Sağlıklı Görünen Ruh Hastaları
Diyarbakır’da tekvando antrenörünün müsabakayı kaybeden kız öğrencisini tokatlaması, sporun ve kamuoyunun bu haftaki gündemiydi. Olayın görüntüleri basında ve sosyal medyada geniş bir şekilde yer buldu.
Osman Duman
Sporla hiçbir ilgisi olmayan insanlar bile, bir genç kıza atılan tokata tepki gösterdiler. Genç kızın görüntülerdeki beden dili, o anda yaşadığı travmayı gözler önüne seriyordu. Ancak antrenörün görevden alınması üzerine genç kız görüntülerdeki beden diliyle uyumsuz açıklamalarda bulundu. Yaşadığı yenilgi yüzünden şok yaşadığını, şoktan çıkmak için antrenöründen kendisine tokat atmasını istediğini söyledi. Antrenör ve kızın babası da aynı yönde açıklamalarda bulundu.
Görüntüleri defalarca ve dikkatlice izledim. Görüntülerle yapılan açıklamalar birbiriyle örtüşmüyordu. Görüntülerin yayılması sonucu büyüyen tepkiye rağmen, herhangi bir açıklama yapılmamıştı. Açıklamalar ancak antrenörün görevden alınmasından sonra yapıldı. Her iki taraftan yapılan benzer açıklamalar kamuoyu tarafından inandırıcı bulunmadı. İnsanlar şoka giren birisine atılan tokatla, genç kızın yediği tokatın birbirinden çok farklı olduğunu düşünüyorlardı.
Son zamanlarda buna benzer birçok görüntü yayınlandı ve benzer konularda haberler yapıldı. Okullarda, yurtlarda, Kuran kurslarında onlarca çocuk öğretmenleri tarafından dövüldü ve aşağılandı. Yaşlı ve hasta insanlar bakıcılarından şiddet gördü. Sayısız kadına aile içi şiddet uygulandı. Çalışma hayatında insanlar mobinge maruz kaldı. Kötü muamele gören ve aşağılanan öğrenciler okuldan, eğitimden soğudular. Yaşlı ve hasta insanların yaşama sevinci ellerinden alındı. Şiddet yüzünden yuvalar yıkıldı, birçok kadın eşinden ayrıldı. Bazıları ayrılmaya fırsat bulamadı, canından oldu. Çalışma hayatında mobing mağduru insanların sayısı giderek arttı ve artmaya devam ediyor.
Hani derler ya; psikiyatri servisleri gerçek hastaların, hasta ettiği insanlarla doludur. Gerçek hastalar hiçbir zaman hasta olduklarını kabul etmezler. Onlar her zaman haklıdır ve her zaman zayıfları ezer, güçlülerden korkarlar. Yalnız psikiyatri servisi değil, hastanelerin diğer servislerinde de hasta ruhlu insanların saldırısına uğramış mağdurları görürsünüz. Kimi el kadar çocuğa el kaldırır, kimi sudan sebeplerle eşini döverek hastanelik eder. Fiziki travmalar tedavi edilse de psikolojik travmaların tedavisi hiç kolay değil. Hele de çocuk yaşta yaşanan bu travmalar, çocuğun istikbalini zora sokuyor. Öğrenim hayatı yarıda kalabiliyor ya da artık başarılı bir öğrenci olamıyor. Haliyle çocuk önemli bir meslek sahibi olamıyor.
Geçmişte toplum bu olayları sindirebiliyordu. İnsanlar çocuğunu okula, bir atölyeye ya da bir kursa teslim ederken, eti senin kemiği benim diyebiliyordu. Bu günlere gelindiğinde toplum artık bu tür olayları kabullenmiyor. Aileler aşırı korumacı, bu konudaki tek eksik önleyici kanunlar. Çocuklara, kadınlara, yaşlı insanlara, yaşlı hastalara uygulanan şiddet ve mobing mağduriyeti etkin ve caydırıcı kanunlarla önlenebilir. Böylece daha sağlıklı bir toplumun temelleri atılmış olur.
Sağlık ve huzurla kalın.