DOLAR 33,0873
EURO 36,0963
ALTIN 2.592,51
BIST 11.148,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 34°C
Açık
İstanbul
34°C
Açık
Çar 34°C
Per 33°C
Cum 33°C
Cts 32°C

Kamil Resa Alsaran Manş denizini geçecek

Kamil Resa Alsaran Manş denizini geçecek
20.08.2015
A+
A-

İngiltere ile Fransa arasındaki Manş Denizi’ni 3 yıl önce 13 saat 19 dakikada tek boy yüzerek geçen Kamil Resa Alsaran (54), yeni bir rekora hazırlanıyor.

Alsaran, 21 Ağustos’da İngiltere Dover’den suya girip, Fransa’ya kadar yüzmeyi, karaya çıktıktan sonra da İngiltere’ye yine yüzerek geri dönmeyi hedefliyor. Alsaran, başarabilirse Manş’ı duble yüzen tek Türk ve en yaşlı insan olarak dünya rekoruna imza atacak. Dünya genelinde Manş’ı duble yüzen 29 kişi var. Duble yüzen en yaşlı ise 52 yaşında bir Amerikalı kadın. Alsaran’ın gerçekleştireceği yüzme, tahminen 24-26 saat sürecek. Bunun 8-9 saati ise gece olacak. Deniz ısısının 16-17 derece, hava sıcaklığının ise 15-22 derece olması bekleniyor. Alsaran “En büyük arzum, Türk’ün gücünü dünyaya duyurmak. Oğlum ciddi bir rahatsızlık geçirdi ve atlattı. Dernek için, kanserli hastalar için başaracağım. Yüzmemi oğluma adıyorum. Bağışlar Kanserle Dans Derneği – Eliniz Elimizde Projesi ‘ne gidecek” dedi.

MANŞ GEÇİŞİ HAKKINDA İSTATİSTİKLER

* Bugüne kadar 1520 tek, 29 çift, 3 de 3 boy geçiş yapılmıştır.
* Manş geçişi yapan yüzücülerin % 63’ü erkek, % 37’sı kadındır.
* Geçenlerin yaş ortalaması 31’dir.
* Ortalama solo geçiş zamanı: 13 saat 27 dakikadır.

MANŞ GEÇİŞ TARİHÇESİ
• Manş geçişleri solo veya takım olarak, tek yön, çift yön (2 way) ya da 3 yön (3 way) şeklinde yapılır.
• Geçişler CSA ve CS&PF’nın yetkili teknelerinin nezaretinde ve hakem kontrolünde güvenli bir şekilde gerçekleştirilir.
• Manş’ı yüzerek ilk defa geçen kişi Matthew Webb adlı bir İngilizdir (1875).
• 1954 yılında, üçüncü denemesinde Fransa’dan İngiltere’ye yüzen Murat Güler, Manş’ı geçen ilk Türk unvanını almıştır, Manş’ı geçen ilk Türk kadını ise Nesrin Olgun Arslan olmuştur (1979).
• Şu ana kadar toplam 10 Türk Manş’ta tek boy geçiş yapmıştır.
• 2012 yılında da Türkiye’den son olarak Kamil Resa Alsaran geçti.
• 1954 yılında ilk takım geçişleri başlamıştır. Türk takımları (Çılgın Türkler, Beyaz ve Kırmızı olmak üzere iki takım) ise Kamil Resa Alsaran kaptanlığında 2013’te geçişlerini tamamladılar. İlk kadın takımının geçişi (2015 Temmuz) gene onun antrenörlüğünde olmuştur.
• Yüzmenin Everest’i olarak kabul edilen Manş Deniz’ini geçmeye tüm dünyadan yüzücüler gelmektedir.
• Cazibesi, eşsiz ve son derece zorlu bir geçiş olmasında yatar. Geçişi zorlu kılan yüzülecek mesafenin yanında deniz şartlarının zor olmasıdır.
• Rüzgar gücü 10 knot’a, dalga boyları ise zaman zaman 2 metre üstüne ulaşabilmektedir. Kuvvetli gel-git akıntıları görülür.
• Su soğuktur, Temmuz – Eylül arası 14-17 derecedir. Termal koruyucu veya yüzmeyi kolaylaştıran giysiler yasaktır. Sadece standart mayo, gözlük ve tek bone kullanılır.
• Hiç olmadık bir anda sis çökerek hava anında soğuyarak, sağanak yağmur başlayabilmektedir. Yüzmenin 8-9 saati geceye rastlamakta olup, hava 11 dereceye kadar düşebilmektedir.
• Denizanaları, yosun grupları ve irili ufaklı yüzen atıklarla karşılaşma ihtimali yüksektir.
• Günde 600 tanker ve 200 gemi ile dünyanın deniz trafiği en yüksek bölgelerindendir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.