G-TQCBD7NNX5
DOLAR 34,3461
EURO 36,3929
ALTIN 2.826,15
BIST 9.400,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cum 12°C
Cts 13°C
Paz 15°C
Pts 14°C

Kazanırsak Kaybedeceğiz!

Kazanırsak Kaybedeceğiz!

Ülkemizin üç tarafı denizlerle çevrili olduğu gibi, iç kesimlerinde de bir çok göl ve akarsu bulunuyor. Göller ve akarsular sayesinde çok geniş tarım arazileri sulanabiliyor. Bir çok yerleşim merkezinde içme suyu olarak kullanılıyor. Göllerimizde ıstakoz ve inci kefali gibi kıymetli su ürünlerine de rastlanıyor. Açık hava su sporlarının da yapılabildiği göller, son yıllarda alarm veriyor. Kurmaya yüz tuttu bir çoğu. Bu yüzden ülkemizin su kaynakları ve bu kaynaklarda yaşayan bir çok canlı türü tehlike altında. Üretimde su kullanan sanayi kollarının da geleceği parlak görünmüyor.

Akarsular da eskisi gibi coşkun akmıyor artık. Gölleri besleyen akarsu yatakları barajlarda, göletlerde tutuluyor. Son yıllarda yaşanan kuraklığın da etkisiyle, göllerdeki su seviyesi tehlikeli boyutlara ulaştı. Göllerin sığ suları aynı zamanda kirlenmiş durumda. Bir zamanlar gönül rahatlığıyla içme suyu olarak kullanılan bu sularda, yüzmek bile eskisi kadar sağlıklı değil.

spor meydani 5

Ancak esas tehlike, her gün gözleri önünde biraz daha yok olan gölün durumunu umursamayan ve tehlikenin farkına varamayan bilinçsiz insanlar. Kurumaya yüz tutan gölün sığ sularından her gün gerekli gereksiz, bahçesine binlerce ton su çeken çiftçiler. Pirinç tarlası mantığı ile yapılan sulamalar. Öyle ki çoğu kez meyve bahçelerine, ayağınızda çizme olmadan girmeniz mümkün olmuyor. Koruma altına alınan Eğirdir Gölü‘nden, hala kaçak yollarla su çekiliyor. Göl çekildikçe, bahçelere su çeken borular her gün bir miktar daha uzatılıyor. Kanun var ama kontrol mekanizması çalışmıyor.

Kazanırsak kaybedeceğiz

Rusya’nın dünyanın en büyük pamuk üreticisi olma hırsı, dünyanın dördüncü büyük gölü olan Aral Gölünün kurumasına sebep oldu. Göl bitince, haliyle pamuk üretimi de bitti. Rusya pamuk üretiminden ne kadar kazandı bilinmez ama koca gölün kurumasının zararları hiç bir rakamla ifade edilemez. Ülkemizde de son yıllarda, onlarca göl yok oldu. Göller Bölgesindeki tüm göllerde su seviyesi, kritik noktalara ulaştı. Böyle devam ederse, bu göllerin çevresindeki tarım ve turizm gölle beraber bitecektir. Şimdiye kadar hiç yaşanmamış meteorolojik olaylar yaşanacak, olası iklim değişikliğinden ülkemizin tamamı etkilenecektir.

spor meydani 6

Eğirdir Gölü civarında konuşlanan askeri eğitim birlikleri dahil bir çok kamu kurumu, faaliyetlerine devam edemeyecektir. Son yıllarda giderek azalan ilçe nüfusu, gölün suları gibi dibe vuracaktır. Gerekli tedbirler alınmazsa göl yatağında, yelken yarışları yerine ancak deve yarışları düzenleriz.

Dünyada yaşanan tüm afetler, insanların doğadan savaşırcasına faydalanmaya çalışmasının sonucudur.

Kanadalı Fizikçi Hubert Revees‘in dediği gibi: “Doğayla savaş halindeyiz. Eğer kazanırsak kaybedeceğiz.” Umarım bu savaşı kazanamayız yada kaybeden biz olmayız.

Sağlık ve huzurla kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.