BBL’de Yabancı Sayısı Tartışması
İstanbul’da pazartesi günü bir araya gelen 11 Beko Basketbol Ligi temsilcisinin ortak karar alması ve yabancı sayısının artırılması için federasyona teklifte bulunması tartışma yarattı. Türk oyuncular bu gelişmeye karşı tavır aldı.
Beko Basketbol Ligi’nde mücadele eden kulüplerin yetkilileri, federasyona bir teklif sunmaya hazırlanıyor.
Gelecek sezonla ilgili planlamalar için federasyonla yapılacak toplantıyı erken bir tarihe çekmek isteyen kulüpler, önemli kararlar aldı.
Yabancı kontenjanı ve fikstür gibi konularla ilgili bir teklif hazırlayan kulüpler, kadroda 6, sahada 4 ya da 5 oyuncu olmasının mücadeleyi arttıracağını savunuyor. Yapılacak kural değişikliği ile aynı zamanda Avrupa’da mücadele eden kulüplerin, rakiplerine karşı dezavantajlı olmasının önüne geçileceği ifade ediliyor.
Yerli oyuncu bedellerinin yabancı sınırlaması nedeniyle yükseldiğini, ancak kalitenin artmadığını ve bu nedenle milli takımda başarının gelmediğini savunan kulüp yetkilileri, yabancı kavramı yerine yönergelere “alt yapıda oynamış” ibaresinin kullanılması ile devşirme oyunculara tanınan ayrıcalığın da kaldırılmasını istiyor.
Ayrıca bir gelişim ligi kurularak, 22 yaşına kadar oyuncuların kendi yaşıtları ile mücadele etmeleri ve altyapıdan daha çok oyuncu çıkmasının sağlanması planlanıyor.
Kulüpler, sporcu sağlığı açısından oyunculara lig bittikten sonra 4, milli maçlar bittikten sonra 3 veya 4 hafta izin verilmesini ve Avrupa Kupası’nda oynayan takımların yaşadığı maç trafiği sorununu çözmek için Avrupa maçlarına göre fikstür dizayn edilmesini talep edecek.
Ancak yöneticilerin bu teklifi federasyon tarafından görüşülmeden tartışmaların odağı oldu. Bazı oyuncu ve antrenörler sosyal medya üzerinden tepkilerini belirtirken, yabancı sayısının artması ile oyuncu yetiştirilmesinin ve altyapı çalışmalarının sona ereceğini savundu.
Fenerbahçe Ülker Şube Koordinatörü Nedim Karakaş, “Yerli oyuncular bu konuya reaksiyon gösterirse, sahada daha mücadeleci olacaklardır. Bu tüm kulüplerin ortak şikayeti. Bu konu sadece Efes’ten Kerem Gönlüm, Fenerbahçe’den Ömer Onan, Galatasaray’dan Ender Arslan’ı bağlamıyor. Türkiye genelindeki tüm sporcular çıkıp mücadele etsinler” dedi.
Galatasaray Liv Hospıtal Şube Koordinatörü Murat Özyer de oyuncuların tepki vermesinin sevindirici olduğunu söyledi ve “Oyuncuların gelişimini artırmak için rekabete ihtiyacımız var. 2013-2014 sezonunda kadınlar liginde 2 yabancı sahada, 1 yabancı benchte olacaktı. Fakat kulüplerin federasyona başvurmasıyla sayı 3+1 olarak değiştirildi. Buna sadece 2 kulüp itiraz etti. Oyuncular seslerini çıkarmadılar. Basketbolumuzda çok seslilik yok. Federasyon ve yöneticilere, oyuncular da katılmış oldu. Antrenörler de fikirlerini belirttiğinde daha sağlam bir organizasyon kurulabilecektir.” şeklinde konuştu.
Antrenörler Derneği Başkanı Mehmet Baturalp, Türkiye’de hiçbir antrenörün Türk oyunculara fırsat vermediğini savunuyor. Baturalp, “Sadece Obradovic genç, Türk oyunculara sorumluluk verdi. Kenan, Melih, Metecan ilk beşte başlarken yabancı oyuncular benchte oturdu. Antrenörler gençlere fırsat verdiğinde, kaybedilen bir maç sonrası faturayı onlara kesiyor. İdareciler antrenörlerin arkasında durursa, yabancılar yerine Türklere daha çok fırsat tanır ve onları hazırlayabilirler” dedi.
Basketbolcular Birliği Başkanı Kemal Tunçeri ise birkaç gün içinde konu ile ilgili açıklama yapacaklarını belirtti.