G-TQCBD7NNX5
DOLAR 35,1564
EURO 36,6793
ALTIN 2.956,96
BIST 10.025,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 8°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
8°C
Hafif Yağmurlu
Paz 9°C
Pts 10°C
Sal 11°C
Çar 12°C

“Türkiye futbol endüstrisinden daha çok pay almalı”

“Türkiye futbol endüstrisinden daha çok pay almalı”
22.11.2019
A+
A-

Turkuvaz Medya Grubu’nun yazılı medyadaki amiral gemisi Sabah Gazetesi tarafından Borsa İstanbul ev sahipliğinde 21 Kasım’da düzenlenen futbolun zirvesi Uluslararası Futbol Ekonomi Forumu’nda (UFEF) konuşan T.C. Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Türkiye’nin futbol endüstrisinden daha çok pay alması gerektiğini söyledi.

Uluslararası Futbol Ekonomisi Forumu (UFEF) T.C. Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erişah Arıcan, Borsa İstanbul Genel Müdürü Mehmet Hakan Atilla, Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir, Kulüpler Birliği Başkanı Mehmet Sepil ve Sabah & Daily Sabah Yazılı Medya İcra Kurulu Üyesi, Reklam Genel Müdürü Ceyda Uzman’ın gongu birlikte çalmalarıyla başladı.

Forum, gong töreninin ardından T.C. Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Borsa İstanbul Genel Müdürü Mehmet Hakan Atilla, Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir, Kulüpler Birliği Başkanı Mehmet Sepil ve Sabah & Daily Sabah Yazılı Medya İcra Kurulu Üyesi, Reklam Genel Müdürü Ceyda Uzman’ın açılış konuşmaları ile devam etti.

Bakan Kasapoğlu konuşmasında, futbolun eğlence sektörünü domine eden bir spor faaliyeti olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Futbolu her yıl istikrarlı bir şekilde büyüyen, büyük bir endüstriyi bünyesinde barındıran, çağımızın eğlence sektörünü domine eden bir spor faaliyeti olarak ele almak gerekiyor. Dünya futbol ekonomisi 50 milyar doları aşmış durumda. Avrupa da bu ekonominin 3’te 2’sini tek başına yürütüyor. Aralarında Fransa, İspanya ve Almanya’nın bulunduğu beş büyük ligin buradan aldığı pay yüzde 15. Söz konusu ülkelerin elde ettikleri gelir 15-18 milyar Euro arasında. Türkiye’ye baktığımızda ise Süper Lig’in değeri 615 milyon Euro. Avrupa’da yedinci sırada olsak da ilk 10’a giremeyen Hollanda, 1 milyar Euro ile Türkiye’nin üstünde bir gelire sahip. Futbolumuza hak ettiği değeri kazandırmak bizim için önemli bir misyon…Bunun için de çok önemli ve radikal kararlar almamız gereken süreci birlikte yaşıyoruz.”

Bakan Kasapoğlu, İngiltere devletine 2.1 milyon sterlin vergi üreten Premier Lig’in başarısında hızlı oyun, oyunun cazibesi, ligin kalitesini artırmaya yönelik çalışmalar ve statların tamamına yakının dolu olmasının etkili olduğunu söyledi. Premier Lig’in şirket gibi

üstün bir yetenek ile yönetildiğine dikkat çeken Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, futbolu

endüstrinin dominolarından birisi haline getirmek için bütüncül bir yaklaşım gerektiğini söyledi.

“Avrupa’nın en modern statlarına sahibiz”

Türkiye’nin Avrupa’nın en modern ve kaliteli tesislerine sahip olduğuna dikkat çeken Bakan Kasapoğlu, “Futbol endüstrisi her yıl istikrarlı bir şekilde büyüyen büyük bir yapı. 17 yıl gibi bir zamanda pek çok ülkenin 40-50 yılda gerçekleştirdiği yatırımları hayata geçirdik ve Avrupa’nın en modern, en kaliteli sahiplerine sahip olduk” dedi.

Futbolu hak ettiği seviyeye getirmek için sürdürülebilir bir anlayışla yönetmek gerektiğine dikkat çeken Bakan Kasapoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Lig kulüplerinin toplam borcu 15 milyar dolara yakın. Ligin toplam geliri ise 4 milyar doların biraz üstünde. Her yıl 10 milyara yakın açık yaşadığımız görülüyor. Bunun bu şekilde devam etmeyeceğini hep birlikte görüyoruz. Aklın yolu bir ve atılacak adımlar belli. Özellikle ifade etmek istiyorum kulüp yönetimlerimizin sportif başarıyla birlikte finansal ve idari disipline eş güdümlü olarak odaklanmaları, bu konuda stratejilerin üretilmesi gerektiğine inanıyorum. Futbol ekonomisinin sadece yayın haklarından ibaret olmadığını artık anlamamız gerekiyor.”

Spor ekonomisinin en önemli yapı taşlarından birinin sponsorlar olduğuna dikkat çeken Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, küresel bir rekabet ortamında özel sektörden gelecek desteklerin çok önemli olduğunu vurguladı Bakan Kasapoğlu, “Açıkları devlet desteği üzerinden kapatmak, devleti en büyük sponsor yapar. Bu da sürdürülebilirlik açısından rasyonel değil. Sponsorları yeniden sektöre kazandırmalıyız” şeklinde konuştu.

Futbolda kaliteyi yükseltmek için kulüplere çok iş düştüğünü ifade eden Bakan Kasapoğlu, seyircilere ne sunulduğunu iyi analiz etmek gerektiğini söyledi. Pozitif futbol anlayışına yönelmek gerektiğine dikkat çeken Bakan Kasapoğlu, “Seyirci, hem sahadan hem tesisten hem de oyuncudan keyif almalı. Sığ kavgalardan çıkıp, seyircilerimizi başka yöne çekmemiz lazım” dedi.

 

Milli takımın başarısının çok önemli olduğunu ve Euro 2020’de Türkiye’nin önemli başarılara imza atacağına inandığını anlatan Bakan Kasapoğlu, Türkiye’nin Tokyo 2020 Olimpiyatları’nda tüm branşlarda çok büyük başarılara imza atacağına inancının tam olduğunu söyledi.

Mehmet Hakan Atilla: “Borsa İstanbul olarak kulüplerimize her zaman destek olmak istiyoruz”

Borsa İstanbul Genel Müdürü Mehmet Hakan Atilla konuşmasında, “Futbol spor aktivitelerinde önemli bir paya sahip. Aslında artık futbolu bir spor olarak değerlendirmek de pek mümkün görünmüyor. Çünkü milyar dolar seviyesine ulaşan gelirler, özellikle kulüplerin piyasa değerleri ve dönen parasal işlem hacmine baktığımızda artık burada farklı bir ekosistemden bahsettiğimizi çok rahat söyleyebilirim. Borsa İstanbul olarak biz de kulüplerimize her zaman bu anlamda destek olmak istiyoruz. Özellikle döviz risklerini yönetme konusunda uyguladığımız ürün ve hizmetlerle kendilerine yardımcı olmak, bu

konuda elimizden geldiğince yol göstermek istiyoruz. Aynı şekilde borçlanma anlamında da

kulüplerimizin ihtiyacı olan finansman kaynaklarını sermaye piyasaları yoluyla elde etmesinin önünü açmak için elimizden gelen her türlü gayreti göstereceğimizi bilmenizi istiyorum” dedi.

“Türk futbolunun geliri çok iyi, gideri çok kötü”

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Sabah Gazetesi Ekonomi Müdür Yardımcısı Dilek Güngör’ün moderatörlüğünde futbol ekonomisi ve kulüplerin finansmanını anlattı. Futbolun bir endüstri ve ekonomi olduğuna dikkat çeken Hüseyin Aydın, Türk futbolunun gelir açısından çok iyi, gider bakımından çok kötü olduğunu söyledi. Hüseyin Aydın, “Futbol kulüplerinde maaş ödemelerinin toplam gelire oranı yüzde 50 olması gerekirken, bizde bu oran yüzde 70-80 civarında. Dolayısıyla gider yönetimi çok kötü. Bankalar ise kulüpleri gelirlerine göre kredilendirmiş. Böyle olunca da kulüpler sadece faiz öder duruma gelmiş. Hatta faiz bile ödenemiyordu. Biz de Bankalar Birliği olarak Türkiye Futbol Federasyonu ile bir araya geldik ve mevcut borcu yapılandırırken, bir bölümü de ek krediyle destekledik. Belki yaptığımız iş 4X4’lük olmadı ama 4X3’lük yaptık” dedi.

Futbola ilk defa bütçe kavramını getirdiklerini vurgulayan Hüseyin Aydın, “Gideri iyi yönetmemiz gerektiğini kulüplere anlatmamız gerekiyor. İdeallere göre değil, bütçeye göre masraf ödenmeli. TFF ile birlikte geçiş dönemi için bir lisanslama kurulu oluşturduk ve bu kurulda üç bankacı da aktif olarak görev aldı. Bu kurul kurallara uyulup uyulmadığına bakıyor. Bunun karşılığında kulüp başkanlarından sadece kulüplerin uyacağına dair, herhangi bir kefalet içermeyen bir imza aldık. Biz futbolda başarıları destekliyoruz. Çünkü futbolda performansla gelir arasında direkt bir ilişki var. Ancak finansal sonuçları iyi olmayan kulüplerin, saha başarısının iyi olması pek mümkün değil.”

Türkiye Futbol Federasyonu Başkan Vekili ve Türkiye’nin UEFA Temsilcisi Servet Yardımcı ise Sabah Gazetesi Yazarı Fatih Doğan moderatörlüğünde İstanbul’un 2020 UEFA Şampiyonlar Ligi finaline ev sahipliği yapmasının önemini, Türk futboluna ve ekonomiye katkısını anlattı. 2017 yılında göreve geldiğini hatırlatan Servet Yardımcı, hemen arkasından 2019 yılındaki Süper Kupa’yı İstanbul’a kazandırdıklarını söyledi. 2020 UEFA Şampiyonlar Ligi Finali’ne de İstanbul’un ev sahipliği yapacağının altını çizen Yardımcı, “UEFA liginde ilk

defa bir şehir, arka arkaya iki önemli kupaya ev sahipliği yapacak. Ülkemizi anlatmak ve tanıtmak için TFF ile birlikte ciddi bir çalışma içindeyiz. Ayrıca 2020 Avrupa Şampiyonası’nda görev alacak tüm hakemlerin merkez üssü Türkiye olacak. Süper Kupa’yı organize ettik. Şampiyonlar Ligi’ni organize edeceğiz. Türk futbolu için önemli organizasyonlara imza atıyoruz” dedi.

Şampiyonlar Ligi Finali için tüm hazırlıkların hızla sürdüğünü belirten Servet Yardımcı, Olimpiyat Stadı’nda yenilenme çalışmaları tamamlandığını ve 70 bin kişilik stadın 1 Mart’ta hazır olacağını söyledi. Yardımcı, “İki, üç gün içerisinde 100 bin kişi İstanbul’a gelip gidecek. Dünyaca ünlü bir sanatçı konser verecek. Efsane futbolcular gösteri yapacak. Taksim Meydanı eğlence ve gösteri merkezi olacak. Festival havasında geçecek organizasyon için ulaşım konusunda da tüm önlemler alındı” şeklinde konuştu.

A Milli Takım Teknik Direktörü Şenol Güneş’in teknik adam gözüyle Türk futbolunun finansal yapısı hakkında yorum yaptığı panelin moderatörlüğünü ise Sabah Gazetesi Spor Müdürü Murat Özbostan gerçekleştirdi. Şenol Güneş, Türk Milli Takımı’nın önemli başarılara imza attığını, futbola sadece para değil, değer kazandırmak gerektiğini ifade etti.

 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.