Sultanbeyli Uluslararası Kısa Film Yarışmasında Jüri Üyeleri Belli Oldu
Sultanbeyli Belediyesi ev sahipliğinde 4-5 Haziran tarihlerinde sinemaseverleri buluşturacak Sultanbeyli Uluslararası Kısa Film Yarışması’nda jüri üyeleri açıklandı. Yarışmanın bu yılki jürisine usta oyuncu Perihan Savaş başkanlık edecek.
Sultanbeyli Belediyesi tarafından bu yıl ilki gerçekleştirilecek Sultanbeyli Uluslararası Kısa Film Yarışması’nda filmleri değerlendirecek jüri üyeleri açıklandı. Sektörün deneyimli isimlerinin buluştuğu ve usta oyuncu Perihan Savaş’ın başkanlığını üstlendiği jüride yönetmen Banu Sıvacı, TRT Sinema Müdürü Faruk Güven, görüntü yönetmeni Feza Çaldıranve oyuncu Hakan Karsak yer alıyor.
Yarışmanın Kazanan ve Finalistlerini Bekleyen Ödüller
Kurmaca, animasyon ve deneysel türündeki kısa filmlerin yer alacağı yarışmada “En İyi Film” 15.000 TL’lik birincilik ödülünün sahibi olacak. Dereceye giren ikince filme 10.000 TL, üçüncülük elde eden filme ise 7.000 TL’lik para ödülü takdim edilecek. Yarışmada yer alan tüm kısa filmler aynı zamanda bu yıl Yunus Emre anısına verilecek olan 10.000 TL’lik Özel Ödül için de aday olacak. On filmin yarışacağı uluslararası kategoride ise birinci olan film 1.000 Euro’luk para ödülünün sahibi olacak.
Yarışmada bunun yanı sıra kısa film alanında nitelikli yapımların artması ve yeni yeteneklerin cesaretlendirilmesi amacıyla finale kalan ancak dereceye giremeyen kısa filmlere 2 Bin’er TL Gösterim Telifi verilecek.
Yarışmaya Başvuru İçin Son Tarih: 30 Nisan 2021
Sinemaseverlere film gösterimleri, yönetmenlerle söyleşiler, etkinlikler ve eğitimlerle dolu iki gün yaşatacak Sultanbeyli Uluslararası Kısa Film Yarışması’nın başvuruları https://www.sultanbeylikisafilm.com/ adresinden yapılabilir.
www.sultanbeylikisafilm.com
www.instagram.com/sultanbeylikisafilm
www.facebook.com/sultanbeylikisafilm
https://twitter.com/sultanbeylikflm
Perihan Savaş (Jüri Başkanı – Oyuncu)
Henüz 7 yaşındayken İstanbul Şehir Tiyatroları Çocuk Bölümü’ne girdi. Sinemaya, çocuk oyuncuları seslendirerek girdi. 16 yaşında, Muharrem Gürses’in yönettiği Şehzade Simbad Kaf Dağı’nda adlı filmle sinema oyunculuğuna merhaba dedi. Bu ilk filminden bir yıl sonra, 1972’de 11 filmde birden rol alarak popüler oyuncular arasına girdi. 1972 ile 1980 arasında yılda ortalama beş filmde oynadı. Sinemadaki ilk büyük çıkışını, 1974’te Süreyya Duru’nun, Bekir Yıldız’ın iki öyküsünden yola çıkarak yönettiği Bedrana filmiyle yaptı. Bu filmdeki rolüyle Karlovy Vary Film Festivali’nde CIDALC Ödülü ile Antalya Film Şenliği’nde En Başarılı Kadın Oyuncu ödüllerini kazandı. 70’li yılların ortalarında TRT’nin ulusal düzeyde TV yayınına geçmesi üzerine krize giren sinemada, alternatif olarak sunulan arabesk filmlerin sevilen oyuncusu oldu. Özellikle Orhan Gencebay ve İbrahim Tatlıses’le birlikte çevirdiği şarkılı filmler, büyük gişe başarısı yakaladı. 1980’li yıllarda, birçok sinema oyuncusu gibi sahneye çıkarak şarkı söyledi.
1984’te, Bilge Olgaç’ın gerçek bir olaydan yola çıkarak çektiği Kaşık Düşmanı’ndaki rolüyle övgü topladı. Savaş, 90’lı yıllarda sinema oyunculuğunun yanı sıra televizyon dizi filmlerinde de rol almaya başladı: Mahallenin Muhtarları (1992), Ana Kuzusu (1997), Karakolda Ayna Var (2000), Fırtına Hayatlar (2004), Yaprak Dökümü (2005), Gazi (2008), Sırat (2011), Bedel (2015) ve yayını süren Çukur (2017) bu dizilerden bazılarıdır. 2001’de Sekiz Kadın oyunuyla tiyatro sahnelerine dönüş yaptı ve Yüzleşme, Bozuk Düzen, Kanlı Nigar, Kadın, Bir Kış Öyküsü olmak üzere birçok oyunda oynadı.
Perihan Savaş’ın rol aldığı 130 filmden bazıları şunlardır: Namus (1973, Duygu Sağıroğlu), Esir Hayat (1974, Lütfi Ö. Akad), Sezercik Küçük Mücahit (1974, Ertem Göreç), Bedrana (1974, Süreyya Duru), Fırat (1979, Melih Gürgen), Sosyete Şaban (1985, Kartal Tibet), Keriz (1985, Kartal Tibet), İpekçe (1987, Bilge Olgaç), Minyeli Abdullah (1990, Yücel Çakmaklı), Karılar Koğuşu (1990, Halit Refiğ), Köpekler Adası (1997, Halit Refiğ), Eve Dönüş (2006, Ömer Uğur).
Banu Sıvacı (Yönetmen)
Banu Sıvacı, 1987 yılında Adana’da doğdu. Çukurova Üniversitesi Resim bölümünden mezun olduktan sonra dizi, reklam ve sinema filmlerinde yardımcı yönetmenlik yaptı. Yönetmenliğini yaptığı ilk uzun metraj film olan Güvercin, dünya prömiyerini 68. Berlin Film Festivali Generation bölümünde gerçekleştirdi ve ayrıca GWFF En İyi İlk Film dalında aday gösterildi. Güvercin, 33. Valencia Film Festivali’nde En İyi Film, En İyi Senaryo dahil beş ödül, 22. Sofia Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ve 2018 APSA Ödülleri’nde En iyi Gençlik Filmi ödüllerini kazandı.
Faruk Güven (TRT Sinema Müdürü)
Faruk Güven, sektöre 2008 yılında TRT Haber ve Spor Yayınları Dairesinde yardımcı prodüktör olarak başladı. İlk master derecesini finans alanında tamamladıktan sonra, Los Angeles’ta bulunan New York Film Akademisi’nde Filmmaking alanında ikinci masterını yaptı. 2012-2014 yılları arasında Los Angeles’da yönetmenliğini yaptığı sekiz kısa filmin yanı sıra bazısı uluslararası film festivallerinde ödül alan çok sayıda kısa filmde yapımcılık ve yardımcı yönetmenlik gibi çeşitli pozisyonlarda çalıştı. 2014-2017 yılları arasında TRT Televizyon Dairesinde proje sorumlusu olarak birçok TV filmi, mini dizi ve ortak yapım sinema filmlerinde çalıştı. 2017’den bu yana ise TRT’de Sinema Müdürü olarak görev yapmaktadır. Son üç yıldır Uluslararası Emmy Ödülleri’nde, TV Filmleri ve Mini Diziler kategorisinin first round ve semi final etaplarında jüri üyeliği yapmaktadır.
Feza Çaldıran (Görüntü Yönetmeni)
Feza Çaldıran, 24 Temmuz 1970’de Çanakkale’de doğdu. Eğitimini tamamladıktan sonra 1996’da Yavuz Turgul’un yönettiği Eşkıya filminde kamera asistanlığı yaparak sinemaya adım attı. Ardından Her Şey Çok Güzel Olacak (1998), Duruşma (1999), Filler ve Çimen (2000), Büyük Adam Küçük Aşk (2001) filmlerinde asistan olarak çalıştı. 2002 yılında Derviş Zaim’in yazıp yönettiği Çamur filmi ile görüntü yönetmenliğine başladı. Sonbahar filmi ile Ankara Film Festivali’nde ve 41. SİYAD Ödülleri’nde En İyi Görüntü Yönetmeni ödülünü aldı. 2011 yılında Gelecek Uzun Sürer filmiyle Adana Altın Koza Film Festivali’nde, 2013 yılında ise Yük filmi ile Ankara Film Festivali’nde ve Meryem filmiyle de Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Görüntü Yönetmeni ödüllerinin sahibi oldu. Ulusalda olduğu kadar uluslararası festivallerde de başarılar elde eden Çaldıran, yönetmenliğini Kutluğ Ataman’ın yaptığı Kuzu filmiyle 59. İspanya Seminci Film Festivali’nde En İyi Görüntü Yönetmeni, Talip Karamahmutoğlu’nun filmi Mezarcı ile Fransa’da gerçekleştirilen Nice Film Festivali’nde En İyi Görüntü Yönetmeni ve Onur Saylak imzalı Daha filmiyle de İtalya’da gerçekleştirilen Otranto Film Festivali’nde En İyi Görüntü Yönetmeni ödüllerinin sahibi olmuştur. Sinema sektörünün yanı sıra dizi sektöründe de görüntü yönetmenliği üstlenen Feza Çaldıran, puhutv’nin beğeniyle izlenen orijinal içeriği olan ve yönetmenliğini Onur Saylak’ın yaptığı Şahsiyet ile Netflix’in ikinci orijinal Türk içeriği olan Atiye’nin ikinci sezonunda görüntü yönetmenliğini üstlenmiştir.
Hakan Karsak (Oyuncu)
Hakan Karsak 2 Nisan 1975’te Diyabakır’da doğdu. Uzun yıllar sadece tiyatro yapmayı tercih etse de 2007 yılında Min Dit filmi ile sinemaya başladı. 2007 yılında bu yana yaklaşık 18 uzun metraj, 10 kısa metraj filmde görev aldı ve bunların pek çoğundan ödül ve adaylıklarla döndü. En son “Kovan” filmi ile Amerika da düzenlenen, 2020 8. Chelsea Film Festivali’nde, “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu” ödülüne layık görüldü. 2017’de görev aldığı “3.5 Lira” adlı kısa filmde, 5. SETEM Akademi BAK ve Uluslararası İpekyolu Kısa Film Ödülleri “En İyi Erkek Oyuncu” ve 2012 “Patika” kısa filmiyle de 2013 yılında düzenlenen Boğaziçi Uluslararası Film Festivali’nde “En İyi Erkek Oyuncu” ödüllerine layık görüldü. Hakan Karsak oyunculuğun yanı sıra yönetmen ve senarist olarak da çalışmalarına devam etmektir.