DOLAR 32,5643
EURO 35,0187
ALTIN 2.435,57
BIST 9.760,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C

Türk Sporu İçin İki Dev Proje

07.06.2013
A+
A-

turk-sporuna-2-dev-proje

2020 Olimpiyatlarını almaya hazırlandığımız bir dönemde, Türk sporuna çağ atlatacak iki önemli proje önerisi geldi. 

Son yıllarda ülkemizde spor alanında büyük gelişmeler yaşanıyor. Arka arkaya büyük organizasyonlara ev sahipliği yaparken, bir yandan da tesisleşme çalışmaları son hızıyla devam ediyor.

Yaklaşık 15 gün sonra Akdeniz Oyunları’na Mersin’de ev sahipliği yapacağız. Eylül ayında ise 2020 Olimpiyat Oyunlarına ev sahipliği yapıp-yapmayacağız belli olacak. Ancak 2020 Olimpiyatlarını düzenleme hakkını alalım yada almayalım, katılacağımız her Dünya Şampiyonası ve Olimpiyatta artık başarı çıtası çok yüksekte duruyor.

Şimdiden, Dünya Şampiyonları ve başta 2016 olmak üzere tüm Olimpiyatlarda madalya sayımızı nasıl arttırırız? Madalyaya ulaşacak sporcuları nasıl yetiştiririz?, onları nasıl finanse ederiz?, onlara madalya yolunu nasıl açarız? soruları daha sık sorulmaya başladı.

Gerek ulusal, gerekse uluslararası arenada elde ettiği başarılar ve yetiştirdiği sporcularla son zamanlarda bir hayli ses getiren Üsküdar Belediyesi’nin Başkan Danışmanı Sadık Albayrak, ortaya attığı iki spor proje önerisinin, tüm bu sorulara cevap olacağı görüşünde.

Devletin her kademesinin spora büyük önem verdiğini söyleyen Albayrak ‘’Başta bu ülkenin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve Spor Bakanı Suat Kılıç, spora büyük önem veriyorlar. 2020 Olimpiyatları ev sahipliği için büyük destek veriyorlar. Biz 2020 Olimpiyatlarını başarı ile düzenleriz. Hem de alacağımız madalyalarla da bu başarıyı süsleriz. Çünkü bunu gerçekleştirecek potansiyelimiz milletçe var. Ancak bu potansiyeli harekete geçirecek projelere ihtiyacımız var’’ dedi.
Sporun harekete geçmesi için en önemli ayağın Belediyeler olduğuna değinen Albayrak ‘’Belediyeler, halka, topluma, dolayısıyla da gençlere en yakın kurumlar. Belediyeler, doğru ve sistemli kullanılırsa, Türk sporunun önü açılır, uluslar arası arenada başarılarımız kuracağımız sistem sayesinde kalıcı olur’’ dedi.

Türk sporunun bir sisteme ihtiyacı olduğuna vurgu yapan Sadık Albayrak ‘’Bu sistemi kurmanın yolu Belediyelerden geçiyor. Belediyeler, ellerindeki potansiyele ve tesislere göre belli spor branşlarında ihtisaslaşmalı. Ayrıca, Belediyelerin bünyelerinde Spor Müdürlükleri de kurulmalı’’ dedi.

Belediyeler belli branşlarda ihtisaslaşmalı

Belediyelerin belli branşlarda ihtisas yapmasına İstanbul’un örnek olacağı ve bu projenin tüm illerimize uygulanabileceğinin altını çizen Albayrak ‘’ İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, masanın başına oturmalı, ilçe belediye başkanlarını iktidar, muhalefet demeden masaya toplamalı. İstanbul’un 39 tane ilçesi var.  Futbol hariç, olimpik branşları her belediye başkanına, önceliği de kendilerine vererek dağıtmalı. İlçelere tek tek sorulmalı. Sen hangi sporu yapmaya müsaitsin. Hangi branşa uygun tesisin var diye sorulduğunda, her ilçe belediyesi, ilçe sınırları içerisindeki spor tesislerine göre o spor branşını üstlenmelidir. Kimi benim kapalı spor salonun var, kimisi benim güreş antreman tesisim var. Kimi ise benim yüzme havuzum var diyecek. O zaman, kime hangi spor branşı uygunsa, ona göre dağıtılacak’’ dedi.

Üsküdar’ın bir Atletizm Pisti olduğuna dikkat çeken Sadık Albayrak ‘’ Üsküdar Belediyesi Atletizm branşını sahiplenmeli. Her ilçe belediyesi ihtisaslaşacağı spor branşlarını, tesislerine uygun olarak seçmeli. Her ilçe belediyesi bir branş alsa 39 tane spor branşı eder. Bunu da çok rahat alırlar ve yaparlar. Tüm amatör branşlar bu şekilde harekete geçmiş olur. Belediyelerin maddi imkanları, spor kulüplerinden çok daha iyi durumda’’ dedi.

‘’Bir güreşçi kendi kulübünde Türkiye standartlarında maaş alabiliyor mudur?’’ diye soran Albayrak şöyle devam etti ‘’Bu sporcular sadece milli takıma seçildiklerinde itibar görüyorlar. Yılda bir kez kampa alınıyorlar. Orada iyi şartlarda besleniyor, antremanını yapıyor. Ama onun dışındaki 11 ayda son derece vasat yaşıyorlar. Belediyeler bugünkü şartlarda bu sporculara ciddi maaşlar verebilirler. Bu sporcular alt yapıları için örnek teşkil eder ve bu sayede birçok sporcu yetiştirebilirler’’

Üsküdar’da 110 bin ilköğretim öğrencisi bulunduğuna vurgu yapan Albayrak ‘’Bu 110 bin sporcu adayı anlamına geliyor. Bu müthiş bir potansiyel. İstanbul’da da çok ciddi bir genç nüfusu var. Dolayısıyla Belediyeler bu amatör branşlara girdiği zaman, A takımları olacak, onlarında altında değişik yaş gruplarında alt yapıları kurulacak. Siz sadece alt yapı kurarak, o çocuklara bir hedef göstermeden eğitmeye çalışırsanız, amacınıza ulaşamazsınız. O alt yapıdaki çocukların A takıma yükselme hedeflerinin olması gerekir. Belediyeler için en güzel reklam, sporda elde edeceği başarılardır. Bir Avrupa Şampiyonu, bir Dünya Şampiyonu çıkarttığınızda, ilçeyi Bilboardlarla  donattığınızda yapmış olduğunuz özverinin katbekat daha fazlasını geri almış olursunuz. Ben iddia ediyorum, bu projeyi Belediyeler yaptığı anda, Türk sporu bulunduğu yerden 10 kat daha ileriye sıçrayacaktır’’ dedi.

Spor Müdürlüğü kurulmalı

Belediyelerin belli spor branşlarında ihtisaslaşması için bünyelerinde Spor Müdürlüğünün kurulması gerektiğini söyleyen Sadık Albayrak ‘’ Bugün Belediyelerde 25 tane değişik müdürlük bulunuyor. Park Bahçeler, Fen İşleri, Zabıta, Sosyal İşler, Temizlik hepsinin müdürlüğü var. Ancak bir Spor Müdürlüğü bulunmuyor’’ dedi.

‘Belediyeler spora nasıl katkı sağlıyor?’ sorusuna Albayrak şöyle yanıt verdi

‘’Belediyeler, mevcut müdürlükleri üzerinden destek olmaya, spora katkı sağlamaya çalışıyorlar. Bu pratik bir yöntem değil. Zorlama bir yöntem.

En kısa zamanda kanun düzenlenip, Belediyelere Spor Müdürlükleri kurulmalı. Dolayısıyla da teknik elemanlar resmi bir statü kazanmış olacak. Müdürlükler, spor konusunda bilgili insanları istihdam eder, ekiplerini kurar. Kendisine seçtiği ihtisas branşı ile ilgili olarak antrenör kadrosunu kurar. O antrenörler de, o branşta sporcu yetiştirmek için sadece bildiği işi yapar, başka yan işler, ek gelirler peşinde koşmaz. Kendi ihtisas branşına ait maaşlı antrenörleri olursa, A takım ayrı çalışır,  alt yapıya yönelik olarak hocalar çalışır’’

Bugün sadece İstanbul Büyük Şehir Belediyesinin Spor AŞ adına da bir şirketinin olduğunu belirten Albayrak ‘’Ancak ilçe Belediyelerin sporla ilgili birimi yok.

Bu tezatlık oluşturuyor. İlçe Belediyelerde spor müdürlüğü olmalı. Olmalı ki, uygulanabilirlik, pratik olsun. Belediyeler birer ihtisas branşı seçtiğinde ve bünyelerinde bir spor müdürlüğü kurduğunda çok fazla sayıda elit sporcu yetişecektir. Ayrıca sadece başarıya endekslememek lazım. Artık sosyal belediyecilik kavramı gelişmeye ve yerleşmeye başladı. Çağımız artık Belediyecilik çağı. Bir çocuğumuzu bilgisayarın başından yada kahvehane köşelerinden kurtarıp spor yaptırsak, sosyal belediyecilik budur’’ dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.