Bu ücretler Süper Lig kulüplerini iflas ettirir…
Corona virüs nedeniyle maçların durduğu şu zaman diliminde, en çok konuşulan konu Süper Lig kulüplerinin ekonomik durumları. Gidişatın iyi olmadığı zaten ortadaydı peki yakın gelecekte neler göreceğiz ?
Süper Lig kulüplerinin en büyük sıkıntısı borçları. Bu ciddi sorun sürekli suni biçimde dillendirilse de, çözüm üretilebilecek bir şekilde tartışılmıyor ve tehlikenin boyutları göz ardı ediliyor. Süper Lig’te her şey güllük gülistanlıkmış gibi gözükse de, bir alt ligteki kulüpler (TFF 1.Lig), özellikle de, bir dönem Süper Lig’te mücadele etmiş olanlar borç sorununun bedellerini çok ama çok ağır bir şekilde zar zor kazandıkları puanlarını kaybederek ödüyorlar. Bir dönemin efsane kulüplerinden biri olan Eskişehirspor’un, bu sezon tam 15 puanı silindi ve Es-Es’leri gelecek sezon bir alt kümede izleyeceğiz. 16.sırada bulunan bir dönemin flaş takımı Osmanlıspor’un da 3 puanı silindi. Bolu ile çekişen Başkent takımının da, bu silinen 3 puan nedeniyle ligde tutunması zor gibi gözüküyor.
Geçen yıl Süper Lig’ten düşen Bursaspor’da sahada kazandığı puanları, borçları nedeniyle kaybedenler arasında. Bu sezon Süper Lige dönmek için mücadele eden 3.sıradaki Bursaspor’un da 3 puanı silindi. Yeşil beyazlı yöneticiler biliyorlar ki ,eğer bu sene Süper Lige çıkamazlarsa, durumları Eskişehir, Osmanlıspor gibi olacak… İsterseniz bir de TFF 2.Ligdeki duruma bakalım. Kırmızı Grubun en alt iki basamağında Elazığspor ve Karabükspor var; bir dönemin Süper Lig takımlarıydı, değil mi ?… Onların da silinen 3’er puanı var. Ligin dibine demir atmış hızla eriyen Karabükspor’un durumu gerçekten üzüntü verici. Bu puan silmeler şimdilik SuperLig’te yaşanmadığı için aldatıcı bir tablo var ortada.
Neden borçlar ödenmiyor ?
Son 1-2 gündür gazetelerde, Beşiktaş’ın eski futbolcularına ödemesi gereken borçlarla ilgili haberler yer alıyor. Bakın Beşiktaş, sadece 5 maça çıkan ve 1 gol atan Aras’a 2 milyon 250 bin euro ödüyor (ödeyecek/İlk iki taksit ödenmiş). Kimler nasıl, hangi düşüncelerle bu sözleşmeleri yapmışlar? Birileri çıksın,“Bu paralar bu futbolculara nasıl ödenir?” diye sorgulasın. Beşiktaş ile devam edersek, Lens’e ödenen yıllık ücret 2.3 milyon euro. Ruiz ise 1.8 milyon euro alıyor. Sorun sadece Beşiktaş ile sınırlı değil. Kimse kusura bakmasın ama hiçbir özelliği olmayan böyle oyunculara Super Lig kulüpleri bu kadar yüksek ücretler ödedikleri sürece borç batağından çıkamazlar…
Corona virüs döneminde Süper Lig kulüpleri için borç krizi daha da ciddi boyutlara çıkabilir. Çünkü yayıncı kuruluş beiNSports’un ödemeleri durdurması nedeniyle,Süper Lig kulüplerine para akışı da kesildi. Bazı kulüp yöneticilerinin, beiN Sports hakkında atıp tutuklarını görüyorum. Aman böyle yapmasınlar derim; zira küçümsedikleri beiN Sports, kendi sektöründe global bir marka; her hangi bir marka değil; global aktörler arasında son derece güçlü bir marka. Süper Lig’in böyle bir yayın partneri varken, herkesin dikkatli olması gerekir. Neden mi ? Çünkü beiN Sports, kendisine yöneltilen eleştirilerden rahatsızlık duyup Türkiye pazarından çıkarsa, herkes iyi bilsin ki, yıllık 500 milyon dolar ödeyecek bir yayıncı bulunmaz.
Yük büyük bir ihtimalle, TRT’nin omuzlarına biner. Ama TRT, beiN Sports gibi 500 milyon dolar öder mi ya da ödeyebilir mi?Zor hatta imkansızbir diyebilirim. Kulüplerin yapması gereken tek şey, şu kriz döneminde astronomik ücretler ödedikleri özellikle yabancı futbolcularıyla bir şekilde anlaşıp, miktarları düşürmek olmalı. Avrupa’da da bu yönde adımlar atılıyor. Böylece kriz ortamı bir şekilde fırsata çevrilebilir… Yoksa pek çok Süper Lig kulübünün geleceği, Eskişehirspor, Karabükspor, Mersin İ.Yurdu, Orduspor ya da Gaziantepspor’un gibi olacak.