DOLAR 32,4639
EURO 34,7103
ALTIN 2.436,27
BIST 9.879,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Karate do mücadele sanatı ve çocuk…  

Karate do mücadele sanatı ve çocuk…   
08.12.2019
A+
A-

Evet bu haftaki konumuzu, geleceğimizin mirası çocuklarımıza ayırmak istedim.

Öncelikle önemli bir konuya değinmeden geçemeyeceğim. Çocuklarımızı 4 veya 5 yaşlarında muhakkak Jimnastik sporu ile tanıştırıp,sevdirip sağlıklı bir şekilde yaptırmalıyız. Çocuklarımıza yapacağımız en önemli ve kıymetli yatırım olduğunu da unutmayalım.

Gelelim karate do ve çocuk yazımıza. Sosyalleşme olarak , çocuklarımızın ilk girdiği sosyal çevre çekirdek ailelerimizdir. Çocuklarımız ,aile içinde aldıkları terbiye,saygı ,sevgi ve geleneklerine uygun değerleri, karate do mücadele sanatının disiplinli ve düzenli yapısı içinde geliştirme imkanı bulur.

Çocuklarımız 7 li yaşlara kadar soyut kavramları algılayamazlar.

Bu bakımdan gelişim ve etkileşim açısından, iyi ve kötü örneklere açık bir dönem olduğu için çok önemlidir. Karate do dojolarının disiplinel yapısı içinde bulunan çocuklarımız, sadece sağlıklı ve fiziksel gelişimlerinin yanısıra kişilik ve psikolojik gelişimlerine doğru katkılar sağlayan doğru sosyal bir ortam içinde bulunurlar.

Karate do çalışmalarına yönlendirilen çocuklar,sosyal ve kültürel anlamda gelişmeleri,kendilerine güven duyarak ,kişilik oluşararak hayata atılmalarını sağlar.

Ayrıca, kişisel deneyimlerini,yaratıcılıklarını,yardımlaşma ,sorumluluk duygularının oluşmasını ve gelişmesini sağlar.

Karmaşık hareketlerin algılanması ve beceri haline getirilmesi,problem çözme,hareketin mantığına ulaşma yeteneğini geliştirir.

Çocuğun dikkat toplama,inisiyatif alma,muhakeme gelişimini,enerji boşalması ve farkındalık geliştirmesi ve de zaman yönetimi, sorumluluk alma nitelikleri kazandırır.

Karate do mücadele sanatının öğrenimi ve öğretilmesi fiziksel açıdan ; KIHON,KATA ve KUMİTE olmak üzere 3 ana konu başlığında toplanmıştır.     

Kısaca bu ana başlıklarının , karate do mücadele sanatını yapan kişi ve kişilere neler kazandırdıklarını çok kısa yazmak istiyorum. KIHON; çalışmaları sonucunda kişilerde dürüst,doğal,öğrenmeye ve gelişmeye açık,tekrara dayalı yapısından dolayı güçlü bir  karakter oluşturur.

KATA ; Mücadele yapılarıyla ilgili olarak yaratıcılık,pratik oluşum ve ahlaki gelişmenin dengelenmesini sağlar.

KUMİTE ; Mücadele disiplini teknik açıdan kesintisiz ilerler ve doğal olarak mücadele eden kişi,zihni ve bedeni ile rakip açıklarını görür.Düzenli 7 aşamalı mücadele sistemi fiziksel saldırılar karşısında içgüdüsel koruma ve savunma alışkanlıklarını oluşturur.

Günümüzde yapılıyor mu !

Maalesef,madalyaya ve başarıya  endeksli bir anlayışın olduğu günümüzde, karate  antrenörleri yukarıda belirttiğim 3 ana konu başlığını bir kenara itip, sadece kısa ömürlü ve sanatın olmazsa olmazı olan manevi  değerlerden yoksun tamamen anlık ve uçup giden teknik çalışmaları yaptırmaktadırlar.

Sonuç olarak;  bir karate ka uygulamada ölçülü olmalı ve aşırı duygusal olmamalı,saldırgan tavırlarını elemine edip sabır ve tevazu sahibi olmalıdır.

Karate do mücadele sanatında bilgeliğin anahtarı bunlardır.. Kihon,Kata ve Kumite…

Sevgilerimle. Oss

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.