Orman Yurttur!
Covid-19 salgını sebebiyle kapatılan fitness ve spor salonları 1 Haziran itibariyle maske takma zorunluluğu ile birlikte, diğer tedbirlerin alınması şartıyla açılmıştı. Ancak, salonlar beklenen ilgiyi görmediği için, bir çoğu kendiliğinden kapandı. Salgın öncesi bu salonlarda egzersiz yapanlar daha güvenli olduğunu düşündükleri açık hava yürüyüşlerine yöneldiler. Şehir içindeki bisiklet yollarında, şehirler arası yollarda ve ormanlık alanlarda pedal çevirenlerin sayısı arttı.
Kapalı alanda spor ve egzersiz yapmayı alışkanlık haline getirmiş insanların ter kokulu salonlardan, çam kokulu ormanlara yönelmesi bu dönemde bir zorunluluk olsa da muhtemelen bir çok insan için kalıcı bir alışkanlık haline gelecektir. İnsanlar ormanda doğal ve farklı sesler eşliğinde yürüyüş ve egzersiz yapmanın, yüksek volümlü müzik eşliğinde ve spor aletleriyle egzersiz yapmaktan daha sağlıklı olduğunun zamanla farkına varacaklardır. Uzmanlar şimdilik salonlarda yürüyüş bandı üzerinde yürümenin sanıldığı gibi sağlıklı bir egzersiz olmadığını, diz eklemlerine verdiği hasarı anlatıyorlar. İlerde bu tür ortamlarda yapılan sporun ve kullanılan bir çok spor aletinin zararlarını da anlatırlarsa şaşırmamak gerekir.
Orman içerisinde yürümenin hem fiziksel, hem de zihinsel sağlığımız açısından her geçen gün yeni faydaları ortaya çıkıyor. Japonya’da orman yürüyüşleri, bilimsel bir terapi olarak kabul ediliyor. Orman banyosu adını verdikleri bu terapi, orman yürüyüşü boyunca insanın tüm duyularını temizliyor. Şehirlerin kirli havasından, gürültüsünden, kötü kokularından, görüntü kirliliğinden ve stresten arındırıyor. Önemli olan orman yürüşü esnasında farklı havaya, seslere, kokulara, bitkilere odaklanarak, keyif almak ve kendisini ormanın büyüsüne kaptırmaktır. Yürürken ruhunu ve tüm duyu organlarını ormanın kokusuyla, renkleriyle, sesleriyle ve daha önemlisi doğa sevgisiyle yıkamaktır.
Epidemiyoloji ve Toplum Sağlığı Dergisi’nde 2009 yılında yayımlanan çalışmaya göre, orman ya da ağaçlık alanlara ortalama 1 kilometre yakında yaşayan insanların, yeşil alanlardan uzakta yaşayanlara oranla daha az endişe ve depresyon yaşadıkları fark edilmiş. Şehirler arası yolculuk yaparken orman içinden veya yakınından geçmenin bile, insanı ne kadar rahatlattığını hepimiz fark etmişizdir. Bir başka araştırmada ağaçların çevrelerine titreşim yaydıkları ve bu titreşimlerin insan sağlığı açısından faydalı olduğu tespit edilmiş. Bu sebeple ağaçlara dokunmanın hatta onlara sarılmanın yaydıkları titreşimle doğrudan temas ederek, başta stres kaynaklı hastalıklar olmak üzere bir çok hastalığın tedavi edilebileceği düşünülüyor.
Ormanın hatta tek bir ağacın bile insanlığa ve tüm diğer canlılara sayısız faydaları varken, geçtiğimiz hafta beyinleri hücre evlerinde yıkanmış, bir grup terörist tarafından yurdumuzun farklı bölgelerinde ormanlarımız yakıldı. Terör örgütünün gücünü ve etkisini kaybettiği bir dönemde, halk arasında büyük bir panik ve korkuya sebep olması için planlanmış bir eylemdi. Değişen iklim şartları sebebiyle, ormanlarımızı daha fazla korunmamız gereken bir dönemdeyiz. Özellikle orman içerisinde spor yapan herkesin daha duyarlı olacağını, gönüllü birer Orman Muhafaza Memuru gibi hareket edeceklerini umuyorum. Doğa ve çevre konusunda çok daha fazla bilinçli ve daha duyarlı olmamız gereken günleri yaşıyoruz. Duyarsız kalabileceğimiz bir dakikamız bile yoktur.
Sağlık ve huzurla kalın.