Cumhuriyetin değerleri 64 kareye taşındı
Cumhuriyetin değerlerini satranç tahtasına taşıyarak 64 karede buluşturdular. Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’nin Ankara Kalkınma Ajansı işbirliği ile düzenlediği “Ankara Temalı Satranç Takımı Tasarım Yarışması” Türkiye’ye kalıcı ve anlamlı armağana dönüştü.
Cumhuriyetin değerlerini satranç tahtasına taşıyarak 64 karede buluşturdular. Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’nin Ankara Kalkınma Ajansı işbirliği ile düzenlediği “Ankara Temalı Satranç Takımı Tasarım Yarışması” Türkiye’ye kalıcı ve anlamlı armağana dönüştü. Yarışmaya katılan tasarımlar Başkent Ankara’nın ve Cumhuriyetin öne çıkan değerlerini, yapılarını satranç tahtasına taşıyarak ölümsüzleştirdi. Yarışmada Selim Kocaman’ın tasarımı birinci oldu. Dünyada çok sayıda örneği olmasına rağmen Türkiye’ye ilk defa anıtsal yapılardan oluşan satranç takımı kazandırdıklarını belirten Gökyay Vakfı Satranç Müzesi Yönetim Kurulu Başkanı Akın Gökyay, “Yarışma katılımcıları birbirinden değerli tasarımlarla Cumhuriyetimizin ve Başkentimizin simgesi olan değerleri satranç takımlarına da yansıttı. Hayalim bu tasarım yarışması ile hayat buldu” dedi.
“Ankara Temalı Satranç Takımı Tasarım Yarışması”nda toplam 28 farklı tasarım değerlendirilirken, yarışmanın jürisinde Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) Başkanı Gülkız Tulay, Ankara Kalkınma Ajansı Başkanı Arif Şayık, Gökyay Vakfı Satranç Müzesi Yönetim Kurulu Başkanı Akın Gökyay, Nurus Yönetim Kurulu Üyesi ve Tasarımcı Renan Gökyay ile Ankara Kalkınma Ajansı Uzmanı Aybars Erdemli yer aldı.
Değerlendirmede ilk aşamada 12 eseri eleyen jüri üyeleri ikinci ve son aşamada oy birliği ile Selim Kocaman’ın tasarımını birinci seçti. Yarışmada ikinciliğe Çiğdem Aslantaş, üçüncülüğe ise Hüseyin Baran’ın tasarımları değer bulundu. Mansiyon ödüllerini ise Mehmet Oğuz, Beyza Akyüz, Mahmut Ferit Aydın alırken Jüri Özel Ödülü’nü ise Ayça Kıvanç Hasdemir’in tasarımı aldı.
“YARIŞMADA ÖNCELİĞİMİZ BAŞKENTE VE CUMHURİYET DEĞERLERİNE OLDU”
105 ülkeden 600’ü aşkın satranç takımının sergilendiği Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’nin kurucusu Akın Gökyay, yarışma fikrinin dünyadaki satranç takımlarının örneklerini görmeye başladıktan sonra aklında şekillendiğini dile getirerek şunları söyledi:
“Dünyanın çeşitli ülkelerinden satranç takımlarını incelerken, birçok ülkenin anıtsal yapılarını, tarihlerini, kültürlerini satranç takımlarına yansıttıklarını gördüm. Satranç takımları o ülkenin kültürel birikimini temsil ederken aynı zamanda tanıtımını da üstleniyordu. Rotterdam’ın anıtsal yapılarından ve bina siluetlerinden oluşan bir satranç takımını satın aldım. Londra’nın anıtsal yapılarından oluşan bir satranç takımı görerek aldığımda, ülkemde benzer bir satranç takımı arayışına girdim. Türkiye topraklarında binlerce yıllık satranç kültürü olmasına rağmen, Osmanlı motifleri dışında satranç takımına rastlamadım. Bunun üzerine önceliği Başkente ve Cumhuriyet değerlerine vererek, Ankara Kalkınma Ajansı ile birlikte tasarım yarışması başlattık. Yarışmaya katılan eserlerin tasarım kalitesi ve yarışmacıların ilgisi doğru bir projeyi başlattığımızı gösterdi. Hedefimiz, tüm Türkiye’yi satranç tahtasında buluşturmak.”
“ANKARA, SATRANÇ TAHTASINDA YENİDEN HAYAT BULDU”
Yarışmanın ilk kez düzenlendiğine dikkat çeken Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık da “İkonik anlamı olan eserlerin tasarıma dönüşmesi için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Ankara’yı simgeleyen anıtların, heykellerin satranç tahtası üzerinde hayat bulma fikri son derece anlamlı ve yaratıcı. Özellikle amatör sanatçıların, gençlerin, öğrencilerin yarışmaya ilgisi bizi şaşırttı. Ödül alan eser sahiplerini ve emek harcayan tüm yarışmacılarımızı tebrik ediyorum” diye konuştu.
Ankara Kalkınma Ajansı ve Gökyay Vakfı Satranç Müzesi tarafından Ankara Temalı Satranç Takımı Tasarım Yarışması’nda birinci olan esere 10 bin TL, ikinciye 7 bin 500 TL, üçüncüye 5 bin TL, 3 adet mansiyona ise bin TL’lik ödül önümüzdeki günlerde yapılacak törenle verilecek.