İstanbul’da Ragbi heyecanı
Sporun tüm branşlarını destekleyen ve bugüne kadar ulusal ve uluslararası yaklaşık 500 spor organizasyonu gerçekleştiren İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 2018 – 2019 Türkiye 13’lü Ragbi Lig büyük finaline ev sahipliği yapacak.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi yaygın olarak yapılan sporların dışında az bilinen branşların gelişmesi ve ilginin artırılması için çalışmalarını sürdürüyor. Bu amaçla sert bir spor olarak bilinen Ragbi Lig, 2018 – 2019 Türkiye sezon finali İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile Maltepe Sahil Spor Tesisi’nde yapılacak.
Ragbi Lig Derneği tarafından düzenlenen13’lü Ragbi Lig 2018-2019 sezonu Büyük Finali 12 takımın şampiyonluk mücadelesine sahne olacak. Erkeklerde 10 takım, kadınlarda da 4 takımla Ankara, Eskişehir, Edirne, İzmir ve İstanbul’da oynanan maçlarla devam eden ligin, 22 Aralık’taki büyük finalinde erkeklerde Ankara Phrygians’la Kadıköy Bulls, kadınlarda da İzmir Batı Gücü ile Ankara Phrygians arasında yapılacak maçlar sonucunda kupayı alacak takımlar belirlenecek.
Maltepe sahilde bulunan İBB Orhangazi Şehir Parkı spor tesisinde düzenlenecek olan şampiyonluk mücadelelerinin yanında, Trakya Gladyatörler ve Eskişehir Gentlemen arasında erkekler üçüncülük karşılaşmaları, Eskişehir AquaWarriors ve Kadıköy Bulls arasında da kadınlar üçüncülük maçları yapılacak. Ayrıca Bilgi Badgersve Eskişehir AquaWarriors takımları erkeklerde beşincilik için, BosphorusWolvesve İzmir Rebels erkek takımları da yedincilik için karşı karşıya gelecekler. Toplamda 12 takımın yer alacağı büyük finale yaklaşık 300 sporcu katılacak.
Ragbi Lig 13’er kişilik takımlarla bir devresi 40 dakika olmak üzere iki devre olarak oynanan, ileriye pas vermenin yasak olduğu, topu elle rakip kale çizgisinin arkasına taşımayı hedefleyen sert bir spor olarak biliniyor. Güç ve çeviklik kadar cesaretin deön planda olduğu Ragbi Lig’de oyuncular genellikle 6 kişi “Forward” ve 7 kişi de “Back” olarak sahada konumlanıyor.
Forward oyuncuları fiziksel olarak daha ağır ve iri sporculardan oluşmaktadır. Ragbi Lig’de çarpışmalarda ve daha ağır mücadelelerde Forward oyuncuları dikkat çekerken, Back pozisyonunda oynayan oyuncular daha hızlı, çevik ve sayı yapmaya odaklı oynuyorlar.
Hakem ve takım kaptanları dışında konuşmanın kesinlikle yasak olduğu Ragbi Lig maçlarında hakem kararlarına itiraz eden oyuncular oyundan uzaklaştırılıyor. Sert ve zor bir spor olarak görünse de Ragbi Lig’in en dikkat çekici özelliklerinden birisi centilmenlik ve saygının da ön planda olması. Maç boyunca kıran kırana geçen mücadelelerin ardından sporcular skor ne olursa olsun karşılaşmaları dostça bitirip, maçı eğlenceli bir etkinliğe dönüştürebiliyor.