DOLAR 32,5826
EURO 34,8020
ALTIN 2.413,05
BIST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 17°C

Raflardaki Tehlike

Raflardaki Tehlike

Market raflarında sporcu ve enerji içeceği adı altında satılan onlarca marka bulunuyor. Tamamı yapay tatlandırıcı ve uyarıcı madde içeren bu içeceklerin, aslında bir tür meşrubat olduğunu söylemek daha doğru olacaktır. Ancak diğer meşrubatlardan daha fazla zararlı olduklarını da eklemek gerekir. Bu içecekler kafein zehirlenmesine yol açabilecek kadar, yüksek oranda kafein içeriyor. Egzersiz performansını iyileştirdiği düşünülse de zaman içerisinde bağımlılık yaptığı ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açtığı da inkar edilemez. Zararları yüzünden bazı Avrupa ülkelerinde, bu ürünlerin marketlerde satışı yasaklanmış durumda.

Osman Duman

İçeriğinde bulunan yapay tatlandırıcılar konusunda yapılan akademik çalışmalar, ürkütücü sonuçlar ortaya koyuyor. Bu ürünlerin üretiminde kıvam artırıcı ve kafeinden başka, performans artırıcı bir çok madde kullanılıyor. Kullanılan maddeler obezite, sinir sistemi bozuklukları, böbrek yetmezliği, kalp krizine varana kadar onlarca hastalığa sebep oluyorlar. Ülkemizde şimdiye kadar bu içecekler yüzünden hayatını kaybeden onlarca insan var. Bu içeceklerin dünya genelinde 60 milyar dolar civarında bir pazar payı bulunuyor. Ülkemizdeki tüketim miktarı, 2017 yılı verilerine göre yıllık 230 milyon kutu. Bu rakam günümüzde en az 300 milyon kutuyu aşmış olabilir.

 

Çocuklar için ölümcül tehlikeler barındıran bu içeceklerin, okul kantinlerinde satışı yasaklandı. Marketlerde ise bu ürünün 18 yaş altı gençlere satışı yasak. Ancak bu yasağa ne kadar uyuluyor veya ne şekilde kontrol ediliyor, orası tartışılır. Kendini halsiz hisseden, morali bozuk olan veya sınavı olan gençler bu ürünlerden fayda umuyor. Bu içecekleri alkolle birlikte tüketen bilinçsiz bir grubun varlığı da oldukça düşündürücü. 

Ünlü sporculara bu içeceklerin reklamlarında rol veriliyor. Üretici firmalar özellikle ekstrem spor organizasyonlarına sponsorluk yapıyor. Bu tür reklam ve sponsorluk faaliyetleri yoluyla, insanlar bu ürünlerin sporcu içeceği olduğuna inandırılıyor. Sağlık Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bu konu hakkında bilgilendirici ve kullanımını kısıtlayıcı çalışmalar yapması gerekiyor. Zira bu ürünlerin kullanımı her geçen gün giderek artıyor. Farklı amaçlarla kullanımı yaygınlaşıyor. Toplum sağlığını tehdit eden boyutlara ulaşmadan, ilgili kurumların önleyici tedbirler alması gerekiyor.

Bu konudaki en büyük görev ve sorumluluk öncelikle ailelerindir. En az sigara kadar, yerine göre sigaradan daha tehlikeli olabilen bu ürünleri çocuklarına almamalı ve gerekirse kullanmamaları için çocuklarını takip etmelidirler.

Sağlık ve huzurla kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.