Çabaladıkça Batıyorlar
Amerikan yapımı bir dizi filmin fragmanında, bir kere yoldan çıktıysan bir daha asla dönemezsin diyordu. Dizide sentetik uyuşturucu üreten kanser hastası bir kimyager ve psikolojik sorunları bulunan genç yardımcısının hayatı konu ediliyordu. Kurtulmak istedikçe batan, aynı yolun yolcucu iki farklı insanın hikayesi. Piyasada rekabet edebilmek için bir yandan ürettikleri uyuşturucunun kalitesini artırırken, bir yandan da yakayı ele vermemek için çabalıyorlardı. Zira narkotik birimleri sıkı çalışıyordu, tedbirli olmak zorundaydılar. Aslında bu dizi de Amerika’nın sinema endüstrisi yoluyla, kendisini temize çıkarma çabalarından birisiydi.
Osman Duman
Sentetik olarak üretilen narkotik maddelerini kimileri keyif amaçlı kullanırken, bazıları da performasını artırmak için kullanıyor. Performans amaçlı kullananların bir bölümü de ne yazık ki sporcu. Sporcular bu maddeleri çoğu kez antrenörü, kulübü hatta vatandaşı olduğu devletin bilgisi veya teşvikiyle kullanıyor. Uluslararası müsabakalar sporcuların birbiriyle yarıştığı değil, vatandaşı olduğu devlet adına birbirlerine üstünlük sağlamak için savaştığı organizasyonlar haline gelmiştir. Bu yüzden sporcuların doping almasına bir çok devlet göz yumuyor. Doping testlerinde sporcularının yakalanmaması için uzman bir sağlık ekibiyle çalışıyorlar. Pozitif çıkan veya çıkabilecek test sonuçlarını değiştirmek veya gizlemek için yeni yöntemler geliştiriyorlar.
Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA), Rusya’daki bir laboratuvarda 2012-2015 yılları arasında yapılan doping testlerinin gerçeği yansıtmadığını tespit etti. Aslında testlerin gerçek sonuçları birileri tarafından WADA’ya sızdırılmıştı. İşin içerisinde istihbarat örgütleri vardı belki de. Doping yapan yalnız Rus sporcular değildi. Fakat yalnız Rusya deşifre edilmişti. Yıllar öncesinden özellikle Amerikan yapımı filmlerde Rus sporcuların doping yaptığı konusu işleniyordu. Böylelikle ilerde yapılacak bir operasyonun algı kısmı oluşturuluyordu.
Rusya uluslararası müsabakalardan dört yıl boyunca men edilmek istendi. Rusya’nın itirazları sonucunda Rus sporcuların ülkeleri adına değil, olimpiyat komitesi veya bağlı bulundukları federasyonlar adına müsabakalara katılmaları kabul edildi. Böylece Rusya, dünya kamuoyu gözünde dopinge göz yuman ve teşvik eden tek ülke durumuna düşürüldü. Dopinge göz yuman ve teşvik eden diğer ülkeler kendilerini temize çıkarmış oldular. Rusya’ya yapılan bu operasyon henüz bitmiş gibi görünmüyor. Bazı spor yazarları Rus futbolunun temiz olup olmadığını tartışmaya açtılar. Bu olaylar soğuk savaş döneminin bitmediğini, bu savaşın genişleyerek devam edeceğini gösteriyor.
Bu kadar olup bitenden sonra Rusya veya Rus sporcular dopingden vazgeçmiş olabilirler mi? Son olimpiyat oyunlarının madalya sıralamasına bakılırsa Rusya cephesinde değişen bir şey yok. Bu olaylardan ders çıkaran, kendine çeki düzen veren ülkeler olmuş mudur? Rusya gibi sorgulanması, deşifre edilmesi gereken onlarca ülke var. Ancak hiç birisinin bu yoldan döneceğini sanmıyorum. Her birisi kendini temize çıkarma çabasında.
Millet ve devlet olarak biz bu illete kapılmayalım.
Üç-beş madalya eksik olsa ne olur sanki. Dopingli sporcu ülkesine madalya veya madalyalar kazandırıyor ama ileriki yıllarda büyük sağlık sorunları yaşıyor. Bu yüzden hayatını kaybedenler bile oluyor. Üstelik yakalandığında rezil olduğunla kalıyorsun.
Sağlık ve huzurla kalın.