G-TQCBD7NNX5
DOLAR 35,6236
EURO 36,9181
ALTIN 3.122,21
BIST 10.013,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
12°C
Hafif Yağmurlu
Çar 12°C
Per 13°C
Cum 12°C
Cts 13°C

Boğaziçi Sports Fest’te Quidditch Coşkusu

11.05.2015
A+
A-

İngiliz yazar J.K Rowling’in satış rekorları kıran kitap dizisi Harry Potter, yeni gelişen spor dalı Muggle Quidditch’e ilham kaynağı oldu.

2005 yılında ABD’de doğup ardından Avrupa’daki üniversite toplulukları arasında da hızla yayılmaya başlayan Muggle Quidditch, 08-11 Mayıs tarihlerinde Boğaziçi Üniversitesi Güney Meydan’da düzenlenen Sports Fest’te yerini aldı.

Geçtiğimiz iki yıldır Quidditch ile ilgili farkındalık yaratmaya çalışan Boğaziçi Üniversitesi Quidditch Topluluğu, bir yandan Temmuz ayında İtalya’da yapılacak Avrupa Milli Takımlar Şampiyonası’nda Türkiye Milli Takımı’na oyuncu vermeye hazırlanırken, bir yandan da kurumsal kimlik hazırlıklarıyla Türkiye üniversiteleri arasında ilk resmi Quidditch takımı olma yolunda hızla ilerliyor. Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü 1. sınıf öğrencisi Tuğçe Bağçıvan bu yıl yedek oyuncu olarak Milli Takım’a seçildi.

Hedef ilk resmi Quidditch takımı olmak

Boğaziçi Üniversitesi Quidditch Topluluğu’nun kurucu ekibinden Can Güney Kuseyri, Hacettepe, ODTÜ ve İTÜ’deki Quidditch toplulukları arasında diğer üniversitelerden de oyuncular bulunduğunu belirterek Boğaziçi Quidditch Topluluğu olarak diğer üniversiteler içinde ilk resmi takım olmayı hedeflediklerini söyledi. Kuseyri Quidditch felsefesini “Harry Potter’da biz temelde iyiler ve kötüler arasındaki mücadeleyi görüyoruz ancak bunun da ötesinde bu serideki kahramanlar arasında toplumun ‘’öteki’’ olarak kabul ettiği farklı kimliklerin kötüler karşısındaki mücadelesi de söz konusu.

Dolayısıyla Harry Potter, bazı evrensel değerlerin gençlerin ve çocukların ilgisini çekebilecek şekilde kurgulanmış olması nedeniyle bizim için çok değerli” şeklinde anlattı.

Birinci kural cinsiyet eşitliği

Quidditch’ in sadece eğlencelik bir oyun olmadığını vurgulayan Kuseyri, bu sporda en önemli kuralın cinsiyet eşitliğiyle ilgili olduğunun altını çiziyor. Oyuncuların mutlaka kadın ve erkeklerden oluşan karma bir takım oluşturması gerektiğini anlatan Kuseyri bir diğer önemli kuralın da ‘’snitch’’ adı verilen küçük topun yakalanması olduğunu ekliyor. Harry Potter serisinde ‘’snitch’’i yakalamak bazen aylar sürse de gerçek hayattaki karşılamalarda süre en fazla bir saate çıkabiliyor.

Quidditch, Türkiye’de henüz federasyon olmadığı için resmi bir spor dalı olarak sayılmıyor ancak Avrupa ve ABD’de son yıllarda kurumsallaşan oyuna yönelik her yıl ABD’de bir Dünya Kupası gerçekleştiriliyor.

Snitch’i yakalamak

Muggle Quidditch, bir takımda dört farklı pozisyona sahip yedi oyuncunun süpürge üstünde olduğu, rugby, voleybol, hentbol gibi farklı spor dallarından esinlenen, kendine has kuralları olan oldukça yeni bir spor.

Takımlar saha içerisinde en fazla dört aynı cinsiyetten oyuncu bulundurabiliyor. Her takımın farklı uzunluklardan oluşan üç çemberi var ve sporun amacı Quaffle olarak isimlendirilen topu bu çemberlerden geçirerek sayı elde etmek. Her sayı 10 puan değerinde.

Oyunda Quaffle, Bludger ve Snitch adında üç farklı top bulunuyor. Quaffle çemberlerden geçirilerek takıma 10 puan kazandırıyor. 3 Bludger var ve bu topların değdiği oyuncu süpürgesinden düşmüş sayılıyor. Snitch ise sahada serbestçe dolaşan ve yakalandığında yakalayan tarafa 30 puan kazandıran ve maçın sonlanmasını sağlayan top olarak oyunda büyük bir öneme sahip.

Snitch, snitch koşucusu diye adlandırılan sarı renk kıyafet giymiş birinin şortuna bağlanmış bir tenis topu. Snitch koşucusu oyuna 17. dakikada giriyor ve onu yakalamaya çalışan oyunculardan kaçmaya çalışıyor. Muggle Quidditch’te tutucu, kovalayıcı, vurucu ve arayıcı olarak 4 farklı pozisyon bulunuyor.

Kovalayıcıların görevi Quaffle’ı alıp karşı takımın çemberlerinden geçirip sayı yapmakken, tutucunun görevi karşı takım atağa çıktığında kendi çemberlerini koruyarak topun çemberden geçmesini önlemek. Tutucu, top kendi takımındayken bir kovalayıcı gibi karşı takıma hücuma çıkabiliyor. Vurucu ise Bludger’a hâkim olarak rakip oyunculara bu topu çarptırarak onları süpürgelerinden düşürebiliyor. Bludger’ın isabet ettiği oyuncu oyundan düşer ve kendi çemberine değene kadar oyun dışı kalıyor. Eğer Bludger’ın isabet ettiği oyuncu topa sahipse topu orada bırakıyor. Arayıcı oyuna 18. dakikada giriyor ve tek amacı snitch koşucusundan Snitch’i rakip takımın Arayıcısı yakalamadan yakalamak.

bogazici_2

YORUMLAR

Δ

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.