Kulüpleri Yönetemeyenler Ödüllendirildi!
Dün Kulüpler Birliği, “Bu sezon Süper Lig’ten düşme olmasın” yönünde tavsiye kararı aldı. Tavsiye kararını Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), bugün, son derece hızlı bir şekilde karara bağladı. Düşme kaldırıldı. Kararın Türk futbolu lehine olmadığı bir gerçek. Kararın arkasında kimler var ?
“Süper Lig’ten düşme olmasın” şeklinde konuşmalar ve bu yöndeki talepler pandemi sırasında sıkça gündemdeydi. Ancak o zaman TFF, böyle bir şeyin olmayacağını kamuoyuna duyurmuştu. Salı günü Süper Lig kulüp başkanları bir araya gelip, “Bu sezon ligten düşme olmasın” yönünde tavsiye kararı aldı. Acaba bu karar neye göre alındı ? Her kulüp başkanı bu karara, inanarak “Onay” verdi mi ? Bu kararın arkasında kimler var ? Amaç nedir ? İyi mi olduk yoksa kötü mü oldu ?
Yanlış karar
Fransa Ligi’nden bir örnek vererek konuya giriyorum. Pandemi döneminde Fransa’da da liglere ara verildi. Daha sonra Fransa’da ligler oynanmadı ve kaldığı noktada tescil edildi. Düşenler karara itiraz edip, yargı yoluna gittiler. Yargı kararı, düşen kulüpler lehine çıktı ve mahkeme, “Düşürülen takımlar, düşürülmez” dedi. Bundan sonraki satırları çok iyi okuyun çünkü bu bilgiler Türkiye’de gündem oluşturacak şekilde kullanılmadı. Fransa’daki Lig Birliği bir araya geldi, yani kulüpler toplandı. Mahkeme kararının ligi ekonomik açıdan olumsuz etkileyeceği belirtilerek, kabul etmediklerini açıkladılar. Ve düşenler düştüler !
Gelelim bize… Hemen hatırlatalım düşenleri: Y.Malatya, Kayserispor ve Ankaragücü. Bu düşen takımlar aslında neden düştüler ? Kötü bir sportif performans ortaya koydukları için. Yeterli puanları toplayamayıp, Super Lige veda ettiler. Peki kötü sportif performanslarının nedeni neydi ? Kulüplerin kötü yönetimleriydi. Bu gerçeği kulüplerin yabancı futbolcu transferlerine bakarak görmek mümkün. Y.Malatya ara transfer döneminde yaptığı hataların bedelini ödedi. Santrafor Jahoviç ve Guillerme’yi gönderdiler dibe vurdular. Kayseri sezon başında 10 yabancı birden renklerine bağladı. Paralarını alamayan yabancılar, bir de uyum sağlamayınca ne teknik direktör ne de o oyuncuları transfer eden yönetim kaldı.
Düşün bir diğer takım olan Ankaragücü, transfer yasağından dolayı sezona geçen yılki kadrosuyla başladı. İlk 17 hafta sonunda son 3 sıradan kurtulamadılar. Ara transfer döneminde transfer yasağını kaldırdılar ve bir günde 7 yabancı birden transfer ettiler. Ancak mevcut yabancı oyuncuların paraları düzenli bir şekilde ödenmezken, gelen yenilerle bir uyum sağlanabilir miydi ? Elbette sağlanamazdı ve son sırada kalıp düştüler. Hatta ligin kritik haftaları içinde yeni gelenlerden biri, mevcut yabancılardan birine (Kulusic) saldırıp kadro dışı kaldı ve sonra kovuldu… Teknik direktör değişikliklerinden hiç bahsetmiyorum !
beinSports rahatsız
Düşenler için böyle gerçekler söz konusuyken, neden düşme kaldırıldı ? Karar kime yarayacak ?Bana göre düşmenin kaldırılması, kötü yönetilen kulüplerin ödüllendirilmesinden başka bir şey değil. Süper Lig kulüpleri, televizyon yayın gelirlerinin düşük olmasından şikayetçiler. 18 olan takım sayısı 21 olunca, Süper Lig takımlarının kasasına daha çok mu para girecek ? Kesinlikle “Hayır”… Hatta alacakları para 18’e değil, 21’e bölünecek. Böyle bir gerçek söz konusuyken, Süper Lig kulüpleri, takım sayısını neden 18’de tutmayıp 21’e çıkarmak istemiş olabilirler ? Spor ekonomisi açısından hiç ama hiçbir mantığı yok. Bu arada son derece dikkat çekici bir tepki, yayıncı kuruluş beinSports’dan geldi. Karar onlar için de, “sürpriz” niteliği taşıyor. Ajansspor.com’da yer alan açıklamaya göre, son gelişmelerden bienSports”un haberi yok. İlginç değil mi ? Süper Lig’in en önemli finansörü, en önemli gelişmelerden habersiz…
beinSports, “Gelişmelerden benim haberim nasıl olmaz” gerekçesini kullanıp, yayın anlaşmasından çıkar mı ? Hatta çıkmakla kalmayıp, tazminat talep edebilir mi ? Çünkü ilk açıklamalarına göre 21 takımlı lig, yayın maliyetlerini daha da arttıracak. “Yangından mal kaçırırcasına” alınan bu karar, epey bir sıkıntı yaratacak gibi duruyor. Kararın iptali için mahkemeye gidenler olur mu ? Ya da araya devlet büyükleri girip, geri adım atılır mı ? İnsanın aklına, “Acaba bu karar pandemi dönemindealındı da, şimdi mi devreye sokuldu?” sorusu da geliyor. Sürece bakıldığında, bu sorunun cevabının “Evet” olması yüksek bir ihtimal. Pandemi döneminde alınsaydı, epey bir polemik olacaktı. Ancak şimdi alınmış olması, “sözde” polemiklere neden vermeyecek….
Başka sorunlar da yaşanacak. 2021 yılında oynanacak Avrupa Futbol Şampiyonası öncesinde Super Lig takım sayısını 21 yapmak demek, 40 hafta maç demek. Eylül’de başlayacak sezon 21 takımla nasıl oynanacak ve nasıl bitecek ? Maçları nereye sığdıracaksınız ? Yoğun maç trafiği, milli takım futbolcuları için büyük bir tehdit oluşturmuyor mu ? Çok merak ediyorum bu konuda milli takım teknik direktörü Şenol Güneş ne düşünüyor, onay vermiş midir 21 takımlı Süper Lige ? Ayrıca 3 fazla takım demek, en az 30 yabancı futbolcu demek. Borçlu kulüplerin daha da borçlanması demek…Yanılıyor muyum ? Acaba bu rasyonaliteden uzak kararın arkasında menajerler mi var ? Kim bilir ? Epey bir tartışma yaşanacak gibi gözüküyor. Dileğim, çok hızlı bir şekilde verilen bu karardan geri dönülmesi. Aksi takdirde, zaten ekonomik açıdan son derece zor günler geçiren Türk futbolu, daha da kötü bir duruma gelecek….