DOLAR 32,4796
EURO 34,8400
ALTIN 2.451,45
BIST 9.870,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

İyi Hissetmek için

İyi Hissetmek için

Gün içerisinde hepimiz belirli olayların içinde koşuşturup duruyoruz. İşe gidiyoruz, eve geliyoruz, çocukların okulu, aile içi problemler, bir türlü arkadaşlarla denk getiremediğimiz o buluşma derken koskoca bir döngünün içinde devinip duruyoruz. Bunlarla beraber gelen duygusal çalkantı göz ardı edilmemeli. Sonuçta en nihayetinde hepimizin istediği yegâne şey: iyi hissetmek.

İpek Ünlü

Hayat, önceden planlanmış, tahmin edilebilir ve doğrusal ilerleyen bir çizgi değil. Çıkışları olduğu gibi inişleri de var. Bazen hiç tahmin edemeyeceğimiz olaylar sonucunda öyle şeylerle karşılaşırız ki, hazmetmekte güçlük çekeriz. İçimizdeki o hissin ne olduğunu bilemeyiz ama bir şeyler iyi gitmez. O hissiyatın tam olarak ne olduğu bir soru işaretidir. Böylece daha iyi hissedebilmek adına bir arayış içine gireriz ama bir türlü istediğimiz dinginliğe ulaşamayız. Aldığım eğitimlerde karşıma çıkan, sonuçları alanında uzman psikologlar tarafından sıklıkla dile getirilen ve benim de çok etkilendiğim bir araştırma bu dinginliğe ulaşmak için bizlere ışık tutuyor. Kaliforniya Üniversitesi’nde 2007 yılında yapılan bu araştırma duyguları kelimelere dökmenin oldukça önemli olduğunu vurguluyor (Lieberman, et al., 2007). Beyin görüntüleme tekniklerinin (fMRI) kullanıldığı araştırmada, katılımcıların duyguları adlandırmadıklarında beyindeki duygusal tepkilerin oluşmasında önemli rolü olan özellikle de tehlike anında aktif olan, stresin artışını haber veren amigdalanın oldukça aktif olduğu gözlenmiş. Ne zaman ki katılımcılar duyguları kelimelerle ifade edip adlandırmışlar amigdala aktivitesinde düşüş görülmüş. Kısacası, bireyin kendini daha iyi hissedebilmesi adına duygusal farkındalığa sahip olması ve duygularını kelimelerle ifade etmesi iyileştirici nitelikte.  

Peki iyi hissetmek için neler yapılabilir? 

  • Günlük tutun. Ne hissettiğinizi yazabileceğiniz bir defteriniz olsun ya da bilgisayarınızda not tutun. İçinizden geçenleri, hissettiklerinizi aktarın. Kelimelere dökmek size iyi gelecektir. Yazdıklarınızı güvenli bir yerde muhafaza etmeyi unutmayın, böylece yazdıklarınız sadece sizde kalacak ve sizi daha rahat hissettirecektir.
  • “To do list” yani yapılacaklar listesi tutun. Hedeflerinizi listeleyin. Listelediğiniz hedeflerin yere basan, ulaşılabilir hedefler olmasına özen gösterin. Çünkü listeyi tamamlamak sizi motive edip daha iyi hissettirecektir. 
  • Dua edin. Kötü hissedilen ya da kaygı durumlarında o döngüyü kırmak adına dua etmek, temennilerde bulunmak size o anki durumun içinden çıkmak adına yardım edecektir. Manevi olarak da sizi yalnız hissettirmeyecektir.
  • Sarılın. Sevdiklerinize kucak açın ve onlara kocaman sarılın. Otomatik olarak bedeninizde oksitosin hormonu devreye girecek ve sevdiklerinizle temas halinde olmak, iyi hissetmenize katkıda bulunacaktır.
  • Şükredin, fark edin. Sizi iyi hissettiren şeyleri gözlemleyin ve onlara şükredin. Her sabah uyanıyor ve yeni bir güne başlıyor olmak bile bir şükür sebebi ya da market görevlisi ile samimi bir sohbet gerçekleştirmek. Şükretmek için büyük nedenlere ihtiyacımız yok. İsterseniz gün içinde bunları not edebilirsiniz de. 
  • Fiziksel sağlığınıza dikkat edin. Gün içerisinde hareket etmeyi, masa başında çalışıyorsanız molalar verip kısa yürüyüşler ve esneme hareketleri yapmayı ihmal etmeyin. Besleyici ve kaliteli beslenmeye özen gösterin. Ve en önemlisi kaliteli uyku uyuyun. Uyumadan önce, yoğun ve stresli işler yapmayın, sakin yatağa girin. Olabildiğince, alkol, kahve ve çay gibi beyni uyarıcı maddeleri tüketmemeye özen gösterin. Unutmayın, sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.
  • Paylaşın. İçinizden geçen duyguları, yaşadıklarınızı güvendiğiniz bir arkadaşınızla ya da bir uzmanla paylaşın. 

Daha iyi hissettiğiniz güzel bir hafta geçirmeniz dileğiyle.

YORUMLAR

  1. Filiz yıldız dedi ki:

    Öncelikle hayatımızda onca olumsuzluklara rağmen bu mücadeleden nasıl galip çıkacağımızı ve bu yolları nasıl aşabilecegimizi gösteren rehberliğiniz için çok teşekkür ederiz yazılarınızın devamını bekliyoruz 🙏🙏

  2. Anonim dedi ki:

    🌍 Değerli bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için oldukça memnunum çok teşekkür ediyoruz yazılarınızın devamını bekliyoruz.Emeginize sağlık ♥️♥️

  3. Anonim dedi ki:

    Çol güzel bir recete olmus tesekkürler..ihtiyaç var.

  4. Mustafa dedi ki:

    Tüm yazılarınızı sabırsızlıkla bekliyorum ve okuyorum.

  5. Eleni dedi ki:

    Tebrikler 🍀

  6. Burcu dedi ki:

    Yazılarınıza bayılıyorum