Bir okuldan daha fazlası!
Türkiye’de eğitim sektöründe faaliyet gösteren gözde okullardan birine sahip olan Hür Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Devecioğlu’nun hikayesini sizlerle paylaşmak istiyorum. Eğitime önem veren bir babanın oğlu olarak, rahmetli Bekir Devecioğlu’ndan aldığım istek gereği eğitim sektörüne adımımı ilk Özel Hür Jet Havacılık Lisesi ile attım. Akabinde Hür Çocuk Anaokulu, Hür Nesil İlköğretim Okulu ve Hür Nesil Ortaöğretim Okulu daha sonra da Hür Akademi Anadolu Lisesi ile eğitim faaliyetlerine devam etmekteyiz.
Röportaj: Ercan Kutlu
Abdullah Devecioğlu’nun umudu gençlerde, hedeflerimizi yükselterek yola devam etmek ve ülkemizin yarınlarını aydınlatacak bireyler yetiştirmektir. İşte söyleşimizin tamamı…
Bize kısaca kendinizden bahseder misiniz?
“1977, Şanlıurfa doğumluyum. Eğitim hayatımı İstanbul’da tamamladıktan sonra özel güvenlik sektöründe faaliyet gösteren şirketimi kurdum. Eğitime önem veren bir babanın oğlu olarak, rahmetli Bekir Devecioğlu’ndan aldığım istek gereği eğitim sektörüne adımımı ilk Özel Hür Jet Havacılık Lisesi ile attım. Akabinde Hür Çocuk Anaokulu, Hür Nesil İlköğretim Okulu ve Hür Nesil Ortaöğretim Okulu daha sonra da Hür Akademi Anadolu Lisesi ile eğitim faaliyetlerine devam etmekteyiz.
Dünyayı etkisi altına alan Corona Virüs eğitim hayatını nasıl etkiledi?
“Değişen ve gelişen global ülkeler teknoloji ile eğitimi her ne kadar birleştirmeye çalışsalar da ülkemizdeki kültür,sosyal, yaşam tarzı öğrencilerimizin okuldan uzak kalması ile sosyolojik ve psikolojik olarak çok etkilemiştir. Yaparak, yaşayarak öğrenme modelini benimseyen öğrencileri bilgisayar ve tablet başına mahkum etmek onların eğitim ve öğretim hayatlarını zora sokmuştur.
Bize biraz okullarınızın özelliklerinden bahseder misiniz?
“Okulumuz çocukların eğitim ve öğretimini sonra sosyal yaşama entegre olmalarını sağlayan bir sistem ile geliştirildi. Bağ, bahçe, toprak kültürü ekledik. Mesela bitki, botanik eğitimleri vermeye başladık çocuklarımıza. Apartman kültürü ile yetişen nesiller doğa ve toprakla bütünleşti. Spor ve sosyal alan etkinliklerine ok atma, binicilik, salon ve doğa sporlarının yanı sıra kickbox, savunma sporlarını da ekledik. Modern dans, bale eğitimleri ile bedensel gelişimlerini önemsedik. Bütün bunların yanı sıra düğme dikme, yumurta pişirme, kek yapma, hamur yapma gibi hayatta kalma etkinlikleri ile değer eğitimleri vererek, konuşma, karşılama, diyalog, beden dili gibi eğitimleri de veriyoruz. Atlı spor ve binicilik eğitimlerinin yanı sıra hayvan sevgisi aşılama, bakım ve eğitimleri hakkında bilinçlendirdik.
Online eğitimin iyi ve kötü yönlerinden bahseder misiniz?
“Öğrencilerin teknolojiyi eğitim hayatlarıma dahil etmeleri kolaycı bir sistem ile kontrolü zor hale getirmektedir. Öğretmenin gözetimi altında dikkatli olan çocuklar, ev hayatında eğitimin rahatlığını kavramış ancak hareket ve enerjilerini atamayan hiperaktif çocuklar haline gelmişlerdir. Aileler de bu durumdan oldukça rahatsız olduklarını, yaptığımız online toplantılarda dile getirmektedirler.
Son olarak topluma eğitim hakkında vermek istediğiniz bir mesaj var mı?
“Pandemi sürecinde çocukların eğitimlerine destek veren değerli velilerimizi can-ı gönülden kutluyorum. Okullar ayakta kalmalı ve öğretmenlerimiz eğitime uzaktan da olsa devam etmelidir zihniyeti ile desteğini esirgemeyen velilerimize teşekkür ediyorum.