Süper Lig neden 21 takımla oynanMAMALI !
Corona virüs nedeniyle maçlara devam etmek istemeyenler, Süper Lig’deki takım sayısının 21 olması şartıyla geri adım attılar. Süper Lig’deki takım sayısı 21 olursa, Türk futbolu ekonomik açıdan daha da büyük sorunlarla karşılaşır.
Neden Süper Ligin 21 takımla oynanmasına karşıyım ? Dikkat ederseniz doğrudan konunun içine girdim. Çünkü bu konu çok hassas; nedenlerini açık bir şekilde anlatmam gerekiyor. Eğer 21 takımlı bir Süper Lig kararı çıkarsa,ki çevremdekiler çıkacak görüşündeler, bu Türk futbolunun sonu olur. Böyle popülist bir karar kimseye fayda sağlamaz…
Ortalama 8-9 yabancı
21 takım fikrine karşı olmamın en önemli nedeni, Türk futbolunun yeterli sayıda yerli futbolcu üretememesidir. Bu gerçeği, Süper Lig takımlarının bu sezonki 11’lerine baktığımızda açık bir şekilde görebiliyoruz. Takımlar ortalama 8-9 yabancıyla maçlara başlıyorlar. Bu sayısının 11 olduğu kulüpler bile var. Örneğin son G.Saray-Beşiktaş maçına, Cim Bom 11 yabancıyla çıktı ! Lig’deki takım sayısını arttırdığımızda, daha fazla yabancı futbolcuya kapılar açılmış olacak ve Türk futbolunun dışa bağımlılığı daha da artacak… Görüldüğü üzere, 21 takım ihtimali, sportif olarak son derece sakıncalı…
Corona virüs sonrası dönemde her sektörde bir küçülme beklenirken, ki buna futbol da dahil, Süper Lig’deki takım sayısını arttırmak ekonomik anlamda da hiç ama hiç mantıklı değil. Çünkü fazladan 3 takım, kulüplerin en önemli gelir kalemi olan Havuz gelirlerinin 18’e değil 21 bölünmesi demek; o zaman özellikle Anadolu kulüplerinin yayın gelirleri daha da aşağıya inecek. Böyle bir gerçek söz konusuyken, Süper Lig takım sayısını hangi kulüp yukarı çekmek ister ? Gerçekten merak ediyorum. Kulüpleri yönetenler, özellikle de Anadolu kulüplerinin başkanları, bu gerçeği görmek istemiyorlar mı yoksa göremiyorlar mı ?
Borçlar artacak
Ekonomik açıdan devam edersek, takım sayısı 21’e çıktığında, dışa bağımlı Türk futbolunun borç sorunu daha da büyücek. Çünkü gelirler azalırken, yabancılara bağımlı takım sayısını arttırmak sadece ve sadece giderlerin daha da artmasına neden olacak. Zaten borç batağında olan Türk futbolu, daha da borçlanacak. Kimse böyle bir tehlikenin farkında değil mi ? Özellikle de, Türk futbolunun yönetiminden sorumlu Türkiye Futbol Federasyonu… Kimse kurumsallaşamamış kulüplerin günü kurtarmaya çalıştığını göremiyor mu ? Borçlanmada en büyük sorun kulüp borçlarının bireyleri bağlamaması; olanlar kulüplere oluyor; Kulüpleri yönetenlere bir şey olmuyor. Takım sayısı 21 yapıldığında, sadece ve sadece kulüpleri borçlandıran zihniyet ödüllendirilmiş olacak.
Tabii ki Süper Lig’deki takım sayısı arttırılabilir. Ne zaman? Süper Lig kulüplerinin gelirleri artıyordur, alt yapılardan futbolcular geliyordur, bu şartlarda pazarı büyütmek elbette gereklidir. Ancak Süper Lig’de bu kadar çok yabancı futbolcu oynarken, yerliler azınlık durumuna düşmüşken, kulüpler statlarını doldurmakta zorlanırken, yine kulüpler sponsor bulmazken, gelirlerini çeşitlendiremezken ve pek çoğu borç batağına saplanmışken, takım sayısı arttırılamaz ama 18’den pek ala 16’ya düşürülebilir; bu da kulüplerin lehine olur…
Son bir ayrıntı; 21 takımlı bir Süper Lig ekstra 6 hafta demektir. 2021 yılındaki Avrupa Futbol Şampiyonası’na Türkiye’nin de katılacağı düşünülürse, sıkıştırılmış bir takvimde gerçekleştirilecek 40 haftalık maç programı, özellikle sezonun ikinci yarısında futbolcuların sakatlanma risklerini maksimize edecektir. Bu tehlike de göz önünde bulundurulup, Süper Ligi 21 takımla oynatma hevesinden kesinlikle vaz geçilmelidir. Bilinmelidir ki, popülist politikalar hiçbir zaman hiçbir alanda uzun vadede çoğunluğun menfaatine uygun sonuçlar vermemiştir. Kaybedenler, genelde popülist kararları verenler olmuşlardır. Böyle bir gerçek söz konusuyken, bugünün karar vericileri yarının “loser”’ları olmamalıdır.