DOLAR 33,0908
EURO 36,0930
ALTIN 2.595,24
BIST 11.114,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 34°C
Açık
İstanbul
34°C
Açık
Çar 34°C
Per 33°C
Cum 33°C
Cts 32°C

Tayvan Türkiye Pazarında

Tayvan Türkiye Pazarında
08.04.2016
A+
A-

 

Uluslar arası Otomotiv yedek parça, ekipmanları ve servis tedarikçileri fuarı Automechanika Istanbul, 10.kez kapılarını açtı. ‪Otomotiv sektörünün bölgedeki en kapsamlı etkinliği, İstanbul ‪TÜYAP Fuar Merkezi’nde 10 Nisan 2016 tarihine kadar gezilebilecek.

Haber: Murat İlter

Türkiye ve Tayvan arasında giderek güçlenen yoğun ticari ve kültürel bağların sonucu olarak, Tayvan otomotiv yedek parça sektörü, her yıl artan büyümeyle adım adım Türkiye pazarına giriyor. Ülkeler arasındaki ilişki geliştikçe bu büyümenin önümüzdeki birkaç yıl içinde ivme kazanması beklenmektedir. Dolayısıyla, Tayvan otomotiv yedek parça sektörü, ülkedeki diğer güçlü sektörlerle sinerji kurarak yeni ürünler yaratmaya odaklanması ve uzmanlığı sayesinde dünya piyasalarında sürdürülebilir büyüme yakalayabilmiştir. Tayvan, özellikle, satış sonrası ürün ve çözümlerde, özellikle de otomobil kazalarından sonra ihtiyaç duyulan yedek parçalarda güçlüdür. Sanayi ayrıca Tayvan’ın son derece gelişmiş elektronik sektöründen faydalanarak, yeni sayılabilecek bir alan olan telematik’i geliştirmektedir.

Her yıl büyüme 

Birkaç on yılın sonunda, Tayvan otomotiv yedek parça sektörü, farklı ürünlerden az sayıda üretme becerisi ile birlikte hatırı sayılır bir ürün geliştirme kapasitesi kazanmıştır. Özellikle lamba, far, tampon, kauçuk ve plastik parça üretimine odaklanan birçok üretici, küresel satış sonrası malzeme tedarikinin yüzde 80 ila yüzde 90’ını oluşturan satış sonrası pazarı için üretim yapmaktadır. Tayvan, çarpışmalı araba kazalarında en çok zarar gören parçalar, metal plakalar ve arka aynalarda dünya pazarının yüzde 90’ına hakimdir. Dahası, Tayvan, kalıp üretim teknolojisinin yanında kalıp kalitesi ve üretim miktarında da dünyada bir numaradır. İç piyasa boyutunun küçük olması birçok yerel üreticiyi, Tayvanlı şirketlerin OEM ve entegre devre sektörlerine bile girdiği küresel rekabete itmiştir.  Üreticilerin büyük bir çoğunluğu, kısmi işlem otomasyonunu benimsemiş ve her tür ürünün uluslararası kalite standartlarını karşılayan küçük partilerde üretimini mümkün kılan esnek üretim sistemlerini (FMS) geliştirmiştir.

Önemli bir zincire sahip 

Tayvan, komple otomobil parça tedarik zincirine sahiptir. Firmaların çoğunu, son derece entegre bir tedarik ağı yaratmış küçük ve orta ölçekli kuruluşlar oluşturmaktadır. Sanayi merkez-uydu sistemleri ile ve merkez ve uydu fabrikaları arasındaki kusursuz işbirliğiyle yaygın bir şekilde hizmet vermektedir. Adanın dört bir yanına yayılan kümelerden oluşan geniş bir ağ ile güçlenen bu sistem, üretim esnekliği, farklı ürün yelpazesi ve düşük üretim maliyetlerini mümkün kılar. Tayvan’da halihazırda 2.800 otomobil parçası ve aksesuarı üreticisi vardır. Bunlardan 300 tanesi orijinal ekipman sağlamaktadır.

İnteraktif otomobil

Telematik; hayatı kolaylaştırma, trafik bilgisi, iletişim, eğlence, güvenlik ve alım satım gibi ihtiyaçları karşılamak için telekomünikasyon, bilişim ve otomotiv elektroniklerinin entegre edilmesidir. Bu gelecek vaat eden yeni sektör, Tayvan’da devletin trafik kontrolünü daha etkin kılma planında büyük rol oynayan Akıllı Ulaşım Sistemi ile (ITS) bağlantılıdır. Tayvan’ın rakipsiz bilgi ve iletişim teknolojileri (BIT) referansları, interaktif otomobil sistemlerindeki yenilikler otomobil parçalarının geliştirilmesinde büyük rol oynamaya devam etmekte, bu da geleneksel otomobil parçası üreticileri ile akıllı araç çağı işletmelerini farklılaştırmak için fırsat kollayan elektronik ve bilgisayar teknolojisi devleri arasındaki işbirliğini artırmaktadır. Tayvan, araba kazalarında en çok zarar gören parçalardan sonra lamba ve otomobil metal levhalarında da dünyada bir numara olsa da, elektronik sektöründeki inanılmaz Ar-Ge kapasiteleri sayesinde, geleneksel GPS sistemlerinden TFT ekranları, Önden Çarpmaya Karşı Uyarı Sistemleri, CMOS kameralar, Motor Kontrol Birimleri (ECU), Kişisel Navigasyon Cihazları (PND) veya baş üstü göstergelerine (HUD) kadar her türlü telematik cihazı geliştirerek, küresel piyasadaki etkinliğini hissettirmektedir. 2016 yılında yeni arabaların yaklaşık yüzde 90’ının kablosuz iletişim ekipmanı veya V2V (araçtan araca) iletişim cihazlarıyla donatılması beklenmektedir ve Tayvan, güçlü devlet desteği, üreticiler ve araştırma enstitüleri arasındaki işbirliği sayesinde çoktan bu yönde çalışmalarına başlamıştır.

Tayvan Dünya pazarında  

Tayvan Ulaşım Araçları Üreticileri Derneği’nin istatistiklerine göre, Tayvan’ın 2015 yılında otomobil bileşenleri sanayisindeki toplam üretimi 2014 yılına kıyasla yaklaşık %3 oranında artarak 6,7 milyar dolara ulaşmıştır. Türkiye ve Tayvan arasındaki güçlenen bağlar geçen yıl Türkiye’ye olan  ihracata 1,5 milyar dolar katkıda bulunmuştur. İhracat genel olarak makine, elektronik, elektrikli cihazlar ve aletler, tekstil, ana metal, plastik ve kauçuk alanlarında gerçekleşmiştir. Geçen yıl Türkiye’ye oto parça ihracatı neredeyse 64 milyon dolara ulaşmıştır. Böylelikle Türkiye’nin ithalat yaptığı ülkeler arasında 18. ülke konumuna yükselmiştir. Tayvanlı ihracatçılar arasında, Türkiye’ye ihracattan en büyük payı alanlar takım tezgahı üreticileri olsa da, iki ülke arasında ticaret hacminin büyümesi için pek çok alan olması otomotiv yedek parça tedarikçilerine, Türkiye’de  satışlarını arttırmaya devam ettirmeleri için harika fırsatlar sunar.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.