DOLAR 32,9861
EURO 35,9085
ALTIN 2.569,13
BIST 11.064,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 33°C
Az Bulutlu
İstanbul
33°C
Az Bulutlu
Sal 34°C
Çar 34°C
Per 33°C
Cum 33°C

YAZ MEVSİMİNDE SU’ ALIMINA DİKKAT

18.07.2013
A+
A-

Saygıdeğer Spor Meydanı okurlarım, artık Temmuz ayının gelmesi ile birlikte yaz mevsimi kendini iyiden iyiye hissettirir oldu. İnsanlar bu günlerde suya daha fazla ihtiyaç duyar oldular. Hatta kaybedilen su ve minerallere bağlı olarak bazılarımızda halsizlik belirtileri de ortaya çıkmış oldu. Her ne kadar, “havadan sudan nedenler”diye küçümsediğimiz su, bazı durumlarda eksikliği nedeni ile bizleri yatağa bile düşürebilmektedir. Ancak, bilmeliyiz ki fazlalığı ise su zehirlenmesine yol açabilmektedir. Su ile ilgili önemli diğer bir durum ise Temmuz ayı içinde ramazan ayını idrak ediyor olmamızdır. Bu olgu suyun önemini daha da artırmaktadır. Unutmamalıyız ki, ramazan olsun veya olmasın, sporcu olalım veya olmayalım, su her zaman bizler için çok önemlidir ve eksikliği, sağlığımız açısından bazı sıkıntılar oluşturabilmektedir. Kısaca söylemek gerekirse: Abu- hayat’tır. Bu değerli kaynak ile ilgili siz değerli okurlarımla, ilginizi çekeceğinizi umduğum, bazı bilgileri paylaşmak istiyorum. Şöyle ki; Su, organ ve dokulara besin öğeleri taşımasını sağladığından yaşam için bir temel oluşturmaktadır.. Kan hacmini korumakta ve vücut ısının düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Su, hem besinlerle hem de içeceklerle alınabilmektedir. Ayrıca, enerji üretimindeki metabolik süreçler sonucu her gün vücutta yaklaşık 0,5 litre su oluşmakta ve 2 litre civarında su; solunum gibi terleme, idrar ve dışkı gibi yollar ile atılmaktadır. Ancak biliyoruz ki, kaybedilen bir suyun yerine konulması mutlak surette gereklidir. Yerine koyulmayan az miktardaki sıvı kayıpları performansı bozabilirken, daha fazlası ölüme bile neden olabilmektedir. Bu bilgi bilisel literatürlerde de yer almaktadır.

Önceki anlayışa göre bir sporcunun az su içmesi gerektiği yönündeki söylentilerin günümüzde hiçbir geçerliliği yoktur. Günümüzde tam tersi uygulanmaktadır. Çok su içen sporcular, daha az terlemektedirler. Çünkü kan hücreleri, daha iyi dolmuştur ve böylece daha az ısı vermektedir. Biliyoruz ki; eskiden antrenmanlı sporcular, uzun bir süre sıvı almamalarında haklıydılar. Çünkü, geçmişte mineralli içecekler yoktu. Bu gün ise ter kaybını yani su ve mineral kaybını, sade su ile geri almak hata kabul edilmektedir. Alınan su böbrekler yolu ile vücuttan atılmakta, beraberinde mineralleri de yanında götürmesi nedeniyle sporcunun durumu eskisinden de kötüleşebilmektedir.

Su içmek için susamayı beklemek sıvı kaybını karşılamada geç kalmaya neden olabilmektedir. Yoğun bir egzersiz sırasında organizmanın susama mekanizması gerçek gereksiniminin gerisinde kalmaktadır. Bu nedenle susamayı beklemeden su içilmelidir. Gerçek gereksinim ısı, nem, aktivitenin yoğunluğu o ortama sağlanan uyum gibi çeşitli etmenlere bağlı olarak değişmektedir. Ne kadar suya gereksinim olduğunun en iyi göstergesi kilodaki değişikliklerin izlenmesidir. Sıcak ve nemli havalarda sporcular terlemede (saate 2,5 litre) sıvı kaybına bağlı kilo kaybedilmektedir. Sıvı kaybının karşılanması için her yarım kilo kaybı için iki su bardağı su tüketilmelidir. Bu kadar kısa sürede yağ kaybı olmadığı için egzersizden önce ve sonra çıplak ya da ince bir giysiyle tartılarak sıvı kaybı tespit edilebilmektedir. Eğer sporcu rutin olarak vücut ağırlığının %2’sini kaybediyorsa egzersiz öncesi ve sonrasında bol su içmelidir. Tüm sporcuların antrenman, yarışma öncesi, yarışma sırası ve yarışma sonrasında su tüketilmesinde büyük yarar sağlamaktadır.

Tüm bu bilgilerin ışığı altında, bu sıcak mevsimde tükettiğimiz suya ve mineral kaybına dikkat etmeliyiz. Tüm okurlarımıza, hayırlı ramazanlar, sağlıklı günler diliyor, saygılar sunuyorum.

Yazar : Doç. Dr. Vehbi Altunçul

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.