G-TQCBD7NNX5
DOLAR 35,1981
EURO 36,7471
ALTIN 2.968,65
BIST 9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Az Bulutlu
İstanbul
13°C
Az Bulutlu
Pts 13°C
Sal 12°C
Çar 12°C
Per 11°C

Sasav’da Özgün Bir Sergi Daha Sanatseverlerle Buluştu

Sasav’da Özgün Bir Sergi Daha Sanatseverlerle Buluştu

SASAV Sanatçılar ve Sanatseverler Vakfı yine Özgün Bir Sergi ile Sanatseverler ile Buluştu.

Eğitimci kökenli ressam Fuat Karakuş’un, çevreci yaklaşımıyla tasarladığı, atık CD’lerden yarattığı özgün kompozisyonlarla “Birimden Bütüne” adlı kişisel resim sergisi, Sasav’da sanatseverler ile buluştu.

Sanatta her zaman ”hem ustalara saygıyı hem de gençlere fırsat eşitliğini” misyon edinen Sanatçılar ve Sanatseverler Vakfı; her defasında farklı ve özgün sergiler ile fark yaratmaya devam ediyor.

basin

Sanata verdiği önem ve ilgiyi sadece sözleri ile değil, ilçedeki tüm sanat etkinliklerine yoğun programına rağmen katılımları ile de ortaya koyan Maltepe Kaymakamı Bahri TİRYAKİ, SASAV Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Baykan, Yönetim Kurulu Üyesi ve Sanat Kurulu Başkanı Prof. Dr. Basri Erdem, vakıf kurucularından, Mütevelli Kurulu üyesi ve Vakıf Sanat Danışmanı Prof. Dr. İsmail Avcı açılışta bulundular. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Baykan ve Prof. Dr. Basri Erdem yaptıkları konuşmalarında; Sasav’ın kaliteli ve fark yaratan sergilerinin aralıksız olarak devam edeceğini, bu meyanda Kaymakamımızın da sergi açılışlarına katılmasının da vakfımıza ayrı bir güç verdiğini dile getirdiler.

IMG 7033

Maltepe Kaymakamı Bahri TİRYAKİ de açılışta yaptığı konuşmasında;  

‘’ Sanat ruhun gıdasıdır’’, spor ve sanattan uzak kalan toplumlarda birçok başka sosyal ve psikolojik sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden Sanatçılar ve Sanatseverler Vakfı’nın ilçemizde bulunmasından da büyük mutluluk ve onur duyuyorum’’ dedi.  

IMG 6998

Fuat Karakuş’un “Birimden Bütüne” Sergisi, Atık CD’lerden Sanata Dönüşümü Gözler Önüne Seriyor 

Eğitimci kökenli ressam Fuat Karakuş, emekli olduktan sonra 8 yıl boyunca MEV Koleji’nde (Milli Eğitim Vakfı) çalıştı. Bu süreçte öğrencilerine dağıttığı atık CD’leri kullanarak resim çalışmaları yaptırdı ve onların yaratıcılığından ilham alarak kendi eserlerini oluşturduğunu belirti ve yaptığı konuşmasında;  

“Onlar çalışırken ben de çalıştım. Yıllarca onların yaptıklarını sergiledim. İşte ben de bu noktalara kadar geldim. Yani biraz başlangıcında geri dönüşüm maksatlı oldu, eski dergileri falan kullandım ilk resimlerimde.  

IMG 7066 scaled

Ana sınıfındaki öğrencilerimin resimlerini dahi sakladım, onları dahi kullandım ki çöpe gitmesinler diye. Çok yaratıcı ve hayal gücü güçlü çocuklar ana okulu öğrencileri. Saf duygu ve sınırsız bir hayal gücüyle muhteşem yaratıcı olabiliyorlar. İnsanlar büyüdükçe körleniyor ne yazık ki…” ifadeleriyle atık malzemelerin sanata dönüşüm sürecini ve sanata bakış açısını vurguluyor. 

IMG 7065

“Geri dönüşüm sanatı” veya “geri dönüşümle sanat” 

Fuat Karakuş; sanatsal amacının biraz da eğitimci yanını yansıttığını dile getiriyor ve başlangıçtaki asıl amacının ‘’geri dönüşüm sanatı’’ yapmak olmadığını belirtiyor ve şöyle açıklıyor:  

‘’Bizim zamanımızda köy ve kasabalarda resim için yeterli malzeme bulmak büyük bir problemdi. Ayrıca derse ilgisiz öğrencilerimin de dikkatini çekmek ve onları resme ve sanata ısındırmak amacıyla farklı bir çalışma yöntemi denedim ve onlara dağıttığım bu atık CD’ler ile hayal güçlerini de kullanarak bir şeyler yapmalarını istedim ve onları serbest bıraktım. Sonuçta ortaya inanılmaz yaratıcı çalışmalar çıktı ve bu bana da ilham kaynağı oldu. Çocukları sanata ısındırmak benim için en önemli çalışma şevki oldu’’ dedi  

Karakuş bu yaklaşımı ile, ‘’Karışık Teknik’’ kullanarak atık malzemelerin sanata nasıl dönüştüğünü gözler önüne sererken, aynı zamanda eğitimci yanı ile de ‘’eğitim ile estetik kaygıyı’’ birlikte yorumlayarak özgün bir sanatçı kimliği ortaya koyuyor. 

Sergi, 15-31 Ocak 2024 tarihleri arasında SASAV Sanatçılar ve Sanatseverler Vakfı‘nda ziyaret edilebilecek. Sanatseverler, atık CD’lerin nasıl sanata dönüştürüldüğünü ve öğrencilerin yaratıcılığından ilham alınarak oluşturulan eserleri bu sergide keşfetme fırsatı bulacaklar. 

Karakuş‘un sanat kariyeri, 1978’de İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü‘nde (Marmara Üniversitesi) Resim-İş bölümünü bitirmesiyle başladı. Ayrıca, reklam ajanslarında grafikerlik yapmış ve çeşitli okullarda resim, görsel sanatlar ve sanat tarihi öğretmenliği yapmıştır.  

Fuat

Eğitimci ve Ressam Fuat Karakuş

Ressam Fuat Karakuş; 1952 Yılında doğdu. Cumhuriyet İlkokulu, Darende Ortaokulu’nu ve 1970 Adana Karşıyaka Lisesini bitirdi. 1978 İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü (Marmara Üniversitesi) Resim- İş bölümünü bitirdi. 1995 Anadolu Üniversitesi Resim – İş bölümünde lisans tamamladı. Reklam ajanslarında grafikerlik yaptı. 1978-2004 Rize Kalkandere Lisesi, Gümüşhane Torul Lisesi, İstanbul Bahçelievler Ortaokulu ve İstanbul Yayla İlköğretim Okulunda Resim-İş, Görsel Sanatlar ve Sanat Tarihi Öğretmenliği yaptı. 2004-2012 MEV Koleji Basınköy Okullarında Görsel Sanatlar ve Teknoloji Tasarım Öğretmenliğini yürüttü. 

Sergilerinden Bazıları: 

2011 Beyoğlu Öğretmenevi Kadın Konulu Karma Sergi, 

2011 Beyoğlu Öğretmenevi MEV Koleji Görsel Sanatlar Öğretmenleri Karma Sergisi, 

2014 Vakıfbank İstanbul Genel Müdürlüğü Sanat Galerisi Sergisi,  

2014 Ziraat Sanat – Tünel Sanat Galerisi Sergisi 

2014 Adana 75. Yıl Sanat Galerisi Sergisi, 

2016 Bodrum Hakan Aykan Galerisi, 

2016 Beşiktaş Akatlar Kültür Merkezi , 

2018 Bodrum Dibeklihan Sergisi, 

2020 Bodrum Yalıkavak- Avangart Hotel Sergisi 

2023 İzmir Türk Amerikan Kültür Derneği Sergisi 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.