DOLAR 32,2095
EURO 35,0609
ALTIN 2.454,44
BIST 10.210,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Cum 22°C
Cts 23°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Neden Yabancı Sayısı Sınırlandırılmamalı?

Neden Yabancı Sayısı Sınırlandırılmamalı?

Hatırlayacaksınız, birkaç gün önce TFF, yeni sezondan itibaren yerli-yabancı futbolcu sayıları konusunda yeni bir karar aldı. Bu karar, yerlileri korumayı hedefliyor.Kulüpler isyanda. Kim haklı?

Birkaç yıldır Süper Lig kulüpleri, kadrolarında 14 yabancı futbolcu bulundurup, ilk 11’lerini de ithal isimlerden oluşturabiliyorlardı. Eğer sürpriz bir gelişme yaşanmazsa, artık böyle bir şansları kalmadı… Yeni sezonda yerlileri koruyan bir uygulamayı yeniden devreye sokuluyor. İlk 11’lerde 3 yerli isme yer verme zorunluluğu getiriliyor.

Kazanan kulüpler…

Yabancı sayısını 14’e çıkarmakla yerli futbolcuları koruyan anlayış son bulmuştu. Kulüpler maddi durumlarına göre pazarda oyuncu arayışlarına başlamışlardı. Özellikle Anadolu kulüplerinin tercihi, ithal isimler oluyordu. Nedeni belli; fiyatları daha makul. Bu süreçte isabetli transfer yapanlar, Alanya örneğindeki gibiligte başarılı oldular. Bu sezonun şampiyonu Başakşehir de, doğru yabancılara yönelip, mutlu sona ulaşmayı başardı. Bu takımlar arasına 2019/20 sezonunda Super Lig ile tanışan Gaziantep FK’yı da ekleyebiliriz…

Geçmişte yerlileri koruyan oyuncu pazarında, en büyük sıkıntı yerlilerin yüksek ücretleriydi. Yeterli üretim olmadığından ve ilk 11’de de belli sayıda yerli futbolcuya yer verilmesinden ötürü kulüpler dengeli kadrolar kurmakta fazlasıyla zorlanıyorlardı.“Dengeli” sıfatını kullanmamızın nedeni, yerlilerin, pazar koşulları nedeniyle yabancılardan daha çok kazanmasına vurgu yapmak içindir. Bu çarpık durum, ister istemez ülkemize gelen ithal isimlerin performanslarına da olumsuz yansıyordu. Bu gerçek göz ardı edilmemeli…

Eşit rekabet şart

Getirilen 14 sınırsız yabancı kuralı, aslında yerli yabancı rekabetini eşitlemişti. Böylece ilk 11’ler,kadrodaki en iyilere göre şekillenmeye başlamıştı.Bu 11’ler bazen tamamen yabancılardan oluşabiliyordu. Aslında bu durum en çok antrenörlerin işini kolaylaştırdı diyebiliriz. Önceki dönemde, yerli oyuncuların yeri garanti olduğunda, antrenörler ellerindeki yerliler iyi olmasa da, çaresiz bir şekilde ilk 11’de kullanmak zorundaydılar. Mevcut uygulamada eğer yerli iyi çalışmıyorsa, ilk 11 dışında kalmaya başladı… Şimdi TFF, son kararıyla bu primitif uygulamaya geri dönüyor !!!!

İşin bir de kulüp menfaati tarafı var. 14 yabancı kuralından önce, yerlilerin ilk 11’deki yerleri garantiyken, kulüpler yerliler için yüksek ücretler ödüyorlardı. Yüksek ücret ödemelerinin nedeni, aşağıdan arzu edilen seviyede yerlinin gelmemesiydi. Sınırsız 14 yabancı kuralıyla, bu olumsuzluk bir parça giderildi. Ancak yine de bazı kulüplerin yerliler için ödediği yüksek ücretler söz konusu. Örneğin Beşiktaş, Fikret Orman döneminde yapılan sözleşmeyle Necip’e yıllık 1.2 milyon euro para ödüyor. Kartal’ın ilk11’inde kendine yer bulmakta zorlanan bir oyuncu için ödenen 1,2 milyon euro çok değil mi ? Kaldı ki Orman yönetimi, Necip ile bu sözleşmeyi 14 yabancılı ortamda yaptı!!!!

Yerlilerin fiyatı artacak

14 yabancıya izin veren “sınırsız” uygulamadan, eski uygulamaya dönüldüğünde, yani belli sayıda yerli (Şimdilik 3 olarak açıklandı) oyuncuya ilk11’de yer verme zorunluluğu getirildiğinde yerlilerin fiyatları suni bir şekilde yine artacak. Zaten ekonomik olarak iyi durumda olmayan kulüpler, bu değişimle daha da sıkıntılı bir dönem içine girecekler. Böyle bir gerçek varken, TFF neden kulüplerin büyük tepkisini çeken böyle bir karar alma ihtiyacı duydu ? Bu soruyu gündemde tutmak ve tartışmak gerekiyor…

Eşit rekabet koşulları oluştuktan sonra, şu kısa dönemde Super Lig, Türk futbolcusu ihraç eder konuma geldi. Gidenleri saymaya gerek yok; her futbolsever biliyor kimin nereye ne kadar bonservis karşılığında gittiğini…Böyle bir gerçek söz konusuyken, “Türk futbolcuları koruma amaçlı böyle bir karar alıyoruz” denilebilirmi ? Tabii ki denilmez; kaldı ki bu tür koruma yöntemlerinin hiçbir faydası yok.  O zaman bu yanlış karardan TFF’nin acil bir şekilde geri dönmesi gerekiyor. Eğer dönülmezse, bedelini en ağır şekilde kulüplerin ödeyeceği bir gerçek. Bunun için her kulüp, TFF’nin bu kararını iptal etmesi için mücadele veriyor. Kesinlikle haklılar…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.