G-TQCBD7NNX5
DOLAR 34,6567
EURO 36,6512
ALTIN 2.943,64
BIST 9.639,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
13°C
Hafif Yağmurlu
Per 14°C
Cum 16°C
Cts 13°C
Paz 13°C

Kadın sporcu sayısı artıyor

Kadın sporcu sayısı artıyor
12.05.2018
A+
A-

Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından, iletişim sponsoru Anadolu Ajansı, telekomünikasyon sponsoru Turkcell’in katkılarıyla organize edilen, 3. Etnospor Kültür Festivali’ni 3’üncü gününe atlı okçuluk dalında yapılan müsabakalar damga vurdu.

 Olumsuz hava koşullarına rağmen Türkiye’den ve dünyadan çok sayıda katılımcıyla adeta bir şenlik havasında gerçekleştirilen festivalin 3’üncü gününde atlı okçuluk branşında yapılan müsabakalar göz kamaştırdı.Geleneksel Türk tarihinin köklerinden günümüze uzanan atlı okçuluk sporu, Etnospor Kültür Festivali sayesinde yeni nesil ile buluştu. Başta çocuk ve gençler olmak üzere tüm katılımcıların meraklı bakışları arasında gerçekleşen müsabakalarda geçtiğimiz yılın 2’ncisi olan Kayseri Atlı Okçuluk Spor Kulübü Sporcusu Jenset Genel, başarı hikayesiyle herkesi kendine hayran bıraktı.

Babasından destek aldı

Henüz 12 yaşındayken babası cirit sporcusu Sami Genel’i örnek alarak oklu atçılık sporuna başlayan Janset Genel, babasından aldığı destekle Türkiye’ye çok sayıda şampiyonluk kazandırdı. 2014 yılında Çanakkale Biga’da düzenlenen Uluslararası Atlı Okçuluk Yarışması birinciliği, 2016 yılında düzenlenen Türkiye Şampiyonasında Türkiye 2’nciliği, Adana Yüreyir’de düzenlenen Uluslararası Yarışma 2’nciliği bunlardan birkaçı.

Janset Genel:

“Dünya atlı okçuluğunun merkezinin Türkiye olması için çalışıyoruz”

Türkiye’nin atlı okçuluk sporunun gelişimi yönünden dünyanın en iyisi olduğunu, sporcu sayısı olarak da Macaristan’dan sonra 2’nci olduğunu belirten Janset Genel, “Dünyada atlı okçuluğun merkezinin Türkiye olması için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Devletimizin desteği var ama bundan sonraki süreçte de daha da katkı sağlamasını bekliyoruz. Etnospor Dünya Konfederasyonu Başkanı’nın da Türkiye’de olması oldukça büyük avantaj. Bu avantajları kendi lehimize çevirmek istiyoruz” diye belirtti.

Malkoçoğlu’ndan gelen ilham

Babasının cirit sporcusu olmasından ötürü, doğduğu günden bu yana atlarla iç içe büyüdüğünü kaydeden Genel, “Babam Malkoçoğlu’ndan ilham alarak beni bu sporla tanıştırdı. En büyük destekçim babam oldu. İyi antrenman yaparak herkes bu sporu yapabilir. Ata binerken ok atmak oldukça zor ama bir o kadar da zevkli ve eğlenceli. Koordinasyonu geliştiriyor ve kişisel gelişimi de olumlu yönde etkiliyor. Okuldaki arkadaşlarım da bana sürekli ata binmek istediklerini söylüyor. Bu spor sayesinde okulumdan onur belgesi aldım. Kişisel ve okul gelişimime de katkı sağladı. Atlı okçuluk gece rüyalarımız, gündüzleri de en büyük hayalimiz oldu.” Dedi.

Kadın sporcu sayısı artıyor

Atlı okçulukta kadın sporcuların sayısının giderek arttığını vurgulayan Genel, “2014’ten beri Türkiye şampiyonası yapılıyor. Resmi olarak müsabakalar devam ediyor. Sporcularımız lisanslı ve tescilli. Atlı okçuluk sporunda ülkemi temsil ederek uluslararası müsabakalarda yarışıyorum. Sporumuzun gelişimi için canla başla çalışıyorum” dedi.

Hakan Kazancı:

“Amacımız, gençlerimizin Türk kültürüne sahip çıkması”

Etnospor Kültür Festivali’nin çocukların ve gençlerin Türk kültürünü tanıması ve sahip çıkması açısından çok önemli bir misyonu olduğunu vurgulayan Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Hakan Kazancı, “Çocuklarımıza ve gençlerimize sahip çıkmalıyız. Gençlerin ve çocukların, batının teknolojik baskısı altında hapis kalmasını engellememiz lazım. Tabii ki bunlardan tamamen soyutlansınlar demiyoruz ama amacımız gençlerimizin bize ait kültüre sahip çıkması. Bu sporları tanımalarını istiyoruz. Bu hedefte başarı da sağladığımızı düşünüyorum. Burada bize düşen görev bu imkanları kendilerine sunmak. Bunun için gayretimizi sürdüreceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Japon Atlı Okçuları Büyük İlgi Görüyor

Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından, iletişim sponsoru AA, telekomünikasyon sponsoru Türkcell’in katkılarıyla organize edilen, 3. Etnospor Kültür Festivali’nde, Japon savaşçılar samurayların yaptığı atlı okçuluk gösterisi “Yabusame” de yer alıyor. Yenikapı Meydanı’ndaki festivalde, önceden belirlenmiş hedeflere at sırtında ok atılan etkinlik “Yabusame” katılımcılar tarafından ilgiyle karşılandı.

Geçmişi Japonya’da 12. yüzyıla kadar uzanan Yabusame, Türkiye’deki atlı okçuluktan farklılıklar içeren bir spor. Ülkenin barışı ve halkın mutluluğu için “Tenchouchikyu” denilen özel bir yakarış ile başlayan Yabusame’de samuraylar, 3 hedefe atış yapıyorlar. Samuraylar, vurdukları hedeflerle kötülükleri yok ederek huzuru sağladıklarına inanıyor. Türkiye’ye kılıç ustalarıyla beraber 20 kişilik bir ekip olarak gelen Japon kafilesi, festival boyunca 6 gösteri yapacak.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.