Küresel Kriz Spor Sektörünü de Sarsacak
Çok fazla değil, belki bundan 30 yıl önce bir çok sporcu madalya, plaket, unvan, şöhret ve saygınlık elde etmek için çalışıyordu. Sporcular için paranın fazla bir önemi yoktu, bugünkü seviyelerdeki sporcu kazançlarını hayal etmek mümkün değildi o yıllarda. Büyük kulüp oyuncuları bile mütevazı kazançlara razı olurdu. Birçok amatör sporcunun müsabakası, madalya töreni televizyonlarda yayınlanmadı. Bazılarının başarıları gazetelerde bile haber yapılmadı. Zaten o yıllarda bu kadar fazla yayın organı da yoktu.
Bugünlere gelindiğinde sporcuların kazandığı milyonlar, onların lüks villaları, pahalı arabaları konuşuluyor. Madalya, plaket, saygınlık ikinci planda. Sporcu olmak isteyen gençlerin önceliği de çok kazanmak, lüks yaşamak. Yalnız sporcular değil, başta spor malzemeleri üreticileri ve diğer birçok iş kolundan şirketler spor sektörü üzerinden büyük miktarlarda paralar kazanıyorlar. Dolayısıyla bu devasa sektör üzerinden milyonlarca insan ekmek yiyor. Seyirci konumundaki insanlar bile bahis ve şans oyunları yoluyla spordan para kazanmak istiyor.
Kriz Sporu da etkiledi
Bir yıldır yaşanan salgın sebebiyle, her sektörde olduğu gibi sporda da ekonomik kayıplar yaşanıyor. Gelirleri azalan kulüpler borçlarını yapılandırmak için uğraşıyor. Bazı sporcuların alacaklarında indirim sağlamaya çalışıyor. Uzun zamandır uygulanan eve kapanmalar ve kapalı bulunan işletmeler, hemen her sektörde büyük kayıplara sebep oluyor. Önümüzdeki günlerde tüm dünyada büyük bir ekonomik krizden ve bu krizin tetikleyeceği büyük toplumsal olaylardan söz ediliyor. Uzmanlar Avrupa ülkelerinde çift haneli enflasyon rakamları yaşanacağını düşünüyor. Daha şimdiden yaşanan yüksek işsizlik sıkıntısının daha da artacağını ve birçok işletmenin kapanacağını söylüyorlar. Birleşmiş Milletlerden yapılan açıklamada, bu yıl içerisinde dünyanın bazı bölgelerinde açlık ve buna bağlı çatışmaların yaşanabileceği uyarısında bulunuldu.
Küresel Kriz
Brezilya ve diğer Güney Amerika ülkelerindeki zengin ve fakir halk arasındaki sosyal denge giderek daha da bozuluyor. Bu sebeple söz konusu ülkerlerde, halk ayaklanmalarının yaşanması uzak bir ihtimal değil. Avrupa ülkelerindeki sanayi şirketleri, üretimin Asya ülkelerine kayması sonucu büyük sıkıntılar yaşıyor. Hükümetlerin bu şirketleri kurtarmak için yapacağı parasal yardımların, toplumsal tepkilere yol açabileceğinden endişe ediliyor. Sanayi şirketlerinin üretimi daha ziyade robot kollarla yapıyor olması ve daha da yaygınlaştırmak istemesi, işsizlik oranlarının artması için önemli bir sebep olarak gösteriliyor.
Sonuç olarak uzmanlar dünya genelinde büyük bir ekonomik kriz, milyonlarca işsiz, açlık, ayaklanmalar ve kaos ortamı yaşanılacağı öngörüsünde birleşiyor. Tüm bunlar şimdilik inanılması zor komplo teorileri gibi görünse de birkaç yıl önce halen yaşadığımız Covid 19 salgını da bir komplo teorisinden ibaretti. Uzmanlar bu sebeple fertlerin ve şirketlerin gereksiz borç yükü altına girmemesini, zorunlu ihtiyaçlar dışında harcama yapmamasını öneriyor.
Yaşanması muhtemel büyük bir ekonomik krizden spor sektörü de nasibini alacaktır. Kulüplerin sponsor firma destekleri, reklam gelirleri, forma satışları ve belki de yayın kuruluşlarından elde ettikleri gelirler azalacaktır. Zaten büyük bir borç yükü altında ezilen kulüpler, ciddi ekonomik bunalım yaşayacaklardır. Kulüplerin ve ilgili federasyonların şimdiden bir takım önlemler alması kaçınılmazdır.
Yaklaşmakta olan küresel boyuttaki ekonomik krizi ülkemiz, halkımız, ülkemizde faaliyet gösteren tüm sektörler ve spor kulüplerinin asgari zararlara atlatmasını temenni ediyoruz.