DOLAR 33,0775
EURO 36,0790
ALTIN 2.630,67
BIST 11.139,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 34°C
Açık
İstanbul
34°C
Açık
Per 33°C
Cum 33°C
Cts 32°C
Paz 32°C

Kadınlar “şah ve mat” diyecek

Kadınlar “şah ve mat” diyecek
04.03.2016
A+
A-

 

Türkiye’nin kadın satranç ustaları şampiyonluk için hamle yapacak. Türkiye Satranç Federasyonu(TSF) tarafından, Arzum Elektrikli Ev Aletleri Sanayi Ticaret A.Ş. sponsorluğunda 6-12 Mart tarihleri arasında Çeşme’de düzenlenecek .

Türkiye’nin usta kadın satranç sporcuları şampiyonluk için hamle yapacak. Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) tarafından düzenlenen 2016 Arzum Türkiye Kadınlar Satranç Şampiyonası 6–12 Mart tarihleri arasında İzmir Çeşme Sheraton Otel’de yapılacak. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü de içine alan şampiyonaya, aralarında ulusal ve uluslararası turnuvalarda başarılı olan 80 kadın satranç sporcusu katılacak. Şampiyona boyunca Uluslararası Usta (IM) Can Arduman ve Özgür Akman canlı yorum ve analizleriyle satranç severlerle birlikte olacak. “Satranç sporu ile tanışan kızlarımızın, kadınlarımızın hayatı değişiyor” diyen TSF Başkanı Gülkız Tulay, ”Haydi kızlar satrancın büyülü dünyasını keşfedin” çağrısı yaptı.

AVRUPA ŞAMPİYONASI’NA KATILMA HAKKI

Her yaş grubundan en başarılı satranç sporcularının yer alacağı şampiyonada zorlu mücadeleler yaşanacak. Şampiyonada, 11 kez Türkiye Kadınlar Şampiyonu olan ve birçok uluslararası turnuvada dereceleri bulunan Kadın Büyükusta (WGM) Betül Cemre Yıldız’dan, Türkiye’ye kadınlarda ilk Avrupa şampiyonluğunu kazandıran Uluslararası Usta (IM) Ekaterina Atalık’a kadar güçlü sporcular yer alacak. Ana sponsorluğunu Arzum Elektrikli Ev Aletleri Sanayi Ticaret A.Ş.’nin yaptığı şampiyonanın resmi açılışı 7 Mart Pazartesi günü saat 16.30’da TSF Başkanı Gülkız Tulay ve TSF Yönetim Kurulu Üyelerinin katılacağı törenle yapılacak. Türkiye’nin 2016 yılı şampiyonunun belli olacağı Arzum Türkiye Kadınlar Satranç Şampiyonası, 9 tur devam edecek heyecanlı müsabakaların ardından 12 Mart Cumartesi günü düzenlenecek ödül töreni ile sona erecek.

Kadınlar Şampiyonası’nda başarılı olan ve dereceye giren sporculara toplam 22 bin 500 TL para ödülü ve çeşitli hediyeler verilecek. Türkiye şampiyonu olan sporcu 4 bin lira, gümüş madalya kazanan 3 bin 500, bronz madalya kazanan ise 3 bin liralık ödülün sahibi olacak. Ayrıca şampiyonada birinci ve ikinci olan sporcular Avrupa Kadınlar Şampiyonası’nda Türkiye’yi temsil etme şansına sahip olacak.

BAŞKANDAN KIZLARA ÇAĞRI

Son dönemde kadınların satranç sporuna yönelmelerine katkı sağlayan başarılı projelere imza atan TSF bünyesinde kayıtlı 217 bin 832 lisanslı kadın satranç sporcusu bulunuyor. TSF Başkanı Gülkız Tulay, Türkiye’nin 81 ilinden ulusal ve uluslararası turnuvaya katılabilecek sporcu alt yapısına sahip olduklarını kaydederek hedeflerinin kadın sporcu sayısını artırmak olduğunu belirtti. Tulay, “Şu anda satrançla aktif olarak uğraşan 25 bin 991 kadın sporcumuz var. Bunların arasında ülkemizi Dünya ve Avrupa şampiyonalarında, olimpiyatlarda, uluslararası turnuvalarda başarıyla temsil eden güçlü ustalarımız var. Ancak bu sayıyı artırmak, her şehirde daha fazla kız çocuğunu satranç sporunun içine taşımak temel hedefimiz. Satranç sporu ile tanışan kızlarımızın, kadınlarımızın hayatı değişiyor. Sadece sporcu olarak değil, eğitici, antrenör, hakem olarak daha fazla sayıda kadınımızın elinin değmesi için çok sayıda proje yapıyoruz. ‘Haydi kızlar satrancın büyülü dünyasını keşfedin’ çağrısını her fırsatta yapacağım” dedi.

64 KAREYE KADIN ELİ DEĞERSE

Satrancın özel bir spor dalı olduğunu, bu dünya ile tanışanlara çok güzel şeyler kazandırdığını vurgulayan Tulay, satranç sporunun aynı zamanda istihdam yaratan bir spor dalı olduğuna dikkat çekti. Özellikle çocukları satrançla tanışan kadınların antrenörlüğe uzanan başarı öyküleri olduğunu kaydeden Tulay “Okullarda satranca şu anda müthiş bir ilgi var. Türkiye İş Bankası ve Milli Eğitim Bakanlığı ile devlet okullarında “Türkiye İş Bankası Satranç Sınıfları” açıyoruz. Spor Toto Teşkilat Başkanlığı desteği ile anasınıflarında “Satrançla Büyüyorum- Anasınıflarında Satrancın Yaygınlaştırılması” Projesini yürütüyoruz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile yürüttüğümüz projelerimizle satrancı Sevgi Evlerine soktuk. Satranç öğreterek bu sporun alt yapısını oluşturuyoruz. Kızlarımız satranç öğrenmek isterse ulaşabilecekleri çok yer var. Ayrıca eğitici olarak çalışmak isteyenler de kurslarımıza katılarak satranç öğrenip antrenörlük belgesine sahip olabilirler. Çok sayıda projemiz var. Birilerinin gelip satrancı öğretmesi en önemlisi de sevdirmesi lazım. Bunu da en iyi kadınlarımız yapar. Kadınlarımız satranç antrenörlük belgesini alarak bu yolda nefer olsunlar, geleceğimizi şekillendirsinler. 64 kareye kadın eli değince her şey daha güzel oluyor” diye konuştu.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.