G-TQCBD7NNX5
DOLAR 35,1981
EURO 36,7471
ALTIN 2.968,65
BIST 9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Az Bulutlu
İstanbul
13°C
Az Bulutlu
Pts 12°C
Sal 12°C
Çar 12°C
Per 11°C

Nasıl bir stat ortamı olacak ?  

Nasıl bir stat ortamı olacak ?   

Süper Lig’te corona virüs nedeniyle duran maçlar, hafta sonu itibariyle başlıyor. Seyircisiz oynanacak maçlarda ev sahibi kulüpler, bu olumsuzluğun üstesinden gelebilecek yaratıcılıklarını kullanabilecekler mi ?

Seyircisiz futbol elbette kötü bir şey ! Ancak şimdilik yapacak bir şey yok. Maçlar seyircisiz oynanacak. Bu durumdan futbolcular olumsuz etkilenecek; çünkü seyirci faktörünün oyuncu motivasyonuna etkisinin en az %50 olduğu söylenir. Peki; teknolojik imkanlar kullanılıp, stat ortamı bir şekilde cazip hale getirilebilir mi? Elbette getirilebilir. Bunun örnekleri var…

Tunus örneği

Arap Baharı sonrası dönemde Tunus’ta futbol maçları seyircisiz oynandı. O zaman diliminde CS Hammam-Lif kulübü, ligin son maçı öncesi, önemli bir projeye imza attı. Ligte kalıp kalmayacağının belli olacağı 90 dakika için CS Hamman Lif kulübü taraftarlarının desteğine başvurdu. Kulübün talebi; 12 bin kişilik statta takımın yalnız bırakılmamasıydı. Seyirci yasağına rağmen taraftarlar kulübün talebini nasıl yerine getirileceklerdi ?

Müthiş süreç başladı. Önce stadın tribünlerine hoparlörler yerleştirildi. Toplam sayının 40 olduğu söylenir. Sonra akıllı telefonlar üzerinden kullanılabilecek “Mobilizingthe 12th Man” adlı bir aplikasyon hazırlandı. Kulüp yetkilileri, taraftarlarından maç oynanırken bu aplikasyon aracılığıyla takımlarına destek olunmasını istediler. Aplikasyon üzerinde gol sevinci, ıslık, tezahürat, alkış gibi seçenekler bulunmaktaydı.

Oyunculara destek şart !

Aplikasyon kullanımı sonuç verdi. 12 bin kişilik statta 90 bin kişilik destek sağlandı. Maçı sahada yaşayanlar, maç sonrası yorumlarında, “Böyle bir ortam tahmin etmiyorduk; kendimizi asla yalnız hissetmedik. Destek motivasyonumuzu arttırdı” şeklinde açıklamalarda bulundu. Maçın skorunu mu merak ettiniz ? Ev sahibi 1-0 kazanarak kümede kaldı. Anlayacağınız, yaratıcılık sonuç verdi.

İki hafta önce Danimarka Ligi takımlarında FC. Aahrus, tribünlere yerleştirdiği perdeler  üzerinden taraftarlarının maçı  zoom programı üzerinden canlı izlemelerini sağlamıştı. Almanya’da  Monchengladbach ise kulübü taraftarlarının kartondan posterlerini yapıp, tribünlere yerleştirmişti. Bu örnekler yaratıcılıkta sınır tanınmadığını ortaya koyuyor. Biz de bu konuda fena sayılmayız. Bakalım ne tür yaratıcılıklara şahitlik edeceğiz ?

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.