G-TQCBD7NNX5
DOLAR 34,5829
EURO 36,3312
ALTIN 2.971,23
BIST 9.636,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Az Bulutlu
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Sal 11°C
Çar 13°C
Per 15°C
Cum 14°C

Tükenmiş Hissetmek

Tükenmiş Hissetmek

Modern dünya insanının hayat temposunun hızlanması ve yoğunlaşmasıyla, günümüzde sıklıkla adını duyar olduğumuz tükenmişlik sendromu, bireyleri oldukça derinden etkileyen göz ardı edilmemesi gereken bir durum.  Aynı anda birden fazla işle meşgul olmak, mesleki olarak ilerleme çabası, kariyer odaklı yaşamak gibi faktörler tükenmişlik sendromu yaşamayı kaçınılmaz hale getiriyor. Bu sendrom hem fiziksel hem zihinsel hem de ruhsal bir bitiş hali olarak özetlenebilir ve bireylerin sadece iş yaşantılarını değil diğer hayat standartlarını da etkiliyor. Fark edildiği anda psikolojik destek almak çok önemli. Kişinin yaşam kalitesini arttıracak müdahaleler oldukça kıymetli.  

Tükenmişlik Sendromu 1970’lerin ilk yarısında alman psikolog Herbert Freudenberger tarafından ortaya sunulan bir kavram. Freudenberger bu durumu, kişinin mesleki yaşamının neden olduğu fiziksel ve zihinsel tükenme durumu olarak tanımlamış. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Tükenmişlik Sendromu 3 temel boyutla karakterize ediliyor. Bunlardan ilki bitkinlik hissi ve kişinin enerjisinin tükendiğini hissetmesi. İkincisi ise, kişinin işine olan zihinsel mesafesinin artması, yani işten soğuma ve işle alakalı negatif duygu ve düşüncelerde artış. Son olarak, kişinin profesyonel olarak etkinliğinde gözlemlenen düşüş.

Özellikle çok uzun süreler, çok yoğun tempoda çalışmak, kişileri bu sendromu yaşamaya daha yatkın hale getirebiliyor. Yapılan araştırmalar, tükenmişlik sendromunun yalnızlık ve depresyonu arttırabileceği, genel yaşam ve iş doyumunu olumsuz olarak etkileyebileceğini gösteriyor (Kelecek,2016).

Kurumsal iş hayatının yanında profesyonel spor alanında da tükenmişlik sendromu önemsenen bir konu. 1990’da Kaliforniya Üniversitesi’nde lisansüstü yapılan bir çalışmada Eades, sporcuların yaşadığı tükenmişliği “bir sporcunun antrenman ve yarışmaya bağlı olarak yaşadığı strese tepki olarak, duygusal ve fiziksel bitkinlik, diğer bireylere karşı insancıl olmayan tutumlar, sportif performans ve başarıda düşüş, sporun sporcu için anlamsızlaşması ve spora ara verme veya bırakma ile sonuçlanan psikofizyolojik sendrom” olarak açıklanmış.  Tükenmişlik sendromu, sporcuların özgüvenlerinde düşüşe, kaygı ve stres düzeylerinin artmasına ve motivasyonlarında azalmaya sebebiyet verebiliyor.

Peki Tükenmişlik Sendromu ile karşı karşıya kalınca ne yapmalı?

İçinde bulunulan durumu ve size getirdiklerini kabul etmek önemli. Hangi durumlarda ne gibi duyguların hakimiyet gösterdiğini tanımlayabilmek, kişinin kendisini anlama yolunda iyi bir yol gösterici.

Kişinin kendi sınırlarını koruyabilmesi ve rahatlıkla hayır diyebilmesi çok kıymetli. Hayır diyebilmek ve her şeyi yapmaya çalışmamak, kişinin kendi kapasitesinden fazla sorumluluk yüklenmesini engelleyici nitelikte olabilir. Böylelikle kişi bölünmeden daha iyi performans gösterebilir.

Kendi kişisel bataryanızı şarj etmeye izin verin.  Bunun için, anda kalabileceğiniz, stres yönetimine katkıda bulunabilecek, rahatlatıcı ve kafa boşaltabileceğiniz aktiviteleri günlük rutininize ekleyin. Doğa yürüyüşlerine çıkmak, meditasyon yapmak, kitap okumak, çocuklarınızla vakit geçirmek gibi aktif ama kafa yorgunluğunu giderici aktiviteler ihtiyaçlarınızı karşılayabilir.

Kendinize anlayış ve şefkat gösterin, olabildiğince pozitif temaslar kurun, kendinizi ihmal etmeyin ve en önemlisi zaman tanıyın. Kişisel ihtiyaçlarınıza kulak verin ve kendinizi yargılamayın. Unutmayın, bu bir süreç.

Profesyonel destek oldukça önemli. Bir uzman eli, bulunulan durumu daha kontrollü yönetmenizi sağlayabilir. Yardım alın, utanmayın.  Ruh sağlığınızın iyiliği ve mutluluğunuz oldukça değerli. Birey olarak kıymetinizin farkına varın.

Kısacası, performans kayıpları yaşayan, ara vermeye karar vermiş ya da spordan eskisi kadar tatmin almadığı gözlemlenen sporcuların psikolojik yahut fiziksel olarak tükenmiş olması oldukça olası, takipçiler ve taraftarlar olarak anlayışlı olmak ve destek vermek bizim borcumuz. Takımlar, sporcular ve taraftarlar birbirlerinin hem iyi günlerinde hem de kötü günde birlik olmalı. Çünkü spor, ruhumuzu besleyen en önemli yapıtaşlarından biri.

Sağlıcakla Kalın.

YORUMLAR

  1. Sevil dedi ki:

    Kalemine sağlık Elifcim..Başarılarının devamını diliyorum.

  2. Nikola Hacudi dedi ki:

    👏👏👏👍

  3. Savaş dedi ki:

    Tebrik ederim başarıların devamını dilerim İpek 👏

  4. Haçik İstanbullu dedi ki:

    İpek Hanım Muhteşem Başarılarınızın Devamını Diliyorum.

  5. Yerçanik Bezciyan dedi ki:

    Son Zamanlarda Okuduğum en İyi Makale Emeğinize Sağlık İpek Hanım

  6. Araksi Manukyan dedi ki:

    İpek Hocam Çok Güzel Bir Makale Olmuş, Emeğinize Sağlık Büyük Bir Keyifle Okudum.

  7. David Yalom dedi ki:

    Mükemmel Emeğinize Sağlık. Kaleminiz Yanınızdan Hiç Ayrılmasın. 🙏🏻

  8. Mari Arakelyan dedi ki:

    Çok iyi bir yazı tebrik ederim , En çok ihtiyaç duyduğumuz konu , sağlıcakla kalın ..

  9. Çağdaş Bayındır dedi ki:

    Hayatımızda olan ruh halinin kurumak veya iyileştirmek adına güzel bir rehber olacak yazı olmuş… Tebrikler…

  10. Bedros İpekçiyan dedi ki:

    Çok Güzel Bir Yazı Başarılarınızın Devamını Dilerim Sağlıcakla Kalın

  11. Simon Levi dedi ki:

    Emeğinize Sağlık Çok Güzel Bir Makale Olmuş

  12. Sarkis Elmascıoğlu dedi ki:

    İpek Hanım bu yazınız tüm spor arenalarında duvara asılmalıdır.

  13. Hafize Altinok dedi ki:

    Guzel blr konuya deginmissiniz. Teşekkür ederiz ipek hanim

  14. Sevan dedi ki:

    Tüm emekleriniz için mersi , Kaleminize sağlık ipek hanım

  15. Sirpuhi Agopoğlu dedi ki:

    Muhteşem bir analiz tebrik ederim

  16. Kalustkazazcıyan@serholding.com dedi ki:

    Bu Yazınızdan Sonra Spora An İrtibati İle Tekrar Dönme Kararı Verdim, İyiki Varsınız Diğer Yazılarnızı Sabırsızlıkla Bekliyoruz İpek Hanım

  17. Anahit Mardikyan dedi ki:

    Merhaba İpek Hanım, Yeriniz İstanbuldamı Nasıl İletişime Geçebiliriz Sizinle ?

  18. Anet Adalıoğlu dedi ki:

    Büyük bir özenle okuduk çok tesekkür ederiz. Sağlıcakla kalın.

  19. Manuk MAzaduryan dedi ki:

    İpek Hanım tesekkürler keyifli bir yazı , Birebir Seans düzenliyormusunuz ve Yeriniz nerededir ?

  20. Satenik Kalaycıyan dedi ki:

    Muhteşem Bir Yazı başarılarınızın Devamını Dilerim

  21. Kağan dedi ki:

    Yazınızda bir noktayı çok beğendim
    Kendi kişisel bataryanızı şarj etmeye izin verin. Evet aslında her insan kendi kendine iyilikte yapar kötülükte önemli olan aslında kendimizi tanımak gibi gibi aslında herkesin sevdiği bir şey vardır ona yönelebilir vb. Çokta yazınızın üstüne daha da konuşalacak söz bulamıuorum okadar açıklayıcı akıcı bir yazı olmuşki bilginize kaleminize sağlık….

  22. Berna dedi ki:

    Bugünlerde çok nadir konuyu ve kendini bu kadar iyi telafuz edenlerden birisiniz yazılarınızın ve hayata bakış açınızın devamını merakla bekliyorum kaleminize sağlık

  23. Rezan dedi ki:

    Çok güzel bir yazı olmuş çok kişiye yol gösterici bir anlatım kaleminize sağlık başarılar…

  24. Melih Bülent Akgök dedi ki:

    Muhteşem Bir Yazı Emeğinize Sağlık İpek Hanım

  25. Yeşim dedi ki:

    İpek hanim,yazinizdan çok etkilendim.Sevdigim bir sozu hatırlattiniz .Kelebeğin uçuşuna gıpta edenler kozadaki çilesini görmezden gelir.Yakınimizda olanlarin,sanatçıların,sporcularin hayatlarina imrenirken onlarin belli yerlere gelmek icin ne kadar fedakarlik yaptiklarini gormezden gelebiliyoruz..Bu fedakarliklar onlarin beden ve ruh sagligina zarar verebilecek duzeylerde bile olabiliyor….Sizin gibi rehberlerimiz oldukca tum zorluklara inat ruh ,beden ve zihin sağligimizi korumak kolaylasacaktir..Yolunuz acik olsun..

  26. Mehmet dedi ki:

    Günümüzde giderek artan ve kronikleşen ,bireyleri olumsuz etkileyen bir sorunu çok akıcı ve sade dille anlamamızı sağladığınız için teşekkür ederim. Çözüm önerilerinizde çok iyi.
    Diğer yazılarınızı sabırsızlıkla bekliyoruz.

  27. dilek dedi ki:

    çok güzel kalemine sağlık hepimizin ihtiyacı var

  28. Eleni dedi ki:

    Kaleminize sağlık..

  29. Enver dedi ki:

    Cok verimli bir yazi olmus…herkesin anlayabilecegi olcude kisa ama oz, sıkmadan ve cok faydali…kaleminize yureginize saglik…

  30. Ayşe YENİDÜNYA dedi ki:

    Elinize emeğinize kaleminize sağlık.

  31. Ani İzmirlioğlu@Organizasyon.com dedi ki:

    Sn. İpek Hocam , Büyük Bir Keyifle Yorumlarınızı Takip Ediyoruz. Umarım Yüzyüze Eğitimlerde Görüşmek Dileğiyle.

  32. Aristidis Ekmekçioğlu dedi ki:

    Yıllar Sonra Böyle Temiz Bir Yazı Okuyabilmek Yine Nasip Oldu Teşekkür Ederim

  33. Demet Akbağ dedi ki:

    Size bu güzel yazınız için teşekkür etmek istiyorum, gerçekten son zamanlarda nadir bir güzellikte okuyabildiğimiz yazı olmuş kaleminiz muhteşem.

  34. Arpi İstanbulluyan dedi ki:

    Muhteşem Bir Makale Emeğinize Sağlık İpek Hanım

  35. Bedros Khaçturyan dedi ki:

    Sizleri Burada Görebilmek Muhteşem

  36. Aret Sar dedi ki:

    Nasılda güzel bir yazı emeğinize sağlık.

  37. Barbaros Şanşal dedi ki:

    Son zamanlarda Böyle Bir Makaleye İhtiyacımız Vardı , Sağlıcakla Kalın .

  38. Talin Çizmeçiyan dedi ki:

    Kısacık bir köşe yazısıyla bizi tükenmişlik sendromundan kurtardınız teşekkür ederiz.

  39. Avedis Kuyumcuyan dedi ki:

    Sizleri Spor Meydanın’da Görmekten Büyük Bir Keyif Alıyoruz Diğer Yazılarınızı Sabırsızlıkla Bekliyoruz

  40. Levon Giritliyan dedi ki:

    Muhteşem Bir Yazı , Büyük Bir Keyifle Takip Ediyoruz

  41. Betül Saatçı dedi ki:

    Konuyu herkeain anlayabileceği şekilde anlatmışsınız teşekkürler emeğinize sağlık yazılarınızın devamını dilerim.

  42. Safiye Akyıldız dedi ki:

    Herkesin anlayabileceği şekilde aydınlatıcı ve bilgilendirme yazısı olmuş teşekkürler meşleğinizde başarılarının devamı dilerim

  43. Fatih telli dedi ki:

    Emeğine kalemine sağlık gayet aydınlatıcı olmuş.

  44. Hüseyin dedi ki:

    Açıklama yol gösterici, çok net ve güzel. Bu tür bilgilendirme toplum olarak ihtiyacımız. Devamını bekler, başarılarınızı ve emeğiniz kutlarım.

  45. Belgin Ekin dedi ki:

    Yaşanan bu tür sendromlarda yardım almak,daha çabuk ve sağlıklı atlatmak açısından çok önemli.Yazıdaki güzel anlatımla gayet güzel açıklanmış.Ipek hanımın emeğini ve bilgisini içtenlikle kutlar,konuların devamını dilerim.

  46. Samet ALTINDAĞ dedi ki:

    Yoğun iş temposundan dolayı hep bir tükenmişlik sendromu vardı . Kısa süre önce spora başladık ve eski enerjimize kavuştuk . İpek hanıma sonuna kadar katılıyorum çok güzel bir noktayı kaleme almış diğer düşünce ve yazılarını sabırsızlıkla bekliyorum elinize sağlık ☺️

  47. Anonim dedi ki:

    Emeğinize sağlık çok güzel ve aydınlatıcı bir yazı olmuş yazılarınızın devamını büyük bir merakla bekliyoruz

  48. Volkan dedi ki:

    Gerçekten şu zamanda okuduğum ve bana gayet iyi gelen yazının üstünde sanki ilaç gibi geldi eline emeğine sağlık seni yetiştirenlerede çok teşekkür ederim.ipek hanım

  49. Tülin dedi ki:

    Emeğine sağlık çok güzel bir yazı.

  50. Filiz yıldız dedi ki:

    Emeğinize sağlık yazınız için tekrar teşekkür ediyoruz başarılar dileriz

  51. Meliha dedi ki:

    Çok güzel bir yazı olmuş çok tesekkürler..

  52. Filiz Yıldız dedi ki:

    zor zamanlar gecirdiğimiz bu dönemde yazınız çok iyi geldi emeğinize sağlık yaz teşekkür ederiz ipek hanım :)))

  53. Zeki dedi ki:

    Cok güzel bir tesbit , yorumlama ve çözümleyiş
    Düşünceleriniz ve aydınlatmalarınız için teşekkürler

  54. Figen çimen dedi ki:

    Hepimizin ortak bir sorununa parmak bastıniz.okudukça herkes kendinden birşeyler buluyor.tebrik ve teşekkürlerimi sunuyorum ❤️☺️

  55. Yılmaz Altınok dedi ki:

    Kalemine sağlık.

  56. Orhun Övez dedi ki:

    Son zamanlarda çevremizde sıkça gördüğümüz bir durum ve katlanarak artacak gibi duruyor. Vermiş olduğunuz bilgilerle bir şekilde önüne geçilebilir. Aydınlatıcı bir yazı başarılarınızın devamını dilerim.

  57. Banu dedi ki:

    Çok güzel bir yazı ..ellerinize sağlık
    .çok aydınlandim gerçekten…

  58. Muharrem Aran dedi ki:

    Tebrikler. Çok güzel aydınlatıcı bir yazı. Teşekkürler.

  59. Gülşah dedi ki:

    Güzel ve gayet net ,açıklayıcı bir paylaşım olmuş.Ne yapmamız gerektiği belli uygulamak biz okurlara kalmış.Bilgi birikiminizi bizlere içten ve samimi uslubunuzla aktardığınız için teşekkür ederiz. Sizi elimizden geldiğince takip etmeye çalışacağız başarılar dileriz.

  60. Gizem ALTINOK dedi ki:

    Okurken kendime de çokça çözüm çıkardım. Elinize, emeğinize, kaleminize sağlık İpek Hanım.

  61. Ahter Ünlü dedi ki:

    Çok mükemmel ve başarılı buldum. Tebrik ediyor,başarılarının devamını diliyorum.

  62. Erkan tas dedi ki:

    Kaleminize saglik ipek hanim çok guzel bir yazi olmuş

  63. Gülcan Oran Ava dedi ki:

    Günümüzde bir çoğumuzun yaşayıp tıpkı sizin de belirttiğiniz gibi utandığı, paylaşamadığı bir duygu bütünü bence. Kendim dahil olmak üzere verdiğiniz ipuçları umarım okuyan herkese dokunup umut olur. Kaleminize sağlık İpek hanım !

  64. Musti dedi ki:

    Çok güzel bir yazı olmuş başarılarının devamını dilerim ipek