Engelleri birlikte aşmak…
Dünya Engelliler Günü’nde engelli vatandaşların sorunlarına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için, Gazzella Decor firmasından Gaye Berktaş ile Ahu Aktaş, engelli vatandaşlar için yapılan yollara da yeterli özenin gösterilmediğini ve bunun da düşmelere, yaralanmalara neden olduğunu da belirterek; kaldırımlarda engelli rampalarının önüne araç çekilmemesi gerektiği gibi vatandaşların da dikkat etmesi gereken noktalar olduğunu hatırlattılar.
Dünya Engelliler Günü’nde engelli vatandaşların sorunlarına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için, Gazzella Decor firmasından Gaye Berktaş ile Ahu Aktaş, engelli bireylerin ötekileştirilmeden topluma kazandırılması adına, “HERKES İÇİN TASARIM” diyerek farkındalık yaratmak gerekliliğin altını çizdiler…
Bilindiği gibi Birleşmiş Milletler tarafından engelli bireylerin sorunlarına dikkat çekmek ve bu sorunların daha iyi analiz edilerek anlaşabilmesi adına, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü olarak ilan edilmiştir. Bu kapsamda engelli bireylerin toplumsal yaşamlarını yardımsız sürdürebilmeleri ve insan haklarından eşit şekilde faydalanabilmeleri için çalışmalar yürütülmüştür.
Engelli vatandaşların sorunlarına dikkat çekmek isteyen Yüksek İçmimar Gaye Berktaş ve meslektaşı Ahu Aktaş; 2021 yılına girmeye hazırlandığımız bu günlerde engelli bireylerin erişilebilirlik ve ulaşılabilirlik ile ilgili sorunlarının çözüme kavuşamadığını görmenin üzücü olduğunu dile getirdiler.
“Herkes İçin Tasarım” Mantığını İçselleştirmeliyiz!
Üniversitelerin ve diğer eğitim kurumlarının fiziki şartlarına dikkat çeken Gaye Berktaş ve Ahu Aktaş; engelli öğrencilerin sorunlara çözüm odaklı yaklaşmamız ve “Herkes için tasarım” mantığını içselleştirmemiz gerektiğini vurguladılar. Eğitim kurumlarındaki asansörlerin engelli olmayan kişiler tarafından da kullanılmasının engelli bireyin asansörü kullanmasını zorlaştırdığı gibi yine bazı kurumlarda, bulunması gereken yerlerde asansör bulunmadığının da altını çizdiler.
İçmimar ikili engelli vatandaşlar için yapılan yollara da yeterli özenin gösterilmediğini ve bunun da düşmelere, yaralanmalara neden olduğunu da belirterek; kaldırımlarda engelli rampalarının önüne araç çekilmemesi gerektiği gibi vatandaşların da dikkat etmesi gereken noktalar olduğunu hatırlattılar. Berktaş ve Aktaş, mekanların birçoğunda engelli tuvaletinin bulunmamasının da akla gelen temel sorunlardan biri olduğuna değiniyorlar.
“Pandemide zorlanan bir diğer engelli sınıfı, işitme engelliler.”
Berktaş ve Aktaş; engelli bireylerin kimseye ihtiyaç duymadan evlerinden çıkıp, ulaşımlarını rahat bir şekilde sağlamaları, tek başlarına işlerini yapabilir duruma gelmeleri halinde erişilebilirlik, ulaşılabilirlik ve insanlık adına faydalı bir hizmet vermiş olabiliriz diyerek sözlerine devam ettiler.
Geçirmekte olduğumuz pandemi günlerinde, çok zorlanan bir diğer engelli sınıfı olan işitme engellilerin hayatlarını kurtaran dudak okuma tekniğinin kullandığımız maskeler nedeniyle mümkün olmadığını belirten Gaye Berktaş ve Ahu Aktaş; “Bu bireylerin yaşamlarını kolaylaştırmak için bazı ülkelerde kullanılan şeffaf maske seçeneğinin ülkemizde de kullanılması doğru bir yaklaşım olacaktır.” şeklinde konuştular.
İç Mimar Berktaş ve meslektaşı Aktaş sözlerine son verirken şunları paylaştılar; “Unutmamak gerekir ki herkes bir engelli adayıdır. Bu bireyleri ötekileştirmemek ve kazanmak zorundayız. Engellerin aşıldığı, maske ve mesafelerin kalktığı güzel günlerin yakın olması dileğiyle…”