FIBA Basketbol Dünya Kupası’nın 70’inci yıl dönümü
Uluslararası Basketbol Federasyonu (FIBA) Basketbol Dünya Kupası, yıllar boyunca unutulmaz maçlar ve milli takımların performansları için bir sahne oldu. Yıllar boyunca bir tek şey hiç değişmedi, o da oyuncuların en başından beri ülkelerini temsil etmekten dolayı duydukları büyük gurur.
Dün, Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te oynanan ilk FIBA Basketbol Dünya Kupası’nın başlamasının 70’inci yıldönümüydü. 22 Ekim 1950’de oynanan ilk gün maçlarındaPeru, Yugoslavya’yı 33-27 ve Mısır, Ekvador’u 43-37 mağlup etmişti.
O gün, sonrasında büyük bir gösteriye dönüşecek organizasyonun başlangıcıydı. Bunu, geçen yıl Çin’de düzenlenen en son Dünya Kupası da dahil olmak üzere on yedi turnuva izledi. İlk Dünya Kupası’nda sadece 10 takım yer alırken, Çin’de düzenlenen son turnuvada32 takım mücadele etti.
FIBA Basketbol Dünya Kupası organizasyonlarına tarihinde ilk kez 2002’de katılan Türkiye, sonraki 3 turnuvada da (2006, 2010, 2014) yer almayı başardı. A Erkek Milli Takımı, 2019 yılında Çin’deki organizasyona da katılmaya hak kazanarak bunu üst üste beşinci kez gerçekleştirdi.
FIBA Basketbol Dünya Kupası’nın bugün geldiği durumu şekillendiren önemli 10 an:
- Her şey Buenos Aires’te başladı
O zamanlar Dünya Şampiyonası olarak adlandırılan ilk FIBA Basketbol Dünya Kupası, Buenos Aires’teki çok amaçlı Luna Park arenasında sahnelendi ve dönemin üç ünlü oyuncusu ABD’den John Stanich, İspanya’dan Alvaro Salvadores ve Arjantin’den Oscar Furlongturnuvada yer aldı. Salvadores maç başına 13,8 sayı ile oynarken, İspanya turnuvayı 6’ncı sırada bitirdi. Arjantin’in ABD’yi finalde 64-50 yenerek şampiyon olmasının ardından etkinliğin MVP’si (En Değerli Oyuncusu)ise Furlongseçildi.
- Brezilya, 1959’daSantiago’da iki şampiyonluğundan ilkini kazandı
Şili’nin başkenti Santiago’da1959 yılında gerçekleşen üçüncü turnuva, Estadio Nacional de Chile’de ilk kez açık havada düzenlendi. Brezilya, 1954’te kendi ülkesinde gerçekleşen ikinci Dünya Kupası’nıAmerika Birleşik Devletleri’nin ardındanikinci sırada bitirmenin hayal kırıklığından sonraŞili’de şampiyon oldu.
Brezilya, yine Rio’da düzenlenen 1963 Dünya Kupası’nda şampiyon olarak, üst üste iki kez şampiyonluğu kazanan ilk ülke oldu.
- Avrupa’nın 1967 atılımı
1967 yılı uluslararası basketbolda önemli bir yıldı çünkü ilk defa Güney veya Kuzey Amerika’dan bir takım dünya şampiyonluğunu kazanamadı. Bunun yerine, Avrupa’dan bir ülke – Sovyetler Birliği – Uruguay’da podyumun zirvesine ulaştı. İkinci olan Yugoslavya’dan Sloven Ivo Daneu ise turnuvanın MVP’si seçildi.
- Dünya Kupası 1970’te eski kıtaya geldi
FIBA Basketbol Dünya Kupası ilk kez Amerika kıtası dışında Ljubljana’da oynandı ve önceki iki dünya kupasında ikinci olan ev sahibi Yugoslavya, taraftarlarının önünde şampiyon oldu.
- Filipinler, 1978’de ev sahipliği yapan ilk Asya ülkesi oldu
Etkinlik, 1978 senesinde Filipinler’in ev sahipliğinde ilk kez Asya’ya taşındı. Ülkenin o zamanki Başkanı Ferdinand Marcos, ABD’nin Avustralya’yı 77-75 yendiği ilk maçı yerinde izledi. Bu versiyonda dikkat çeken başka bir şey daha oldu. Brezilya, Çin’i 154-97 mağlup ederek bir maçta ilk defa 154 sayıya ulaştı ve Dünya Kupası rekorunu kırdı. Filipinler’de; Yugoslavya tarihinde ikinci kez şampiyon olurken, Sovyetler Birliği ikinci ve Brezilya üçüncü oldu.
- Rüya Takım 2, Toronto’daki 1994 Dünya Kupası partisine katıldı
ABD’li Reggie Miller ve Derrick Coleman gibi NBA oyuncuları ilk kez FIBA Basketbol Dünya Kupası’nda yer aldı. Rüya Takımı 2 lakaplı Amerikalılar (ABD Rüya Takımı iki yıl önce Olimpiyatlarda altın madalya kazanmıştı), sekizde sekiz galibiyetle şampiyonluğa ulaştı. Aldıkları galibiyetler arasında,Kanada Toronto’daki SkyDome’da 32 bin616 seyirci önünde oynananfinalde Rusya’ya karşı aldıkları 137-91’lik zafer de vardı. ABD’den Shaquille O’Neal etkinliğin MVP’si seçildi.
7.Hepsi NBA oyuncularından oluşan ABD takımı Indianapolis’te ilk kez yenildi
Amerika’da İndiana, İndianapolis’te oynanan 2002 dünya kupasında, yıldızlarla dolu Yugoslavya takımı zorlukları aşarak şampiyon oldu. Yugoslavya,normal sürede 75-75 bitenfinalde Arjantin’i, uzatmalarda 84-77 yendi. Yugoslavya, çeyrek finallerde ev sahibi ABD’yi mağlup ederek, Arjantin ve İspanya’dan sonra bu turnuvada ABD’yi yenenüç takımdan biri oldu. 2002 Dünya Kupası, NBA oyuncularından oluşan ABD takımının maç kaybettiği ilk turnuvaydı.
- ABD Yunanistan’a yenik düşerken 2006 şampiyonu İspanya oldu
Japonya’da düzenlenen 2006 FIBA Basketbol Dünya Kupası 24 takımla oynanırken, İspanya, MVP seçilen oyuncusu Pau Gasol ile şampiyonluğu kazanan üçüncü Avrupa ülkesi oldu. Bu turnuvaen çok Yunanistan’ın yarı finalde LeBron James, Dwyane Wade ve Carmelo Anthony’li ABD’yi 101-95 mağlup etmesiyle hatırlanıyor olabilir.
- ABD 2014’te üst üste ikinci kez şampiyon oldu
İspanya’da düzenlenen 2014 turnuvasında ilk kez FIBA Basketbol Dünya Kupası olarak adlandırılan organizasyonda, Finlandiya’dan Susijengi’yi desteklemek için gelen 10 bin taraftar ve çeyrek finallerde Fransa’nın ev sahibi İspanya’yı yenmesi gibi ilgi çekici hikayeler vardı. En büyük hikaye ise turnuvanın MVP’si Kyrie Irving’in Amerika’yı üst üste ikinci şampiyonluğa götürmesiyle ABD tarafından yazıldı.
- Çin’deki ilk 32 takımlı Dünya Kupası’nda İspanya tekrar şampiyon oldu
FIBA Basketbol Dünya Kupası, son etkinliğinde, Afrika, Amerika, Asya ve Avrupa’da pencere sistemi ile oynanan elemeler ile daha önce hiç olmadığı kadar büyük bir organizasyon gerçekleştirdi. Etkinliğe benzeri görülmemiş bir ilgi gösterilirken, Dünya Kupası; yoğun medya ilgisi, gösterişli bir kura töreni ve turnuvanın kendisiyle, eski turnuvalara göre ne kadar değiştiğini gösterdi. Sahada, turnuva öncesi favori olarak gösterilen ABD ve Sırbistan, çeyrek finallerdeelenirken,yarı finalde Avustralya’yı iki uzatma sonunda yenen İspanya, şampiyonluk maçında da Arjantin’i yendi.