Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi – TMOK
TMOK – Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi; tümü gönüllü yönetici, üye ve çalışanlardan oluşmuş, kar amacı gütmeyen, toplum yararına çalışan, özerk bir sivil toplum kuruluşudur (STK). Bir asrı aşkın geçmişi ile Türk sporunun en köklü kuruluş ve paydaşlarından biri olan Milli Olimpiyat Komitesi, Türk sporunun gelişimi için çalışan en üst düzey spor STK’sıdır.
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi‘nin kendi ağ sayfasında açıkladığı ilkeler ve görevler şöyledir:
TMOK, Uluslararası Olimpiyat Komitesi; Olimpik Hareket’in Türkiye’deki ve Türk sporunun Olimpik Hareket içerisindeki temsilcisidir. Tüzüğü, görev ve faaliyetleri IOC Olimpik Antlaşma’sına uyumludur .
TMOK, Yaz ve Kış Olimpiyat Oyunları, Gençlik Olimpiyat Oyunları, Avrupa Oyunları, Avrupa Gençlik Olimpik Festivalleri ve Akdeniz Oyunları gibi IOC kapsamındaki spor organizasyonlarına Türk sporcularının katılımında ve Olimpik Oyunlara adaylık gibi konularda tek yetkili kurumudur.
TMOK; başta çocuklar ve gençler olmak üzere sporu toplum hayatının bir parçası haline getirerek Türkiye’nin başarılı bir spor ülkesi olması için çaba gösteren bir kurumdur. Bunun yanında ülkemizin, uluslararası alanda, fair-play, mükemmellik ve saygı gibi Olimpik değerler ile tanındığı bir değerler bütünü oluşturmak için çalışan bir kuruluştur.
Sporcu odaklıdır. Türk sporunun sürdürülebilir bir başarıyı yakalaması için Olimpik seviyedeki sporcularımızı desteklemesinin yanında önemli potansiyel ve yeteneğe sahip genç sporcuları da destekler. Sporculara yönelik destek ve çalışmaların daha da etkinleştirilmesi için kurumsal yapısı içinde ayrıca bir Sporcu Komisyonu da barındırır. Ayrıca sporcuların yetişmesinde önemli rol oynayan antrenörler, spor destek personeli, idareci ve spor yöneticilerinin de aralarında bulunduğu tüm paydaşların gelişimine de katkı sağlar.
TMOK, bu bağlamda gençleri erken yaşta spor kültürü edinmeleri, bedensel ve zihinsel gelişimlerini sağlamaları içi spor yapmaya yönlendirir. Sosyal ve duygusal gelişimleri için spor yapmaya teşvik edilmeleri; karşılıklı saygı, dayanışma ve fair-play’e dayalı tutum ve çevreyi koruma bilinci ile kişiliklerinin zenginleştirilmesi için çaba gösterir. Toplumda spor bilinci ve ruhunun oluşması, sporun ve fiziksel aktivitelerin kitlelere yayılması ve geliştirilmesi için çalışır. Bu faaliyetlerinde toplumun yarısını teşkil eden kız çocukları ve kadınlarımızı önceler, sporda ve spor yönetiminde cinsiyet eşitliğini savunur ve uygular.
Dünya Dopingle Mücadele Ajansı’nın (WADA) Dopingle Mücadele Kuralları’na (CODE) bağlı olan TMOK temiz sporcuların korunması için Türkiye’deki dopingle mücadelede paydaşlarıyla birlikte etkin bir rol üstlenir.
Toplum yararına çalışan bir sivil toplum örgütü olması nedeniyle TMOK’un tüm faaliyetleri esasen spor odaklı sosyal sorumluluk projeleri mahiyetindedir. TMOK, faaliyetlerini kendi öz kaynakları ve sponsor destekleriyle sürdürmektedir. Eşitliği savunan, her türlü ayrımcılığı reddeden, çeşitlilik ve kapsayıcılık kültürüne sahip TMOK, tüm faaliyetlerini Türk sporunun paydaşları ile yapıcı bir iş birliği içerisinde yürütmeye özen gösterir. Sporumuzun sorun ve ihtiyaçlarının çözüme kavuşturmasında diğer paydaşlara öneri ve katkılarda bulunur. Ülkemizin sporda büyük başarılara ancak sporun tüm aktörlerinin birlikte yaratacakları sinerji ile ulaşacağına inanır ve bu yöndeki girişimlere katkı sağlamayı görev sayar.