İSBL Sosyal Bilimler Çalıştayı
Türkiye’de devlet liseleri arasında düzenlenen ilk sosyal bilimleri çalıştayı olma ünvanına sahip olan İSBL Sosyal Bilimler Çalıştayı 2-3 Mart 2018 tarihlerinde Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesinde düzenlenecek.
Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri tarafından düzenlenecek olan çalıştay ile; bu alana ilgisi olan, sistematik ve bilimsel çalışmalarla kendisini kişisel ve kültürel anlamda geliştirmek isteyen öğrencileri bir araya toplama, organizasyon, yönetim bilgi ve becerilerinin test edilmesi hedeflenmekte.
İKTİDAR ana başlıklı bu çalıştayda; toplumsal olay ve olguları, kişi ve kurumlarla ilişkileri, yönetim felsefeleri, bireysel ve toplumsal sorumlulukları anlamaya yönelik çalışmalarda bulunacak olan öğrenciler, üniversite ve sonraki mesleki yaşantılarında araştırmacı, sorgulayıcı ve çözüm üretici bakış açısı kazanmayı hedeflemekteler. Ayrıca bu çalıştay ile; sosyal hayatımızda yer edinen konuları bilimsel bakış açısı ile ele alan bir etkinlik felsefesi benimsemekte.
Öğrenciler Hazırladıkları Makale ve Bildirileri Tartışacaklar
2 Mart günü Prof. Dr. Nihat Berker ve Doç. Dr. Ahmet Kasım Han’ın katılımlarıyla açılış konferansı ile başlayacak olan İKTİDAR ana başlıklı çalıştay, konferans sonrası iktidar kavramının inceleneceği 7 ayrı disiplinin isim verdiği ve katılımcıların kendi istekleri ile seçtiği komitelere dağılıp tanışma oturumu ile başlayacaklar.
3 Mart’ta ikram ile açılış verilip; her biri bir saat süren 4 ayrı oturumda katılımcılara tartışma ortamı sağlayacak olan çalıştay, çalıştay genel direktörü ve moderatörlerin konuşmasının yer alacağı kapanış konferansı ile sona erecek.
Liseli Gençlerin Akademik Organizasyonlara İhtiyacı Var
Organizasyon ve akademi ekibinin tamamı Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi’nin öğrencilerinden oluşan çalıştayın asli amacı; lise öğrencilerine özgür bir tartışma ortamı sağlamak. Bu bakımdan her alandaki liselere açık.Aynı zamanda şehirdışından başvuran öğrenciler için yurt imkanı da sunulmakta. Başvuru esnasında her öğrenciden istenen ‘’Neden katılmak istiyorsunuz?’’ sorusuna verilen cevaplar çalıştay ekibi için büyük önem arz etmekte. Çalıştay Genel Direktörü Hakan Oğuz Telli; Bu gibi etkinliklerin ve akademik organizasyonların desteklenmesinin gerekliliğinden bahsetti. Ayrıca; akademik organizasyonların eksikliği hasebiyle çalıştaya fazla talep aldıklarından ve bu sayıdan hayli memnun kaldıklarını dile getirdi. Telli; her başvuruyu dikkatle incelediklerini, öğrencilerin arzu ettikleri disiplinde çalışabilmeleri, sağlıklı ve özgür bir tartışma ortamı yaratabilmek için ekip olarak özenle çalıştıklarını ifade etti.
Prof. İlber Ortaylı’nın önerisi ile kurulan İSBL alanında bir ilk olma özelliği taşıyor
Türkiye’de Sosyal Bilimler alanında yüksek standartlarda donanımlı, eğitim anlayışı ve kadrosu ile göz dolduran okul Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın önerisi ile kurulan okul, Sosyal Bilimler alanında kurulan ilk devlet okulu olma özelliği de taşıyor. Kız ve erkek öğrencilerin yatılı okuyabildiği okulda 800 kişilik bir konferans salonu, 500 kişilik spor salonu, öğrencilerin 7/24 istifade edebildiği bilgisayar ve dökümantasyon taleplerini de karşılayan 2adet kütüphanesinin yanında bir de Çini atölyesi bulunmakta. Çok amaçlı salonları da olan okulun uluslararası geçerliliği olan IGCSE ve IB Diploma Programları da devlet okulları arasında tek olma özelliği de taşıyor.
144 ülkede geçerli IB (Uluslararası Bakalorya) diploması veren ilk ve tek devlet okulu
Okulumuz daha şimdiden dünyanın sayılı üniversitelerine öğrenci göndermeye başladı diyen Okul Müdürü Hüseyin Sarı okul hakkında şunları söyledi:
Okulumuz Türkiye´nin ilk Sosyal Bilimler Lisesi ve 144 ülkede geçerli IB (Uluslararası Bakalorya) diploması veren ilk ve tek devlet okuludur. Üniversite başarısı %100 olan okulumuzun güzide öğrencileri YGS ve LYS de her yıl ilk sıralarda yer almaktadır. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi Tübitak tarafından düzenlenen sosyal bilim proje yarışmalarında, üniversiteler tarafından organize edilen yarışmalarda sayısız ödüller kazanmıştır.
Okulumuz ilk olmanın önemini idrak ederek başarılarıyla diğer Sosyal Bilimler Liseleri’nin de kurulmasına zemin hazırlamış, sonradan kurulan sosyal bilimler liseleriyle her konuda tecrübelerini paylaşarak öncü rolüyle başarı çıtasını yükseltmiştir. 800 kişilik salonunda periyodik olarak düzenlediği seminer ve konferanslara ülkemizin seçkin sosyal bilimcilerini, yazar ve şairlerini davet ederek öğrencilerin entelektüel bir iklimde yetişmesine daima katkıda bulunmuştur.
Sosyal bilimler alanında geleceğin bilim insanı adayı olan öğrencilerine edebiyat, kültür ve yabancı dil açısından akademik alt yapı ve düşünme tarzı kazandırarak ülkemizin fikir seviyesinin yükselmesine katkı sağlamıştır.
Üniversite kazanma başarısını çok önemsemekle birlikte zeki gençleri üniversite sınavında doğru seçeneği yakalamaya şartlandıran mekanik bir anlayıştan uzak durmaya çalışıyor, öğrencilerimize her anlamda iyi bir lise eğitimi vererek kendilerini bulmalarına yardımcı olmaya çalışıyoruz