KIŞ MEVSİMİNE YENİK DÜŞMEYELİM!
Saygıdeğer Spor Meydanı okurlarım. Bu yazımda basit gibi görülen ancak spor ile uğraşalım veya uğraşmayalım, hepimizin çok iyi bilmesi gerekli olan bir konuyu sizlerle paylaşmak istedim. Sağlıklı ve bilinçli beslenme her yaşta ve cinsiyetteki kişiler için çok önemlidir. Bununla birlikte, özellikle fiziksel olarak normal insanlardan daha fazla performans sergileyen sporcuların beslenmeleri farklı olarak ele alınması gerekmektedir. Örneğin, normal bir yetişkinin günlük ihtiyaç duyduğu protein miktarının belki bir kaç katı vücut geliştirme sporu ile uğraşan bir sporcunun günlük protein ihtiyacını ancak karşılayabilmektedir..Bu nedenledir ki,, sporcuların ihtiyaç duydukları besin maddelerini ve miktarlarını iyi tespit etmek ve gereken ayarları yapmak gerekir. Yetersiz ve dengesiz beslenen sporcuların başarılı olamayacakları bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır.İnsanların sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmeleri için bazı temel besin kaynaklarına gereksinimleri vardır. Bunları özet olarak şöyle sıralamak mümkündür. Şöyle ki;
1- Proteinler: Özellikle vücut geliştirme sporu ile uğraşanları n protein takviyesi almaları gerekebilir. Bunu süt tozu ile sağlamak mümkündür.Vücudun ve hücrenin yapıtaşını oluşturan temel bileşenlerdir.Amino asitlerin birleşmesi sonucu oluşmaktadır. Saç ve tırnaklar büyük oranda proteinden oluşur. Vücudumuz, doku yapı mı ve onarımı için proteini kullanır. Ayrıca, proteinler çeşitli enzimler, hormonlar ve diğer vücut kimyasalları için kullanılmaktadır. Proteinler kas, kemik ve kıkırdakların da en önemli yapıtaşıdır.Her kişinin metabolizması farklı olduğundan, farklı miktarlarda proteine ihtiyaç duyar. Fiziksel olarak aktif olan kişilerin ise protein ihtiyaçları yapılan aktivite oranında artış göstermektedir.
2- Su ve tuzlar: Su, sporcu beslenmesinde en önemli besinler arasında yer alır. Su vücuttaki atık maddelerin vücuttan uzaklaştırılması, vücut ısısının dengelenmesi ve besinlerin hazmedilmesi gibi olaylarda görev alır. Özellikle fiziksel aktiviteler sırasında vücutta yeterli su olası büyük önem arz etmektedir..
3- Karbonhidratlar: Egzersiz sırasında vücut tarafından kullanılan ana yakıt kaslarda depolanan ve şekerin bir formu olan glikojen karbonhidratlardır. Egzersiz boyunca kaslardaki glikojen depoları kullanılır, fakat bu depolar sınırlıdır ve ortalama 90 dakika kadar yeterli olabilir. Bu nedenle, kaybedilen glikojen karbonhidratça zengin beslenme ile yerine konulmalıdır. Karbonhidratlar, vücudun enerji ihtiyacını karşılamalarının yanında, genel güç ve dayanıklılığı arttırarak vücut performansını arttırmaya yardımcı olur.Karbonhidratlar işlenmemiş unlu mamuller ile taze sebze ve meyvelerden temin edilirse vücut için daha yararlı olmaktadır..
4- Mineraller: Mineraller de sporcu beslenmesinde çok önemli bir yere sahiptir. Yeterli mineral almayan sporcular performans düşüşünün yanında ciddi sağlık sorunlarıyla da karşılaşabilmektedir. Sporcu sakatlanmalarının en önemli nedenlerinin mağnezyum ve potasyum eksikliğine bağlı olarak gerçekleştiği bilinmektedir..
Özellikle kış mevsimine girdiğimiz bu günlerde vücudumuzun direncini düşürmemek, bağışıklık sistemimizi güçlendirmek zorundayız. Ancak dengeli ve bilinçli beslenmemizin yanında istirahat, zararlı alışkanlıklardan uzak durmak suretiyle hastalıksız bir kış mevsimi geçirmeye aday olabiliriz.
Sağlıklı günler diliyor, saygılar sunuyorum.