DOLAR 32,9449
EURO 35,7631
ALTIN 2.529,53
BIST 10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 32°C
Açık
İstanbul
32°C
Açık
Paz 32°C
Pts 29°C
Sal 29°C
Çar 29°C

Sıfırdan Zirveye: Manchester City FC

Sıfırdan Zirveye: Manchester City FC
29.02.2016
A+
A-
2016 İngiltere Lig Kupası şampiyonu Manchester City FC Limited, üst üste üç yıl boyunca zararlarını yarıya indirerek, BAE’li sahipleri tarafından satın alındığı günden bu yana ilk kez 2014-2015 sezonu sonunda kâr açıkladı.

Kulübün gelirleri üst üste yedinci yıl da artarak 351,8 milyon İngiliz Sterlinine ulaştı ve 2010-2011 sezonundan bu yana kulüp %130’luk bir artış kaydetmiş oldu.

Analiz edilen beş sezon boyunca çalışan ücretleri %11 oranında artmış olsa da, ücret/ciro oranı aynı dönem içerisinde %114’ten %55’e düştü.

2008 yılından bu yana Abu Dhabi United Group’a ait olan ve City Football Group Limited tarafından yönetilen Manchester City FC Limited, 2014-2015 sezonunda tarihi bir başarıya imza tarak BAE’li sahipleri tarafından satın alındığı günden bu yana ilk defa kâr açıkladı. Mavi beyazlı ekibin Premier Ligi ikinci sırada tamamladığı ve UEFA Şampiyonlar Ligi ile UEFA Avrupa Ligine son 16’da, FA Cup’a ise dördüncü turda veda ettiği geçen sezon sportif açıdan başarısız bir sezon oldu. Buna rağmen, kulübün gelirleri üst üste yedinci yıl da artış kaydederek[1] 2014-2015 sezonu sonunda 351,8 milyon İngiliz Sterlinine (491,7 milyon Euro) ulaştı. Ayrıca, ücret giderleri de üst üste ikinci yıl azaltıldı ve bunların gelirlere oranı %55 gibi sağlıklı seviyelere geldi (2010-2011 futbol sezonunda %114 idi). Üstelik kulübün hiç borcu yok ve kulüp sahipleri işletmeyi ağırlıklı olarak toplam varlıkların %77’sine denk gelen özsermaye ile yönetiyorlar.

Kulüp sahada da aynı başarıyı gösteriyor. Son 5 yılda iki PremierLeague şampiyonluğu, bir FA Cup şampiyonluğu ve bir UEFA Avrupa Ligi şampiyonluğu kazanmanın yanı sıra her yıl UEFA Şampiyonlar Ligi’ne ve tüm büyük ulusal turnuvalara katılmayı başardı.

Bu makalede, KPMG Football Benchmark ekibi, Manchester City FC’nin son beş sezon boyunca sergilediği mali performansı analiz ediyor. Kulübün spordaki başarısı 2010-2011 yılından beri gelirlerinde kaydettiği %130’luk artışla da destekleniyor.

2014-2015 sezonunda, ağırlıklı olarak ticari gelirler ve yayın gelirleri aracılığıyla yaklaşık 4 milyon İngiliz Sterlini tutarında gelir artışı kaydedildi. Kulüp, 22 yeni ortaklık sayesinde geçen sene yaklaşık 6 milyon sterlinlik bir ticari büyüme kaydetti. Ticari gelirler Manchester City FC’nin saha dışı başarısındaki en önemli itici güç oldu ve 2010-2011 sezonundan bu yana %169’luk bir artış gösterdi. Bu başarının arkasındaki en önemli unsur ise, 2011 yılında EtihadAirways ile imzalanan 400 milyon sterlin tutarındaki 10 yıllık sponsorluk anlaşması…

KPMG Spor Birimi Başkanı Andrea Sartori’nin görüşleri şöyle:

“2014-2015 sezonu, City Football Group bünyesindeki kardeş kulüpler olan ABD Futbol Ligi franchise ekibi New York City FC’nin, Australia A Ligi kulübü Melbourne City FC’nin ve Japon J Ligi kulübü Yokohama F. Marinos’un aynı anda faaliyet gösterip rekabete katıldıkları ilk sezondu. Bu kıtalar arası yenilikçi strateji, Manchester City FC’nin ticari gelirlerinde önemli bir artış sağlamanın yanı sıra City Football Group ortakları için benzersiz fırsatlar da yarattı. Küreselleşme girişimleri kapsamında City Football Group ile sponsorlar arasında imzalanan yeni anlaşmalar sponsorlara, futbol sektöründe pek sık görülmeyen bir rekabet avantajı sağlayarak dört farklı ligde ve diğer bazı spor organizasyonlarında kendilerini tanıtabilme imkan veriyor.”

Yayın gelirlerinde önceki sezona kıyasla %2 civarında küçük bir artış kaydedildi. 2016 yılından itibaren başlayacak olan 5,136 milyar İngiliz Sterlini tutarındaki yeni açıklanan yurt içi TV yayınları anlaşması önümüzdeki yıldan itibaren gelirlerin önemli ölçüde artmasını sağlayacak. Bu iki gelir kaynağındaki artış, stadyum genişletme çalışmaları sonucu azalan tribün seyircisi kapasiteleri nedeniyle %9 oranında düşen maç günü seyirci gelirlerini fazlasıyla telafi ediyor.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.