DOLAR 32,3901
EURO 34,6511
ALTIN 2.390,33
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 18°C
Cts 19°C

70 Centimiz Bile Yokmuş!

70 Centimiz Bile Yokmuş!

Döviz kurlarındaki durdurulamayan artışlar, spor kulüplerinin mali tablolarını tamamen alt üst etti. Gelirlerinin neredeyse tamamı TL cinsinden olan kulüplerin, giderlerinin çok büyük bir kısmı döviz cinsinden. Kulüp Başkanları çok dertli, devlet bize sahip çıksın, yardım etsin diyorlar. Diğer kulüplerin de sözcüsü gibi konuşan holding sahibi başkan, nedense devlet yardımını yalnız üç büyük kulüp için istiyor. Milyarlara varan vergi borçlarını sildiren büyük kulüpler, şimdi de devletten hibe yardım almak için uğraşıyorlar.

Osman Duman

Beklentilerin çok üzerine çıkan döviz fiyatları tüm piyasaları etkiledi, vatandaşları mağdur etti. Emlak fiyatları ve konut kiraları çığrından çıkmış durumda. Market ürünlerinin etiketleri döviz fiyatlarına paralel olarak güncelleniyor. Akaryakıt pompa fiyatları çift haneli rakamlara ulaştı. Kısacası ekmekten şekere, iğneden ipliğe herşey zamlandı. Piyasalarda tam bir panik havası var, TL’den kaçış yaşanıyor. Herkes parasını dövize veya altına çevirme derdinde. Altın ve döviz fiyatları için astronomik tahminler yapılıyor. Sosyal medyada çakma piyasa uzmanları tahmin konusunda birbirleriyle yarışıyorlar. Yapılan bu uçuk tahminler yüzünden evini, arabasını satıp dövize yatıranların olduğu söyleniyor.

Tarih tekerrürden ibarettir, 80’li yıllarda yüksek faiz getirisi için evini satıp bankerlere yatıranlar olmuştu. Bırakın faizi, yatırdıkları paraları bile geri alamadılar. Şimdi de döviz almak için evini arabasını satanlar, kolay kolay bir daha ev veya araba alamayacaklardır. Konut ve araba fiyatlarındaki artışın dövizden, altından geri kalır yönü yok. Döviz fiyatları daha çıkar mı bilinmez ama mutlaka bir yerde çıkılacaktır. Uzmanlar dövizin bugünlerde geldiği seviyeyi oldukça abartılı buluyorlar. Bu fiyatlardan döviz almanın riskli olacağını söylüyorlar.

Dünya genelinde, enflasyon rakamlarında belirgin artışlar var. İki yıldır yaşanan pandemi sebebiyle üretim durmuş, insanlar işsiz kalmıştı. Merkez Bankaları karşılıksız para basmış, bugünkü ekonomik duruma zemin hazırlamışlardı. Uzmanlar bu yüzünden enflasyon rakamlarında artış yaşanacağını, küresel ekonominin bozulacağını söylemişlerdi. Şimdi de aynı uzmanlar piyasaları hiper enflasyon konusunda uyarıyor. Küresel ısınma ve kuraklık sebebiyle gıda fiyatlarının beklentilerin ötesinde artacağını öngörüyorlar. Daha şimdiden Amerika ve Ingiltere’de tedarik zincirinde lojistik kaynaklı sorunlar yaşanıyor. Gelecekte gıdaya ulaşmanın zannedilğinden çok daha zor olacağının işaretleri bunlar. Bugünlerde ekmek parası bulamayan insanlar olabilir. Ancak gelecekte dünyanın bazı bölgelerinde, parasıyla ekmek bulamayacak insanlar olacaktır.

Yeni nesil bilmez ama geçmişte ülkemiz çok daha büyük krizler yaşadı. Ülkenin Başbakanı, 70 cente muhtaç olduğumuzu söyledi. Oysa bugün 70 milyar doların dört katı yastık altında bulunuyor. Döviz ve akaryakıt fiyatlarının, bir gecede iki katına çıktığı krizler gördü bu ülke. İnsanımız geçmiş yıllardaki krizlerde harcamalarını kısmak zorunda kaldı. Bugünkü kriz ortamında ise yaşantısından taviz veren kimse yok. Akaryakıt fiyatları arttı diye özel aracına binmekten vazgeçen yok. Restoran ve kafelerde müşteri sıkıntısı yaşanmıyor. Geçen ay konut satışları rekor seviyeye ulaştı. Yine rekor seviyede araç talepleri bulunuyor.

Daha büyük krizlerin üstesinden gelen Türkiye ve Türk Milleti, yapılan tüm olumsuz yorum ve algılara rağmen bu krizin de üstesinden gelecektir.

Sağlık ve huzurla kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.