Şehit Ailelerinden gelecek hamlesi
Şehit aileleri, Türkiye Satranç Federasyonu’nun (TSF) “Kale Gibi Gelecek-Satranç Eğitim Projesi” ile geleceğe hamle yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın ‘fikir annesi’ ve öncüsü olduğu projenin ilk aşaması Çanakkale’de yapıldı ve 100’e yakın şehit çocuğu ve ailesi satranç eğitimi aldı.
Türkiye’nin dört bir yanından gelen şehit çocuklarının ve yakınlarının bu eğitim kampında yeni dostlukların da temelini attıklarını vurgulayan TSF Başkanı Gülkız Tulay, “İlkini Çanakkale’de başlattığımız projemize şehit ailelerimiz yoğun ilgi gösterdi. Ülkemizin kale gibi güçlü geleceği için, şehitlerimizin emaneti gençlerimizi ve ailelerimizi hem satrançla tanıştırdık hem de birbirleri arasında dostluk köprülerinin kurulmasına aracılık ettik. Özellikle şehit eşlerinin, annelerinin satranç sporuna ilgisi görülmeye değerdi. Doğru bir hamle yaptığımıza inanıyoruz. Farklı şehirlerde devam ettireceğimiz bu proje ile isteyen tüm şehit yakınlarımıza satranç öğreteceğiz. Biz, her geçen gün büyüyerek, Türkiye’nin geleceğine yatırım yapmaya devam edeceğiz” dedi.
HEM SATRANÇ ÖĞRENDİLER HEM YENİ DOSTLUKLAR KURDULAR
PTT’nin sponsorluğunda gerçekleşen “Kale Gibi Gelecek-Satranç Eğitim Projesi” çerçevesinde şehit çocukları ve aileleri bir yandan satranç sporu ile tanışırken bir yandan da şehitler yurdu Çanakkale’nin tarihi ve turistik merkezlerini gezdiler. Şehit çocuklarının annelerinin de satranç eğitimi aldığı kampta, gençlerle annelerin satranç müsabakaların da ise yaşanan tatlı rekabet ise renkli görüntüler ortaya çıkardı. Kamp programı süresince şehit yakınları, Milli Takım Antrenörü Doğa Cihan Göksel ile antrenörler Nasiye Alabaş, Cemile Yiğit Can, Hilal Taş, Gülsen Atam ve Fehmi Oğuz Özkeroğlu’ndan seviyelerine göre satranç dersleri aldı. Psikolog Ebru Altınel Canbazoğlu’nun da eşlik ettiği eğitimlerle satranç sporunda kendilerini geliştiren çocuklar ve aileleri, ders dışı zamanlarda da Çanakkale’de çevre gezileri yaptılar. Aynalı Çarşı’dan Denizcilik Müzesi’ne, Truva Ören Yeri’nden Çanakkale Şehitliği’ne kadar çok sayıda tarihi mekanı dolaşan şehit yakınları, egzersiz, yüzme, sinema gibi çok sayıda aktivite ile de keyifli vakit geçirdiler.
KAPANIŞ TÖRENİNDEKİ COŞKU GÖRÜLMEYE DEĞERDİ
TSF’nin, Darbe Girişiminin yıldönümü olan ‘15 Temmuz’ haftasında gerçekleştirdiği projenin Kolin Otel’de düzenlenen kapanış töreninde yaşanan coşku ise görülmeye değerdi. Törende, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Çanakkale Vali Yardımcıları Cezmi Batuk, Ömer Faruk Ateş, Bekir Sıtkı Dağ, Adil Karataş, Abdullah Köklü, Eceabat Kaymakamı Turan Yılmaz, Çanakkale İdare Mahkemesi Başkanı Erkan Arslan, Adalet Komisyonu Başkanı Yemliha Karakoç, Çanakkale İl Jandarma Komutanı Albay Necmi İnce, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, TSF Başkanı Gülkız Tulay, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ersin Fırat, İl Millî Eğitim Müdürü Osman Özkan, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Vekili Dr. Firuz Erdil, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı V. Zülküf Memiş, PTT Çanakkale Baş Müdürü Hüseyin Zengin, Spor Şube Müdürü Sedat Bektaş, TSF Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Maden, Çanakkale İl Temsilcisi Yasemin Kaçar ve Çanakkale satranç ailesinin üyeleri de şehit yakınları ile birlikte oldu.
“ŞEHİT EŞLERİNDEN SATRANCA YOĞUN İLGİ”
Kapanış töreninde konuşan TSF Başkanı Tulay, proje ile şehit ailelerini satranç ailesinin içine almaktan duyduğu mutluluğu paylaştı. Tulay şöyle konuştu:
“Şehitlerimizin yakınlarının da katılımıyla biz daha da büyüdük ve güçlendik. Bu millet için canını feda eden şehitlerimizin yakınları bize, hepimize emanet. Onlar artık bizim ailemizin de bir parçası. Kampa katılan gençlerimizin ve ailelerimizin memnuniyeti ve projenin devamlılığı konusundaki görüşleri bizi çok mutlu etti. Özellikle şehitlerimizin eşlerinin çocuklarına bu yolculukta arkadaş olmaları, heyecanları, öğrenme istekleri ve satrançla ilgili gelecek planları yapmaları muhteşemdi. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan Hanımefendinin de katıldığı projemizin açılış toplantısında çağrı yapmıştık ve “Haydi Kızlar Satranca” demiştik. Kadınlarımızın, kızlarımızın satranç öğrenmesi hayatlarında yeni bir umut, yeni bir ışık demek. Bu proje ile de annelerimize, kadınlarımıza ulaşarak, onları satranç sporu ile tanışmasına vesile olduk. Bu anlamlı projeye fikir anneliği yapan Emine Erdoğan Hanımefendiye, desteklerini esirgemeyen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına ve proje sponsorumuz PTT Genel Müdürlüğü’ne, bizlere ev sahipliği yaptığı ve böylesine önemli bir projeyi sahiplendikleri Çanakkale Valiliğimize ve İl Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum.”
“GELECEK NESİLLER İÇİN HER ADIM DEĞERLİ”
“Proje çocukların geleceğine yeni bir umut olacak” diyen Çanakkale Valisi Orhan Tavlı da törende yaptığı konuşmada, gelecek nesiller için atılan her adımın çok değerli olduğunu belirtti. Tavlı, “Kahraman şehitlerimizin emaneti çocuklarımızla satrancın güzel dünyasında buluşmak için bir araya geldik. Emine Erdoğan Hanımefendinin fikir annesi olduğu projeyi şehitler diyarı Çanakkale’de misafir etmekten onur duyduk. Gençlerimize yönelik bedensel, zihinsel, duygusal, sosyal olarak gerçekleşecek gayretleri destekliyoruz. Projenin paydaşlarına baktığımızda ne kadar önemli bir iş yapıldığını görüyoruz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gittiği her yerde çocuklarımıza satranç dağıtması çok anlamlıdır” şeklinde konuştu.
Proje kapsamında, satranç bilen grupların arasında düzenlenen ve 6 tur üzerinden oynanan turnuva sonunda dereceye giren ilk 8 sporcu ile en küçük kız ve erkek sporcuya özel hediyeler verildi. TSF tarafından tüm katılımcılara da sertifika, katılım belgesi ve madalya verildi.