civadra yani baş bastonu ile 11 metre boyunda, 2 metre eninde kabaca 2,5 tonluk “Koç Üniversitesi Filikası”, ana bağlama limanı olarak Hasköy Rahmi Koç Müzesi’ni kullanacak. Ancak yaz aylarında Karadeniz ve Marmara ile buluşmak üzere kısa süreli seyirler de yapacak. Koç Üniversitesi Yelken Kulübü’nün ehliyetli yelkencileri, diğer öğrencileri bu tekne üzerinden deniz ve yelken kültürü ile tanıştıracak.

Rahmi M. Koç, filikanın bayrağını Koç Üniversitesi Yelken Kulübü Başkanı’na verdi

Törende Koç Üniversitesi Yelken Kulübü Başkanı’na filikanın seyir jurnali Koç Üniversitesi Rektörü Profesör Dr. Umran İnan, bayrağı Koç Üniversitesi Mütevelli Heyeti Onursal Başkanı Rahmi M. Koç tarafından verildi. Yelkenci ve kürekçi öğrenciler tarafından donatılan filika, tören sonunda rıhtımdan ayrılarak davetlilere kısa bir gösteri seyri icra etti.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.