DOLAR 33,0646
EURO 36,0436
ALTIN 2.613,58
BIST 11.139,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 33°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
33°C
Parçalı Bulutlu
Çar 34°C
Per 33°C
Cum 33°C
Cts 31°C

5000 yıllık bir Türk sporu, Aba Güreşi

5000 yıllık bir Türk sporu, Aba Güreşi
29.09.2015
A+
A-

12-13 Eylül günleri Hatay’da Türkiye Aba Güreşi Seçmeleri ve ertesi gün Dünya Kupası Şampiyonası yapıldı.

Türkiye Aba Güreşi merkezi, üç büyük dinin kutsal şehri, hoşgörü barış ve kardeşlik diyarı Hatay’da birinci gün yapılan seçmeler, bundan 55 yıl önce kaybettiğimiz büyük bir şampiyonun anısına düzenlendi. Bu şampiyon, Hanna Demir’di. 1934 doğumlu, 17 yaşına geldiğinde 2 metreye yakın boyda, 100 kg. ağırlıkta, sarışın yakışıklı ve çok güçlü bir pehlivandı. Hatay ve Halep bölgesinde bileğini bükecek yiğit çok azdı. Aba Güreşlerinde büyük üne sahipti. Hanna, Hatay’ın Hristiyan ailelerinden birine mensuptu. 12 Mart 1960 günü motosikleti ile Mersin’den Hatay’a gelirken elim bir trafik kazasında aramızdan ayrıldı.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı ve Dünya Aba Güreşi ve Geleneksel Sporlar Federasyonu başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın Hanna Demir anısına düşündüğü bu projesi büyük ilgi gördü. Hatay Rum Ortodoks Kilisesi, aynı zamanda Viyana Kilisesi başkanı Mihail Papas, yeğeni adına yapılacak şampiyonaya sahiplenerek, sporculara verilecek ödüle talip oldu. Daha doğrusu ağalığa soyundu. Kendisi de gençliğinde Aba Güreşi şampiyonu olan Mihail Papas, 30 kg. dan ağır siklete kadar 13 dalda dereceye giren sporcuları 37 adet cumhuriyet altını ile ödüllendirdi. Hatay’ın sevilen Hristiyan din adamı Mihail Papas’ın spor aşkı ile gerçekleştirdiği bu asil davranışı,Hatay’lılar ve spor ailesi tarafından çok büyük taktir ve övgü gördü. Bu asil davranışı nedeni ile Aba Güreşi Dünya Federasyonu Başkanları Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr. Lütfü Savaş ve Türkiye Olimpian Derneği Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek kendilerine özel bir şilt armağan ettiler.
VI. İNTERNASYONAL GELENEKSEL ABA GÜREŞİ DÜNYA KUPASI
DÜNYANIN EN BÜYÜK GELENEKSEL GÜREŞ ŞAMPİYONASI
Zevk ve şevkle yapılan birkaç aylık hazırlık sonucu Dünyanın en büyük Geleneksel Güreş şampiyonası Hatay’da düzenlenmiştir. 26 ülkenin katıldığı Aba Güreşi Dünya Kupası Şampiyonası her yönü ile fevkalade mükemmel bir organizasyon olmuştur.
Mehter eşliğinde yapılan tören geçişi saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasına Bayrak, protokol, Hatay Sancakları, hakemler ve tüm ülke sporcuları katılmıştır.
Dünya Aba Güreşi Federasyonu Eşbaşkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek’in açış konuşmasını takiben, Ağalar, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı ve Dünya Aba Güreşi Federasyonu Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ile Hatay Valisi Ercan Topaca birer konuşma yapmıştır.
Şampiyonada; Acara, Afganistan, Almanya, Azerbaycan, Başkurdistan, Beyaz Rusya, Bulgaristan, Dağıstan, Gagauzya, Gürcistan, İran, Kırgızistan, Kırım, KKTC, Macaristan, Makedonya, Moldova, Moğolistan, Nahçivan, Özbekistan, Romanya, Rusya, Tataristan, Türkmenistan, Yunanistan ve Türkiye’den güçlü yarışmacılar katılmıştır. Bu sporcular kendi ülkelerinin benzer geleneksel sporlarında şampiyon olup, yüksek performans kazanarak, bu sporların modern şekli olan Olimpik Judo, Serbest ve Greko-Romen güreş ve Sambo sporlarında da başa güreşmektedirler. Birçoğu Avrupa Asya ve Dünya şampiyonudur.
Türk takımının tesbiti için cumartesi günü (12 eylül) üçyüze yakın sporcu yarışmış ve bunların içinden beş sıklet için (60, 70, 80, 90 ve +90) altışar sporcu seçilmiştir.
Şampiyonanın birinci günü, 1960 yılında 26 yaşında iken aramızdan ayrılmış olan Hristiyan cemaatimize mensup büyük güreşçi Hanna Demir anısına yapılmış ve şampiyonanın ağalığını amcası Antakya Rum Ortodoks kilisesi ve Viyana Kilisesi başkanı Mihail Papas üstlenmiştir. İkinci gün yapılan şampiyonada ise ağalığa Koruma şirketler grubu Yönetim kurulu adına Vefa İbrahim Aracı, Ağabeyi Şükrü Kemal Aracı ve Abla Zümran Aracı talip olmuşlar, dereceye giren sporcuları derecelerine göre cumhuriyet altını ile ödüllendirmişlerdir.
Hatay’ın sevilen Hristiyan din adamı Mihail Papas’ın ve Koruma şirketler grubunun spor aşkı ile gerçekleştirdiği bu asil davranışı, Hatay’lılar ve spor camiası tarafından çok büyük taktir ve övgü görmüştür. Bu asil davranışı nedeni ile Aba Güreşi Dünya Federasyonu Başkanları Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ve Türkiye Olimpian Derneği Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek kendilerine birer özel şilt armağan etmişlerdir.
12 Eylül 2013 günü 5253 sayılı kanun doğrultusunda kurulan İnternasyonal Dünya Aba Güreşi ve Geleneksel Sporlar Federasyonu büyük bir gelişim içinde ve hızla Dünyaya yayılmaktadır.
8 yıllık bir çalışma ile, tükenmekte olan Aba Güreşi, uluslararası şampiyonaların yapıldığı muhteşem organizasyonlara dönüşmüştür. Kurmuş olduğumuz Dünya Federasyonu, Türkiye’de bir ilktir. Yani Türkiye’de kurulan ilk Dünya Federasyonudur. Güreş sporunun FİLA’sı gibidir. Şampiyonaya katılan ülkeler de federasyonumuzun üyesi olmuşlardır. Onlar da ülkelerinde kendi Aba güreşi Federasyonlarını kurmuşlardır. 6. sını gerçekleştirdiğimiz şampiyonamız, bugün Dünyada yapılan benzer organizasyonların en büyüğüdür. 2014 ve 2015 yıllarında Almanya’da da Aba Güreşi Turnuvaları düzenlenmiş olup, bu yıl 2. Almanya turnuvasında Almanya, Türkiye, Afganistan ve Polonya’dan 7 takım yarışmıştır.
Aba Güreşi Dünya Kupasına katılan ekiplerin bazılarının başında, parlamento başkanı, milletvekili, konsoloslar, federasyon başkanları gibi devlet temsilcileri ile basın mensupları yer almışlardır. Aba Güreşi, başta Hatay Büyükşehir belediye başkanı Doç.Dr. Lütfü Savaş olmak üzere küçük amatör bir grup tarafından Dünyaya tanıtılmaktadır. Lütfü Savaş’ın büyük gayretleri, aynı zamanda Türkiye Olimpian Derneği Başkanı olan Prof. Dr. İbrahim Öztek tarafından Olimpian şilti ile taktir edilmiştir. Bu arada üç büyük dinin merkezi hoşgörü şehri Hatay’ımız dünyaya tanıtılmakta ve güzel yurdumuz dünyaya tanıtılmaktadır. Aba Güreşi Hatay’ın ve ülkemizin gururu ve prestiji olmuştur. Bu arada lokal olarak, Balkan, Orta Avrupa, Avrupa, İdil-Ural, Orta Doğu, Kafkas ve Orta Asya federasyonları kurulma aşamasındadır.
5000 yıllık bir Türk sporu, Aba Güreşi Dünya markası olma yolunda son derece beğenilen bir spor haline gelmektedir. Bu spora milletçe ve devletçe sahip çıkılması gerekmektedir.

Ahmet Tüzün

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.