Terörist Köpekler
Sabahın erken saatlerinde birbiri ardına patlayan tüfek sesleri, mahallenin beton evleri arasında yankılanıyordu. Meskûn mahalde patlayan tüfeklerin hedefi, mahalleyi mesken tutmuş köpeklerdi. Kaçabilen birkaç köpek dışında hepsi öldürülüyordu. Tüfeklerden çıka barut kokusu evlerin içine kadar ulaşıyordu. Öldürülen köpekler arasında sahipli olanlar da vardı. Çünkü o yıllarda köpekler evlere alınmıyordu. Tasmaları yoktu bahçede veya evin önünde bulunuyordu. Aslında hepsi de sahipliydi. Mahallenin çocukları hepsini seviyor ve besliyordu. Kaçabilen köpekler, korkudan günler sonra mahalleye dönebiliyordu.
Belediyelerin otuz kırk sene öncesine kadar böyle bir politikası vardı. Başıboş köpek sayısın artmasına izin verilmiyordu. Belli aralıklarla belediyenin avcıları tarafından itlaf ediliyorlardı. Sokak ortasında bu hayvanların kanlar içerisinde bırakılmasına verilen tepkiler sonucunda, bu seferde zehirleyerek öldürdüler. İnsanların gözleri önünde çırpına çırpına öldü zavallı hayvanlar. Hayvan severler ve çeşitli derneklerin talepleri sonucu, hayvan barınakları kuruldu. Ancak bu barınaklar da soruna çare olmadı. Gerektiği gibi koruma ve bakım sağlanmadı. Bakımsızlıktan ölen köpekleri zaman zaman basından okuduk. Barınaklardan kaçan köpekler için herhangi bir önlem alınmadı. Sonuçta sokaklar başı boş köpekten geçilmez oldu.
Sokaktaki başıboş köpek sayısına, sözde hayvan severlerin de hatırı sayılır katkıları oldu. Bir heves uğruna sahiplendikleri hayvanları, bir süre sonra çeşitli sebeplerle sokağa attılar. Sokaklar kilometre başına ortalama 13 köpek düşer hale geldi. Oysa Hindistan’da bile kilometre başına 12 köpek düşüyor. Nüfusa göre kıyaslayınca Hindistan’da 100 kişiye 3,3, ülkemizde 100 kişiye 8,4 köpek düşüyor. Durum bu kadar vahim. Elbette bu iki ülke yüz ölçüm ve nüfus olarak birbiriyle kıyaslanamaz. Ancak başıboş köpek sayısı, bu iki ülkede diğer ülkelerden çok daha fazla.
Basın, köpek saldırısına uğrayan insanların haberlerinden geçilmiyor. Bu saldırılar neticesinde ağır şekilde yaralanan, bir uzvunu veya bir organını hatta hayatını kaybeden insanlar oluyor. 2021 yılında 300 bin kişi köpek saldırısı sebebiyle sağlık kuruluşlarına başvurmuş, 25 kişi hayatını kaybetmiştir. Saldırıya uğrayanların yarıdan fazlası çocuk. Ülkemizin başındaki terör belasına bir de bu sokak köpekleri eklendi. Sokaklar güvensiz ve huzursuz bir hale geldi. İnsanlar tedirgin ve bu soruna en kısa zamanda çözüm bekliyorlar.