G-TQCBD7NNX5
DOLAR 35,2527
EURO 36,6496
ALTIN 2.966,20
BIST 9.626,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Çok Bulutlu
İstanbul
15°C
Çok Bulutlu
Çar 12°C
Per 8°C
Cum 9°C
Cts 10°C

Tokyo 2020 Analizi

Tokyo 2020 Analizi
21.08.2021
A+
A-

32 yaz olimpiyat oyunları Japonya’da  bir yıl gecikme ile bu yıl ancak  Tokyo 2020 olimpiyatları ismi ile   205 ülkeden 5000 kadın 6000 erkek sporcunun katılımı ve 17 dünya rekoru kırılarak gerçekleşti.

Ayhan Kısrure

Japonya hükûmeti oyunlara 3 Milyar $(400.000.000.000 ¥) bütçe ayırmasının yanı sıra  havalimanlarının kapasitesini arttırarak Olimpiyat lokasyonu üzerine yeni bir demir yolu hattı kurdu ve  tüm  otoyollar yenileyerek genişletti.

Japon’ya Tokyo 2020 için 1,5 milyon $ değerinde Olimpiyat tarihinin en pahalı sponsorluk anlaşmalarını sağladı. Coca Cola, Bridgestone, General Electric, McDonald, Panasonic, Samsung, Toyata, Visa, Canon, Fujitsu, Nippon gibi firmalar bu sponsorluk anlaşmasında yer aldılar.

Oyunlarda, 33 farklı branşta toplam 339 madalya dağıtıldı. Öte yandan Japonya’nın önderliğinde 42 farklı tesis, dünyanın en büyük spor organizasyonuna ev sahipliği yaptı. Tokyo’da Beyzbol/Softbol, Karate, Sörf, KayKay ve Tırmanış yeni spor branşları olarak yarıştı.

Türkiye 108 sporcuyla yer aldı

Türk sporcular ise 50 kadın 58 erkek olmak üzere 108 sporcu ile dünyanın en büyük bu spor organizasyonunda mücadele ettiler. Türk takımı Kadın voleybolda 12 sporcu, Atletizmde 25, Atıcılıkta 4, Badminton 1, Bisiklet 2, Boks 6, Jimnastik 5, Eskrim 1, Güreş 9, Halter 2, Judo 6, Karate 7, Kürek 1, Modern Pentatlon 1, Okçuluk 2, Taekwondo 5, Yelken 8, Yüzmede ise  11 sporcu ile yarıştı.

Milli sporcularımız Tokyo 2020’de Okçuluk, Boks, Cimnastik, Karate, Tekvando ve Güreşte olmak üzere 13 branşta madalya elde etti. Böylelikle Türk sporcular 6 farklı branşta madalya alma başarısını gösterdi.

Güreş ve Tekvando gibi geleneksel sporlarda 5 madalya alan milli sporcular Okçuluk, Boks ve Cimnastikte de tarihi başarılara imza atı. Karate ise Türk takımının yüz akı oldu ve  4 milli sporcu madalya kazanma başarısı gösterdi.

Geçmiş oyunlarda Güreş, Tekvando ve Boksta madalyalar alan Türk sporcular bunlara Okçuluk ve Cimnastiği de eklemiş oldu.

Türk takımının en önemli başarısı Okçulukta Mete Gazoz gerçekleştirdi

Klasik yayda altın madalya alan Mete Gazoz Türkiye’ye bu branşta ilk madalyayı getiren sporcu olarak tarihe geçti.

Oyunlarında tarihi bir başarıyı da ülkemize Cimnastikte Ferhat Arıcan kazandırdı. Artistik Cimnastikte bronz madalyanın sahibi olan Ferhat Arıcan, Cimnastikte madalya alan ilk Türk sporcu oldu.

Türkiye geçmiş oyunlarda 5 madalya kazandığı Boks branşında ilk altın madalyayı da Tokyo 2020’de elde etti.

Türk Kadın boksörler Buse Naz Çakıroğlu gümüş madalya alarak Boksta madalya kazanan ilk Türk kadın sporcu unvanını aldı. Busenaz Sürmeneli ise Türkiye’ye Boksta ilk altın madalyayı getiren isim olarak tarihi bir başarıya imza attı.

9 güreşçi ile  katıldığımız  oyunlarda sporcularımız 3 bronz madalya elde edebildi.

Erkeklerde grekoromen stilde Rıza Kayaalp, serbestte ise Taha Akgül bronz madalya aldı.

Kadınlarda da Yasemin Adar bronz madalya elde ederken, bu branşta madalya kazanan ilk Türk kadın güreşçi oldu.

Olimpiyatlarda ilk kez yarışan branş Karate de Türk sporcular ülkemize  en fazla madalyayı kazandırdı. Türk spor kamuoyunda dahi çok fazla gündeme gelmeyen ve özellikle kadın voleybol haberlerinin gölgesinde kalan Karate branşında milli sporcularımız bir gümüşün yanı sıra 3 bronz madalyayla Türk takımının yüz akı oldular. Eray Şamdan bu branşta gümüş madalya alan sporcu olurken Ali Sofuoğlu, Merve Çoban ve Uğur Aktaş bronz madalya elde etti.

Karate gibi diğer mücadele spor branşımız Tekvandodan 2 madalya geldi. Milli Tekvandoculardan Hatice Kübra İlgün ile Hakan Reçber bronz madalya kazandı.

Böylelikle Türkiye olimpiyatlar tarihinde en fazla branşla madalyayı da Tokyo 2020’de kazanmış oldu.

Geçmiş oyunlarda en fazla 5 branşta madalya alabilen milli sporcular 32. Yaz Olimpiyat Oyunları’nda bunu 6 dala çıkarmayı başardı.

Londra 1948’de 12 madalya alan Türkiye bunların 11’in güreşte kazanırken, birini de atletizmde elde etmişti. Sonraki oyunlarda bu başarıyı yakalayamayan Türkiye Sydney 2000 oyunlarında ise Halter, Güreş, Judo ve Tekvando olmak üzere 4 branşta 5 madalyaya ulaşmıştı.

Londra 1948’den sonraki en fazla madalyanın alındığı Atina 2004’te ise Türk sporcular Halter, Boks, Tekvando, Atletizm ve Güreşte 11 madalya kazanma başarısı göstermişti. Pekin 2008’de ise 5 madalya gelirken Güreş, Tekvando ve Bokstaki sporcularımız bu başarıyı  kazanmıştı.

Türkiye, 1960 Roma Olimpiyat Oyunları’ndaki 9 madalyasını da güreşte kazanarak bu branşta büyük sükse yapmıştı.

Londra 2012’de 3 madalyada kalan Türkiye, Tekvando ve Güreşte  başarı sağlayabilmiş, yine  sporcularımız Rio 2016’da Güreş, Halter, Tekvando ve Atletizmde 8 madalya elde etmişti.

Türk sporcular mücadele ettikleri 11 branşta ise maalesef madalya almayı başaramadı. Türkiye, Tokyo 2020’de 25 sporcu olmak üzere en çok atletizmde katılırken, milli sporcular bu branşta da  madalya kazanamadı.

Milli sporcular Tokyo 2020’de yer aldıkları Atıcılık, Badminton, Bisiklet, Eskrim, Judo, Kürek, Modern Pentatlon, Yelken ve Yüzmede de madalya alma başarısı gösteremedi.

Takımlar düzeyinde Türkiye’yi Tokyo’da temsil eden A Milli Kadın Voleybol Takımı ise çeyrek finalde Güney Kore’ye elendi. İlk maçında son olimpiyat şampiyonu Çin’i yenerek büyük sükse yapan voleybol takımımız maalesef bu başarının gölgesinde kalarak oyunları beşinci sırada tamamladı.

Olimpiyat oyunlarının ülkemizde yansımasında ise Türk spor kamuoyu voleybol takımını ve onun üzerinden yapılan tartışmaları sürekli gündemde tutarak çok kötü bir sınav verdi. Voleybolda gelmeyen başarıyı fazlası ile ülkemize kazandıran özellikle mücadele sporlarına oyunlar sonrasında bile basında çok az ilgi gösterilmesi dikkat çekici idi. Bu konu Türk sporu ve gazeteciği için sorgulaması ve üzerinde tartışılması gereken bir sorun olarak önümüzde durmakta.   

En çok madalyayı ABD kazandı

Yarışmalar sonucu Amerika Birleşik Devletleri 39 altın 41 gümüş 33 bronz toplamda 113 madalya ile birinci olurken, Çin 38 altın toplamda 88 madalya ile ikinci. Ev sahibi Japonya 27 altın toplam 58 madalya ile üçüncü. Büyük Britanya 22 altın toplam 65 madalya ile dördüncü ve Rusya olimpiyat komitesi 20 altın toplamda 71 madalya ile beşinci oldu.

Ülke sıralamasını belirleyen en önemli etkenin altın madalya olduğu oyunlarda Türkiye yarışmaları 31 sırada tamamlarken 2 altın, 2 gümüş, 9 bronz toplamdan 13 madalya kazanabildi.

89 ülke takımının madalyaya ulaşabildiği oyunlarda 1 bronz madalya kazanarak son 9 sırayı paylaşan ülkeler arasında Suriye, Grenada, Malezya, Kuveyt gibi ülkelerin olması dikkat çekti. Bu dev organizasyona katılan 116 ülke ise madalya kazanamayarak oyunlara veda etti.

Komşularımız Gürcistan 2 altın 5 gümüş 1 bronz toplamda 8 madalya ile 28 sırada, Yunanistan 2 altın 1 bronz ile 38, İran 2 altın 2 gümüş 2 bronz 6 madalya ile 32, Bulgaristan 2 altın 1 gümüş 2 bronz ile 34, Ermenistan 2 gümüş 2 bronz ile 66, Kardeş ülke Azerbaycan 1 gümüş 3 bronz ile 68, Suriye ise 1 bronz madalya ile son sırada yer aldı.

Özbekistan 2 altın 2 bronz ile 37, Kosova 2 Altın ile 40,  Kırgızistan 2 gümüş 1 bronz ile 67, Moğolistan 1 gümüş 3 bronz ile 68, Türkmenistan 1 gümüş ile 74, Kazakistan 7 bronz ile 78 sırayı paylaşan Türk ülkeleri oldu.

Müslüman ülkeler sıralamasında ise Türkiye 2 altın toplam 13 madalya ile ilk sırada yer alırken altın madalya öncelikli olarak, İran toplamda  6 madalya ile ikinci, Özbekistan 4, Katar 3, Kosova 2, Endonezya 5, Tunus 2, Fas 1, Kırgızistan 3, Azerbaycan 4, Ürdün 2, Nijerya 2, Türkmenistan 1, Kazakistan 7, Mısır 4, Kuveyt 1, Malezya 1 ve Suriye 1 madalya ile madalya alabilen 89 ülke arasına girebildiler.

Madalya ve başarı sıralamasında Türkiye kendisinden  nüfus ve ekonomik olarak çok daha geride  olan ülkelerin ardında kalması Türk sporunun 2024 Paris olimpiyatlarına çok daha planlı ve ciddi hazırlamasının mecburiyetini göstermektedir. Özellikle her olimpiyat oyunlarında Mücadele spor branşlarının madalya ve başarıda Türkiye’yi taşıması bu branşlara çok daha fazla önem  planlama ve proje gerçekleştirmenin  önemini bizlere bir kez daha kanıtlamıştır.

Türk spor medyasının da artık amatör branşları takım sporlarının gölgesinden kurtarması şarttır. Bu branşlar nasıl ki madalya kürsüsünde ülkemizi temsil ediyorsa spor medyasının birinci sayfa haberlerinde de bulunmayı hak etmektedirler.   

HER ŞEY TÜRK MÜCADELE SPORLARI İÇİN.

SPORCULUK SELAMI İLE.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.