Beşiktaş stadıyla devlere rakip oldu
KPMG Football Benchmark ekibi, Avrupa’nın önde gelen futbol kulüplerinin stadyumlarını inceledi. Statlarını 365 gün ziyaret edilen mekânlar haline getirmeye çalışan en kulüpler arasında Real Madrid, Barcelona, Paris Saint Germain ve Manchester United’ın yanında Beşiktaş da bulunuyor.
Yeşil sahada daha çok puan toplamak adına galibiyet peşinde koşan futbol kulüpleri, ekonomik kaynak yaratmak için yaratıcı çözümler arıyor. KPMG Football Benchmark ekibi, Avrupa’nın önde gelen kulüplerinin stadyumlarını ve bu alandaki çalışmalarını inceledi.
İngiltere, İspanya, İtalya ve Almanya’da mücadele eden büyük kulüplerin yanında yeni stadı 2016 yılında açılan Beşiktaş da incelemede yer aldı. Araştırmada kulüplerin statlarının özellikleri, merkeze yakınlıkları, -varsa- müzelerinin büyüklüğü ve stadyumda gerçekleştirilen sosyal faaliyetler yer aldı. Avrupa’nın önde gelen kulüplerinin yanında bu sezon Şampiyonlar Ligi’nde son 16 takım arasına kalan Beşiktaş da araştırmada kendisine yer buldu. Siyah-beyazlıların 42 bin kişi kapasiteli yeni yuvası geniş kapasitesinin yanında sergi alanı, balo salonu, toplantı alanı, kafe ve müzeye sahip. Farklı konumuyla da ulaşım rahatlığı sunan Beşiktaş’ın yeni stadı, kulübe yeni gelir kalemleri sağlıyor ve güçlü bir örnek olarak ön plana çıkıyor.
PSG’nin stadından kaçış yok!
Avrupa’nın önde gelen kulüpleri maç günleri dışında da yaşayan stadyumlar yaratmak için çalışmalar yapıyor. Neymar transferiyle gündeme damga vuran Paris Saint Germain, dünyada büyük ilgi uyandıran kaçış oyununun bir benzerini stadyumunda gerçekleştirmeyi planlıyor. Bu oyunla birlikte daha fazla ziyaretçinin PSG stadyumuna gelmesi amaçlanıyor.
Wolfsburg, ziyaretçilerine deneyim sunuyor
Eski Beşiktaşlı Mario Gomez’in formasını giydiği Wolfsburg da örnek alınacak bir pazarlama faaliyetine imza atıyor. Wolfsburg’un stadyumunda gerçekleştirilen etkinlikte, ziyaretçiler futbol yeteneklerini test ediyor ve puan alıyor. Özellikle çocukların hedeflendiği bu faaliyetle Wolfsburg stadını yaşayan bir etkinlik alanına çeviriyor. Bunun yanında Wolfsburg’un stadı her yaş grubuna hitap eden atölyelere de ev sahipliği yapıyor.
Büyük başarılar yakalayan kulüplerin müzelerinde sadece kupalarını sergilemeleri bile yeterli oluyor. İspanyol devleri Real Madrid ile Barcelona, spor kulüpleri arasında en çok ziyaret edilen müzeler olarak ön plana çıkıyor. İki kulübün stadyumlarının merkezi konumlarda bulunması da ziyaretçi sayısını artırıyor. Dünyanın en büyük kulüpleri arasında yer alan Manchester United ise konum dezavantajı sebebiyle Real Madrid ile Barcelona’nın gerisinde kalıyor.
Hakan Uçak: Spor kültürü de olumlu etkilenecek
Türkiye’deki kulüplerin pazarlama anlamında artık Avrupa’nın dev ekipleriyle yarıştığına dikkat çeken KPMG Türkiye Spor Sektör Lideri Hakan Uçak, “Avrupa’daki stadyumlara baktığımızda Türk kulüplerinin son derece çağdaş statlarda maç oynadığını görüyoruz. Bunun yanında stadyumların pazarlama faaliyetleri göz önünde bulundurularak inşa edilmesi kulüplere de kazanç sağlıyor. Bu anlayışla inşa edilen Beşiktaş’ın yeni stadı, siyah-beyazlı kulübe ekonomik kaynak yaratıyor. Ülkemizdeki diğer kulüplerin de bu yolu izlemesiyle birlikte spor kültürünün de seviye atlayacağını düşünüyorum” dedi.
Araştırmadan ön plana çıkan diğer notlar şöyle:
2016 yılında Barcelona’nın stadı Nou Camp’ı 1,7 milyon, Real Madrid’in stadı Santiago Bernabeu’yu 1,2 milyon kişi ziyaret etti.
PSG’nin yeni ‘kaçış oyunu’ projesiyle birlikte ziyaretçi sayısının iki ayda 90 bin kişi artması bekleniyor.
İspanya’nın köklü kulüplerinden Athletic Bilbao’nun yeni stadında çok daha geniş bir müze sergi alanı bulunuyor.
1993 yılında Şampiyon Kulüpler Kupası’nı kazanan Marsilya da müzesini yenileyerek ziyaretçi sayısını artırmayı amaçlıyor.