G-TQCBD7NNX5
DOLAR 35,3476
EURO 36,5126
ALTIN 3.036,06
BIST 9.958,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
15°C
Parçalı Bulutlu
Cum 11°C
Cts 9°C
Paz 6°C
Pts 6°C

AŞIRI SICAKLAR VE KALBİMİZ

20.06.2012
A+
A-

Saygıdeğer Spor Meydanı okurlarım, uzun süren bir kış döneminden sonra, aşırı sıcaklar bizleri yorar ve metabolizmamız da bu ani hava değişimi karşısında normal olarak da zorlanır oldu. Her ne kadar Homeostasis (iç ortamın dengede tutulması) sistami görevini tam manasıyla yapsa da, Haziran ayının ortasında olmamıza rağmen sıcaklar mevsim normallerinin üzerinde seyretmekte oluşu başta kalbimiz olmak üzere tüm organları mızı olumsuz yönde etkilemektedir..
Şöyle ki; fizyolojik anlamda sporcu olalım veya olmayalım hissi anlamda ise duygusal olalım veya olmayalım, bir yumruk büyüklü- ğünde kapıları (kapakçık) ve odaları (2 ventrikül+ 2 atriyum) olan bir et parçasının(!) gerek dinlenirken, gerekse egzersiz esnasında bizleri her hangi bir üzüntüye sürüklemeden ne denli çalıştığını bilsek de ona çoğu kez nankörlük (!) ettiğimizi düşünmekteyim. Nasıl mı? Aşırı kalbi yorucu hareketler ile fiziksel olarak, sevgiden mahrum bırakarak, ipe sapa gelmez duyguların ve icraatların (!) peşinden koşarak ise hissi olarak kalbimizi yormaktayız. Kalbimiz ise tam aksine sağlıklı bir yaşam sürebilmemiz için, dakikada 75- 80 kez her daim çarpmakta (nabız sayısı) ve her çarpıflta (sistol) 70 ml kanı vücudumuza pompalamakta yani dakikada ortalama 5 litre kanı tüm vücudumuza yaymakta ve alyuvarları n (eritrosit) taflıdığı oksijen ile tüm vücudun hücrelerinin ve dokularının beslenmesini ve hayati fonksiyonlarının sürdürülmesini başarıyla sağlamaktadır. Kalbimiz bu kadarla da kalmayıp, egzersiz yaptığımız zaman, vücudumuzdaki bu yeni aktiviteye uyum gösterebilmek ve bizleri sağlığımızdan etmemek için, nabız sayısını 75’den 150’ye, kalbin atım volümünü 70 ml’den 140 ml’ye pompaladığı dakikadaki kan miktarını 5 litreden 30 litreye, dokuların dakikadaki oksijen kullanma miktarını ise 250 ml’- den 3000 ml’ye, yani tam 12 katına çıkarabilmektedir.
Saygıdeğer okurlarım, düşünebiliyor musunuz? Bizlerin normal sürdürmeye gayret ettiğimiz bu hayat mücadelemizde sırtımıza ekstra 12 kat yükün bindiğini. Ben düşünemiyorum. Sanırım düşünmekte istemiyoruz. Bu nedenle, bu saydığım faktörlere birde aşırı sıcakların olağan üstü bir yük bindirdiğini unutmayalım, kalbimize sahip çıkalım, onu üzmeyelim, o da bizi üzmesin.
Sözlerimi Fizikte bilinen bir kanun ile “Etki tepkiye eşit zıt yönlüdür.” bitirmek istiyorum.
Sağlıklı günler diliyor, saygılar sunuyorum.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.