G-TQCBD7NNX5
DOLAR 35,1981
EURO 36,7471
ALTIN 2.968,65
BIST 9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Az Bulutlu
İstanbul
14°C
Az Bulutlu
Pts 12°C
Sal 12°C
Çar 11°C
Per 12°C

NBA’in En Çok Sayı Atan Adamı: Kareem Abdul-Jabbar

cem camsari

Sky Hook (Çengel Atışı) Mucidi, NBA’in En Çok Sayı Atan Adamı: Kareem Abdul-Jabbar

Ferdinand Lewis Alcindor Jr.: 16 Nisan 1947’de şov basketbolunun kalbi Harlem’de doğdu. Caz söyleyen polis babasıyla, satış denetçisi annesi, o aralarına katıldığında; 57cm. ve 5.750 gr. doğan iri cüsseli bebeklerinin gelecekte ne kadar özel biri olacağını bilmiyorlardı. Ama Ferdinand, ileride yapacaklarıyla doğum gününü büyük bir efsanesinin başlangıcına dönüştürdü.9 yaşında başladığı basketbolda öyle güçlü bir marka yarattı, öyle dominant bir karakter oluşturdu ki, kimse önünde duramadı. Aslında Beyzbol oyuncusu olmayı hayal eden çocuktan, hayat şartlarının zorlaması sonucu, kocaman bir basketbol yıldızı doğuyordu.

Lise 2’de katıldığı NCAA’de sürekli smaçla sayı bulması, ona karşı koyamayan takımlarda öyle büyük bir “haksız rekabet” duygusu yarattı ki; sırf onu durdurmak için kolej liginde smaç yapmak yasaklandı. Ama bunu yapanlar, şunu unutmuştu: Büyük yaratıcılar; haksızlığa uğradıklarında, ağır baskı altına alındıklarında; içine düşürüldükleri durumlara umulmadık çözümler bulur, beklenmedik cevaplar verirler. Tıpkı smaç yasağıyla (Alcindor Kuralı) kendisine cephe alanlara Alcindor’un verdiği gibi:

Kolej Ligi’nde çıktığı 90 maçta takımının 71’i üst üste olmak üzere, 88 galibiyet alıp 3 yıl üst üste şampiyon olması; karşısında duranlara ilk yanıtıydı starımızın. Genç Alcindor’un ikinci yanıtıysa şuydu: İşler sarpa sarıp mecbur bırakılınca, o muhteşem hareketi icat etti: NBA tarihinin savunulması en güç şutu seçilen Sky Hook’u doğrulttu rakiplerine. Ve kariyeri boyunca ana silahı oldu o büyülü atış.

Yetmedi. O buluşu sayesinde, Amerika Profesyonel Basketbol Ligi’nin en skorer oyuncusu oldu.

Gösteri takımı Harlem Gezginleri’nin 1 milyon dolarlık teklifini reddetti ama bir yıl sonra başladığı NBA’de her 6 ayda bir 1 milyon dolarlık kontratlar yaparak, dönemin en yüksek ücretlerini aldı.

218 cm. boyuna, 102 kg. ağırlığına karşın; 100 metreyi 10,6 saniyede koşmayı, 2.10 mt. yüksek atlamayı başarmıştır Kareem Abdul-Jabbar. Bu meziyetleri onu NBA’in en hızlı, çevik, iyi sıçrayanlarından biri haline getirdi kuşkusuz. ‘’Çocuklarınızı basketboldan önce: Atletizm, yüzme veya jimnastiğe gönderin’ ’diyen sevgili Harun Erdenay’ın kulakları çınlasın! E boşa konuşmamış adam.)

NBA’deki ilk sezonunda yılın çaylağı seçildi. 6 yıl oynadığı Milwaukee Bucks’u 2.sezonunda şampiyon yaptı. (1971) İkinci ve son takımı Los Angeles Lakers’da 14 senede 5 şampiyonluk daha yaşadı. (1980, 1982, 1985, 1987, 1988)  20 yıllık NBA kariyerinde 3 kez MVP, 19 kez All-Star’a seçildi. Profesyonelliğe ilk adımını Lakers’da atsaydı eğer, 20 yıl aralıksız burada oynayıp, tek takımda en uzun süre oynayan kişi olabilirdi. İstikrarlı bir oyuncu profili oluşturuyordu çünkü…

10 Aralık 1971’de Boston Celtics’e attığı 55 sayı, NBA’de kendi kariyer rekoru oldu.

Gözüne iki kez parmak girip korneası çizilince, o meşhur gözlüğünü takmaya başladı.

18 Kez katıldığı play off’ların 10’unda finale çıktı. Bu finallerin 6’sında zafer kazandı takımıyla birlikte.

Yardımcı antrenörlük yaptığı takımla 2 şampiyonluk yaşadı.

1971’de Müslümanlığı seçerken aldığı yeni isminin hikâyesini şöyle özetliyor Jabbar:

“Çünkü ‘Alcindor’ Trinidad’da yaşayan bir toprak ağasıydı, siyahi Kareem’in ataları da Alcindor’un kölesi… İsim değiştirmek, hayatımda ailemin ve halkımın köleleştirilmesine dair ne varsa reddetmemin bir uzantısıydı. Ben de ‘Allah’ın asil hizmetkârı‘ anlamına gelen Kareem Abdul-Jabbar adını aldım.”

Çok değişik adam Kareem. Örneğine hiç rastlanmayan sporculardan… Cool. Açık sözlü. Kontrollü, umursamaz tavrının altında mahcup, utangaç biri gizli.

Öte yandan, 6 yıl evliği kaldığı eşinden 5 çocuk yapması ilginç bir istatistik. Dünyanın başka hiçbir yerinde, hiçbir sporcu babada böyle bir evlat aritmetiğine rastlanamayacağı üzerine, dileyen herkesle iddiaya girebilirim!

Doğu mistisizmine meraklı. Yıllarca basket oynayabilmesini, uzun yıllardır yoga yapmasına bağlıyor.

Üniversitede tarih okudu. Sinema tarihçisi. Çoğunluğu tarihi konularda olmak üzere, şimdiye dek tam 13 kitap yazdı. Gerçek bir entelektüel yani…

Yazıyor. Konuşuyor. Dünyanın her yanına gidip etrafına topladığı çocuklara, gençlere nasihatler veriyor. Filozof bir tarafı var. İnsanlığa kafa yoruyor. Siyasal aktivist. Yazar, eleştirmen, oyuncu, sinema yapımcısı.

Malcolm X rol modeliydi. 1960’ların, 70’lerin siyahi siyasi aktörlerinin filmlerini çekti. Örneğin yapımcılığını üstlendiği Airplane filminde kendisiyle de dalga geçebilecek kadar özgüvenli biri.

Henüz 20 yaşındayken Muhammed Ali’nin mücadelesini destekledi. Vatan haini ilan edilme pahasına 3 siyahi arkadaşıyla birlikte A.B.D. milli takımıyla 1968 Yaz Olimpiyatları’na katılmayı, Afro-Amerikalıların uğradığı haksızlıkları gerekçe göstererek reddetti.

Caz hayranı mesela. Evi yanıp 3000 plaklık koleksiyonu kül olduğunda, dünyanın dört bir yanından hayranları yetişiyor imdadına. Ellerindeki, evlerindeki Cd’leri gönderiyorlar ona. Aralarında kurulan özel bağ nedeniyle.

Kurduğu Sky Hook Vakfı, eğitimi yetersiz çocuklara yardım ediyor. Şampiyonluk yüzükleri dahil, kendisine ait özel sayısız basketbol materyalini satıp, gelir kaynağı, yardım havuzu oluşturuyor söz konusu vakfa.

Eşsiz CV’sine aldırmayıp, işini gücünü bırakıp gittiği Apaçi Kızılderililerinin okuduğu lisede 1 yıl koçluk yapıyor. Oradaki öğrencilere basketbol öğretiyor.

Bruce Lee ile yakın arkadaştı. Ondan savunma sanatları ile ilgili özel dersler aldı. Hatta The Game Of Death (Ölüm oyunu) filminde birlikte oynadılar.

Anthony Davis’i kendine benzetiyor. Kendisinin de aralarında bulunduğu Caz sever kişileriyse şöyle tanımlıyor: ”Cazcılar cool ve işine hakim tiplerdir.”

Nasıl güzel, ne kadar farklı bir insan olduğunu göstermesi bakımından, isterseniz yine onun sözleriyle bitirelim yazıyı:

“Değer verdiğimiz şeylerin çoğu, Büyük Piramit’ten günümüze, fakirlerin, savaşta yenilmişlerin üzerine inşa edilmiştir. Atalarımızın kanı, alın teri ve gözyaşları olmasa toplum ne halde olurdu gerçekten merak ediyorum… Bir şampiyonluk yüzüğü veya kupasını bir odada saklamak ile bir çocuğun hayatını değiştirme fırsatı arasında tercih yapmak oldukça basit: Sat gitsin! Kendinize Allah’ın nasıl bir dünya görmek istediğini sorun. Sonra o dünyayı gerçekleştirmek için çalışın.”

Ve huzurlarınızda: Kareem Abdul-Jabbar Harikaları!

Okul Rekorları

En yüksek kariyer ortalaması: 26.4;

  • Oynadığı maç sayısı: 943
  • Bir sezonda en çok sayı atması: 870 (1967);
  • Sezondaki en yüksek basket ortalaması: 29.0 (1967);
  • Sezondaki en çok serbest atış denemesi: 274 (1967);
  • Tek maçta en çok sayı atması: 61.
  • İstatistikler
  • Oynadığı maç sayısı – 1560 (NBA tarihinde 2.)
  • Şut yüzdesi % – 55,9 (NBA tarihinde 8.)
  • Serbest Atış Yüzdesi % – 72,1
  • 3’lük yüzdesi % – 5,6
  • Ribaunt – 17.440 (NBA tarihinde 3.)
  • Maç başına ribaunt – 11,2 (NBA tarihinde 24.)
  • Asist – 5660 (NBA tarihinde 31.)
  • Maç başına asist – 3,6
  • Top çalma – 1160
  • Maç başına top çalma – 0,74
  • Blok – 3189 (NBA tarihinde 3.)
  • Maç başına blok – 2,57
  • Maç başına sayı – 24,6 (NBA tarihinde 12.)

NBA REKORLARI

  • En fazla sayı atan oyuncusu (38.387 sayı)
  • En fazla süre alan oyuncu (57.446 dk.)
  • En fazla All-Star seçilen oyuncu (19 kez)
  • En Fazla All-Star maçı oynayan oyuncu (17 kez)
  • En fazla Play-Off maçı oynayan oyuncu (237 kez)

Yazarın meraklısına tavsiyesidir:

Kareem Abdul-Jabbar’ı daha iyi tanımak isteyenler:

  • Caner Eler’in Socrates dergisinde yayınlanan: Bahçıvan: Kareem Abdul-Jabbar’ın öyküsü
  • Gökhan Önder Aksu çevirisiyle Socrates dergisinde yayınlanan: “Tamamlanmamış bir iş”
  • Tayfun Er Takvim: “Süperstar, şampiyon rekortmen ve aktivist: Kerim Abdül Cabbar”
  • Deniz Saldıran’ın çevirisiyle oggito.com’da yayınlanan: Kerim Abdul-Cabar ile kitaplar üstüne”
  • bidunya.org adresinde Feyza Görür imzasıyla yayınlanan: Dünyanın en iyi basketbol oyuncusu: Kerim Abdül Cabbar
  • Ayşe Armahttp://www.oggito.com’danın Hürriyet’te 10, 11 Mayıs 2011 tarihlerinde yayınladığı: Beyzbolcu olmayı tercih ederdim”
  • birgun.net adresinde yayınlanan: “ Siyahlar ırkçı olaylarda insan suretine girmiş şeytanlığın sıradanlığını görüyor” başlıklı Kareem Abdul-Jabbar yazısını
  • medyascope.tv adresinde Efe Özenç imzasıyla yayınlanan “Basketbol Tarihinin en büyük pivotu: Kerim Abdül Cabbar”
  • hayatgibi adresinde yayınlanan Kareem Abdul Jabbar (Kerim Abdül Cabbar)
  • sportmen.barcin.com “Sky Hook’un Efendisi Kareem Abdul Jabbar
  • vannart.com’da Berkem Kosma “ Parkelerden yazarlığa Kareem Abdul-Jabbar”
  • usulbanca.com.wordpress.com’da “Bir Basketbol stili… Kareem Abdul-Jabbar”
  • papiroom.net’te Kaan Erdoğan imzalı:” Bir Efsane Hakkında: Kerim Abdül Cabbar”
  • mepanews.com’da “Amerika’da Müslüman Olmak” Kerim Abdül Cabbar, başlıklı yazıları, Wikipedi’de “ Kareem Abdul-Jabar” maddesini okuyabilir, onunla ilgili Youtube’daki birbirinden güzel onlarca videodan dilediğinizi izleyebilirsiniz.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.