Sasav, farklı bir sergi ile yeniden sanatseverler ile buluşuyor
SASAV Sanatçılar ve Sanatseverler Vakfı uzun bir aradan sonra farklı bir sergi ile sanatseverler ile buluşuyor.
Bütün Dünyayı saran coronavirüs pandemisi dolayısıyla; 8 Mart 2019’da Dünya Kadınlar Günü Karma Resim Sergisi ile sanat ve kültür faaliyetlerine uzun bir ara veren SASAV, farklı bir sergi ile yeniden sanatseverlere kapılarını açıyor.
Yaşam Örgüsü
Marmara Üniversitesi Kuyumculuk ve Mücevher Tasarımı Bölümü Öğretim Üyelerinden Dr. Öğr.Üyesi Çimen Bayburtlu, 2020 yılında giysilerle hikayelerini buluşturduğu “Kısa Hikayeler” sergisinden sonra atık deriler ve örgülerden oluşan “Yaşam Örgüsü” isimli 7. Kişisel sergisi 20 Ağustos 2021 tarihinde SASAV Sergi Salonunda izleyicisi ile buluşmaktadır.
Rengi seven tasarımcı, değişik renklerdeki atık derileri, farklı yapıdaki renkli ipleri ve telleri bir araya getirerek özellikle gömlek veya tişört üzerine kullanılan ve şıklık yaratan giysiler tasarlamıştır. Önü arkası belirsiz olarak tasarlanan giysiler, farklı renkleri ve örüm şekilleri ile giyene özgür seçim olanağı vermektedir.
Geçmişimize ve geleceğimize bağlanmak yaşam örgüsünün ilmekleriyle gerçekleşir
Yaşama gönderme yapan sanatçı giysilerini şöyle anlatıyor; “İnsan, deneyimlerini biriktirerek kendi kimliğini oluşturur. Biri olmak, kabullenerek yaşantılardan bir örüntü oluşturmaktır. Geçmişimize ve geleceğimize bağlanmak yaşam örgüsünün ilmekleriyle gerçekleşir.
Giysilerimde, daha önce başka bir amaç için belki bir ceket belki bir çanta yapmak için kullanılan sonrasında ise bir kenara atılmış derileri giyilebilir hale getirmek istedim. Küçük bir parça ya da tüm kenarları farklı, içlerinde delikler olan bu derileri farklı malzemelerle tığ, şiş, gibi aletlerle örerek biçim verdim. Bu işlemi yaparken planlama yapmadım. Tasarımlarımı oluştururken malzemenin ve duygularımın beni yönlendirmesine olanak tanıyarak yaşantıların, geçmişe ait izlerin ve geleceğe ait fikirlerin ortaya çıkmasına izin verdim. Elde deri boyası ve nakış iplikleriyle desenlendirdiğim, atık deriler ve örgülerden oluşan tasarımlarımı içinizde yaşamın bize sunduğu güzellikleri hissederek gezmeniz dileği ile…”
Farklı renkler ve bağlar ile yeniden kullanıma dönüştürülen ve her biri yaşam örgümüzdeki farklı duyguları temsil eden giysileri tasarlayan ve üreten Çimen BAYBURTLU;
SASAV Sergi Salonundaki sergisi 20 Ağustos -10 Eylül 2021 arasında sizlerle buluşmaktadır.
Dr. Öğr. Üyesi Çimen BAYBURTLU:
Eskişehir doğumlu olan Çimen BAYBURTLU; Marmara Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Uygulamalı Takı Teknolojisi Bölümünü bitirdikten sonra Doğuş Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi Resim Bölümünü, Fakülte birincisi ve üniversite ikincisi olarak bitirdi. Yüksek Lisansı “Sanat Eleştirisi”, Sanatta Yeterliliği “Tekstil ve Moda Tasarımı” üzerine yaptı. Ulusal ve Uluslararası platformlarda makaleleri bulunmakta olup çeşitli projelerde görev almasının yanı sıra birçok karma sergiye eser verdi. Karma ve kişisel sergilerin küratörlüğünü yaptı. 2014 yılında Accademia Di Belle Artı L’Aqulia – Italya’da ve “Children Games” adlı karma sergiye katıldı. ”Selfscape” konulu, kişisel Özgün Baskı Resim Sergisi açtı. 2017 yılında İtalya- L’aquila’da bulunan MUSEO Museo Dei Bambini’de” Kite Party Of Socks” ve “Turkish Painters Meet Art and Design,” isimli karma sergilere katıldı. Accademia Di Belle Artı ‘de workshop çalışması ve” Silent Discourses Wearable Metal Textile” adlı giyilebilir takılar kişisel sergi, 2018 yılında Marmara Üniversitesi Cumhuriyet Müzesi Galerisi’nde “Yolculuk” adını verdiği kişisel resim sergisi, İstanbul Ayşe Takı’da “İlmek İlmek Ben” giyilebilir takı, 2019 “Tuvalden Bedene” ve 2020 yılında “Kısa Hikayeler” adlı kişisel giysi tasarım sergisi açtı. İtalya’da Museo Dei Bambini’de iki adet ve Aydın müzesinde bir adet kalıcı eseri bulunmaktadır 2018 yılında Peru- Arequipa “IV International Jewellery and Silversmith “kongresine davetli konuşmacı olarak çağrıldı. Marmara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulumda Kuyumculuk ve Mücevher Tasarımı Bölümünde Dr. Öğr. Üyesi ve bölüm başkan yardımcısı olarak görev yapmaktadır. Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Tasarım Bölümünde Temel Sanat Eğitimi ve Giysi Tasarımı derslerine girmektedir.