G-TQCBD7NNX5
DOLAR 35,3255
EURO 36,5158
ALTIN 3.031,28
BIST 9.981,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
15°C
Parçalı Bulutlu
Cum 11°C
Cts 9°C
Paz 6°C
Pts 6°C

FUTBOL MU DEGİŞTİ BİZ Mİ?

25.10.2012
A+
A-

Dünyanın tartışmasız en çok ilgi duyulan sporu FUTBOL. Günümüzde artık insanların futboldan başka düşündükleri birçok şey var. Çünkü artık futbol halk arasında eskisi gibi popüler değil.
Çocukluğumda hatırlarım, Egenin yaşanmaya değer ilçelerinden Uzun Yaşam Merkezi Nazilli’nin İsabeyli Beldesi’nde, herkesin taraftarı olduğu bir futbol takımı vardı. Hemen hemen herkesin hangi takımı tuttuğunu herkes biliyordu. TRT kanalından ya da gazetelerden tüm futbolcuların adını, ailesini, özel zevklerini ve altyapıdan günümüze hangi takımlarda oynadıklarını bile biliyordu halk. Çünkü herkes zevk alıyordu futboldan. Sokak aralarında 40 yaşındaki bir yetişkinin 10 yaşındaki bir çocukla mahalle maçı yapması çok normaldi. Mahalle maçları ikindi vaktinde başlar, akşam ezanının okunmasıyla sona ererdi. Hakem de yoktu, kırmızı kartta yoktu, maçtan sonra TV ekranlarından kahve içip, kavga edip, acımasız ithamlarda bulunan eleştirmenler de yoktu. Mutluydu insanlar futbol oynamaktan, futbol maçı izlemekten ve futbol takımı tutmaktan. Ağlayanlar olurdu takımı yenilince. Saygı duyulurdu kulüp başkanlarına ,futbolculara ve antrenörlere. Alex takımdan ayrıldı kulübümü bıraktım diyen de yoktu. Selçuk olmazsa milli takımı desteklemem diyen de.
Avrupa’da pek başarıları da yoktu takımları n o zaman. Ama tüm Anadolu’da sevgi ve saygı kazanmak büyük bir başarıydı üç büyük İstanbul takımı ve Trabzonspor için. (birkaç taraftarı vardı kasabamda)
Günümüzde her şey bir değişik hal aldı. Mahalle maçlarının yerine Play Station oyunları oynanır oldu. Yetişkinler de dünya telaşına düştüler doğal olarak(bizler de dahil). Futbol sevgileri devam edenler mutlaka vardır ama geçmişle kıyaslanamaz. Çünkü günümüzde, teknoloji çağının da etkisiyle özel zevkler de arttı. Önceden futbol istatistikleri çıkarsız olarak genel kültür için takip edilirdi. Şimdi İDDAA oyunları için istatistik takip ediyor insanlar.
Buna artık vahşi kapitalizm mi dersiniz?
Popüler kültür mü dersiniz?
Ahir zaman adetleri mi dersiniz? Orasına siz karar verin.
Önceden mi mutluyduk, her şeye rağmen şimdi mi?
Ona da siz karar verin. Saygılarımla.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.