DOLAR 33,0712
EURO 36,1657
ALTIN 2.611,76
BIST 11.139,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 33°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
33°C
Parçalı Bulutlu
Cum 33°C
Cts 33°C
Paz 33°C
Pts 31°C

Krav Maga Sporu Yükseliyor!

Krav Maga Sporu Yükseliyor!
03.05.2016
A+
A-

 

Her spora eşit mesafede olan okurlarının takdiri kazanan Spor Meydanı Gazetesi  bu hafta da bambaşka bir spor dalını sizler için inceledi. 

 Röportaj: Serhat Hergüner

 Son dönemlerin yükselen Krav Maga sporunun üst düzey ismi Krav Maga Marmara Bölgesi temsilcisi Faruk Yavuz ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. 12 yaşından büyük insanların yaş farketmeksizin bu sporu yapabileceğini ve yapması gerektiğini savunan Yavuz, ‘Her insanın kendini savunması gerekir’ dedi.

S.H: Bu spor­la uğ­raş­ma­ya ne za­man baş­la­dı­nız?

F.Y: 1991 yılından beridir çeşitli dövüş sporları ile ilgili çalışmalar yürütmekteyim. Bugün Marmara Bölge Temsilciliğini yaptığım Krav Maga ile 2010 senesinde şimdiki Federasyon Başkanım Engin Deniz Karadağ sayesinde tanıştım. O zamanlar World Krav Maga Assocation (WKMA) bünyesinde bu işi yaygınlaştımak için çalışmalar yaparak başladık, daha sonrasında Krav Maga ve Kapap Türkiye Federasyonu’nu kurarak bu sporu Türkiye’ de resmi olarak yapabileceğimiz bir platforma taşıdık.

S.H: Krav Maga sporunu bize anlatabilir misiniz? Bu sporu yapabilmenin özellikleri nelerdir ?

F.Y: Krav Maga 1940’lı yıllarda Imi Lichtenfeld tarafından İsrail Ordusu ve İsrail Güvenlik Güçleri tarafından kullanılmak amaçlı olarak bulunmuştur. 2000′ li yıllarda Avrupa’ da yaygınlaşmaya başlamıştır.

Zaman kaybetmeden direk hedefe giden, sonuç odaklı bir dövüş stilidir. Diğer dövüş sporları müsabaka odaklı oldukları için belli bir disiplin ve kurallar doğrultusunda çalışılır, netice olarak da müsabakaya çıkan iki sporcu birbirlerine benzer saldırı ve savunma teknikleri uygularlar. Bizi diğer branşlardan ayıran nokta da buradadır. Krav Maga müsabaka odaklı değil, sokak odaklıdır. Sokakta başınıza gelebilecek senaryolar üzerine çalışmalar yapar ve amacı sapasağlam şekilde eve gidebilmektir. Çünkü sokakta karşınıza sizinle aynı savunma ve saldırı tekniklerini uygulayan bir sporcu gelmeyecek hele ki sizi yaralanmalardan koruyabilecek hakem hiç olmayacaktır. İşte krav maga burada sizi en kısa sürede en etkili saldırı ile oradan çıkartıp evinize gitmenizi sağlamaktadır. Krav Maga çalışan bir birey kendisine gelebilecek her türlü saldırıya karşı tedbirlidir. Buna sopa, bıçak, ve silahlı saldırılar da dahil olmak üzere.
S.H: Krav-Maga’yı yapmasaydınız eğer hangi spor dalında ilerlemeyi düşünürdünüz ?

F.Y: Sanıyorum Krav Maga’dan önce yaptığım Wing Tsun’ da devam edebilirdim. Brezilian Jiu Jitsu yapardım mutlaka güreşmeyi de seviyorum çünkü. Fakat bu sporlar da dahil bütün branşları içinde barındıran Krav Maga ile mutlaka tanışırdım sanıyorum ve gene bu yolda ilerlerdim. Çünkü tanıştığımdan beri bütün bakış açımı değiştirdi, diğer branşlara artık eskisi gibi bakamıyorum. Hepsine saygım var fakat konu sokak olunca Krav Maga’ dan başkasına güvenemiyorum

S.H: Sporcular üzerinde belli bir yaş sınırı yada kriteriniz var mı ?

F.Y En az 12 yaşında öğrenci kabul ediyorum fakat üst sınırım yok isteyen herkes her yaşta bu işi yapabilir. Krav Maga tamamen insanın doğal refleksleri ile kendini koruması aslında biz sadece insanlara yaş ve fiziksel durumlarına göre bu refleksleri nasıl kullanmaları gerektiğini öğretiyoruz. Yaş farketmeksizin her insanın kendini savunma hakkı vardır.

S.H: Krav Maga’ya başlamak için güçlü olmak gerekir mi, yoksa o gerekli gücü öğrencilerimize biz empoze ediyoruz diyebilir misiniz ?

F.Y: Güç hiçbir şeydir. Her zaman sizden daha güçlü birisi mutlaka vardır. Elbette ki antrenmanlarımız sayesinde öğrencilerimiz belli bir güce ve kondisyona kavuşuyorlar fakat mücadele güç ile yapılmaz. Rakibinizin gücünü ona karşı kullanırsanız sizden güçlüsü olamaz ya da rakibinizin bizim vital point dediğimiz hassas noktalarını kullanarak onu etkisiz hale getirebilirsiniz. 

S.H: Tam anlamıyla bu savunma sanatına hakim olabilmesi için ne kadar süre eğitim alması gerekiyor ?

F.Y: Bu bizim ülkece sabırsız bir toplum olmamızdan dolayı sürekli sorulan bir sorudur aslında ” Ben ne kadar zamanda öğrenebilirim”. Öğrenim sürecinin elbette ki bir sonu yoktur ki ben halen daha yeni şeyler öğrenip tekniğime katıyorum. Yalnız şunu söyleyebilirim insan refleksleri kişiye bağlı olarak 6 veya 8 ay arasında oluşur ve bu işi artık yapabiliyorum diyebilir. 

S.H: Kim­ler ter­cih edi­yor? 

F.Y: Krav Maga’ yı her yaştan kadın, erkek tercih ediyor. 12 yaşında kız öğrencimiz de var, 60 yaşında erkek öğrencimiz de. Çünkü Krav Maga herkes içindir. Günümüz dünyasından endişe duyan izlediği her haberde daha çok endişelenen ve hatta çocukları için daha çok endişelenenler Krav Maga öğrenmenin bir lüks değil mecburiyet olduğu duygusuna kapılıp kapımızı çalıyor. Hatta çocuklarıyla gelen onlarla beraber çalışan öğrencilerimiz de mevcut.

S.H: En zor hareket hangisidir ve bunu öğrencinize hangi evrede öğretiyorsunuz ?

F.Y: En zor tekniğimiz sonucu tehlikeli olduğu için bıçak ve silaha karşı mücadele tekniklerimizdir. Bunları 5. seviye de yani bir öğrenci olarak gelebileceği en son seviye de öğretiyoruz. 

S.H: Krav Ma­ga­’da han­gi ül­ke da­ha ba­şa­rı­lı? 

F.Y: İsrail bu işin çıkış noktası, bizim için güreş neyse onlar için Krav Maga’ da o fakat biz Türkiye’ de bu işi çıkış ülkesi olan İsrail kadar iyi yapıyoruz ve iddialıyız. Hatta yurtdışından eğitim almaya gelen öğrencilerimiz bile oluyor. 

S.H: Yapmış olduğunuz projeler olduğunu duyduk, bunlar nelerdir ?

F.Y: Sosyal sorumluluk projelerimiz var okullarda özellikle kız öğrenciler için çalışmalarımız var şu anda. Onun dışında belediyeler ile zabıtalar ve güvenlik personelleri için bir çalışma başlatacağız. Spor salonu olan bazı siteler ve yaşam alanlarında site sakinlerine eğitim veriyoruz. Önümüzdeki eğitim yılı ile birlikte Üniversitelerde de çalışmalarımız başlayacak.  

S.H: Son olarak öğrencilerinize, bu sporu yapanlara ve yapmak isteyenlere ne söylemek istersiniz ?

F.Y: Şunu söyleyebilirim ; Gereksiz risk almaktan kaçının, önceliğiniz kavgayı çıkartmamak olsun. Çünkü kendinizle birlikte sevdiklerinizi de tehlikeye atabilirsiniz. Eğer ki mücadele etmeden çıkamayacaksanız tek bir şansınız var bunu kullanmaktan çekinmeyin ve o şansı iyi kullanabilmek için antrenmanlarınızı aksatmayın. Umarım Krav Maga sadece spor olarak, eğlenceli bir etkinlik olarak kalır, hayatınız boyunca hiç kullanma ihtiyacı duymazsınız. Teşekkür ediyorum.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.