İSTANBUL’DA BADMiNTON ZİYAFETİ
İstanbul; 19-22 aralık 2011 tarihlerinde, “Türkiye Uluslararası Badminton fiampiyonası – 2011”e (TURKİYE İNTERNATİONAL BADMİNTON CHAMPİONCHİPS- 2011) Türkiye Badminton federasyonu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ortaklaşa olarak, ev sahipliği yaptılar.
Fatih Belediyesi spor salonunda yapılan organizasyon, tek kelime ile kusursuz ve mükemmel oldu. Emeği geçenleri takdir etmek teşekkür etmek gerekir. Zira olimpiyatlara talip bir dünya şehrinde, böyle organizasyonları problemsiz yürütmek, olimpiyat kararında referans olabilir. Zira, ikiyüzyirmidört sporcunun misafir edildiği, barınma, beslenme ve organizasyon ile ilgili problemin olmayışı sevinçle karşılanmalıdır.
Otuz beş ülkenin, büyükler kategorisinde yarıştığı müsabakalarda, oldukça kaliteli maçlar izlediğimizi ifade etmek gerekir. Kore’nin üstünlüğü ile geçen turnuvada, milli takımımızın teknik sorumluları, hakkettiği neticelere ulaşamadılar.
Ülkemiz badmintonunun, badmintonda geleneği olan ülkeleri, bu tür organizasyonlarda aşabilmesi için sadece federasyonumuzun göstereceği gayretleri yeterli olmayabilir. Çünkü bileşik kaplar kanunu çerçevesinde düşünülmelidir. Türk sporunun içinde bulunduğu yapısal meseleleri halleedememesi, uluslar arası üst düzey organizasyonlardaki başarılarını olumsuz etkileyecektir. Bu konu; belki, başlı başına tartışılması gereken akademik meseledir. Ancak fiili durum böyledir. Yoksa badminton camiasının nasıl özverili bir gayret içinde olduğu, hatta olimpiyata iştirak konusundaki gayretler her türlü takdirin üstündedir. Komşumuz Bulgaristan’ın, organizasyonda, Petya NEDELCHEVA ile dikkatleri üstüne çektiğini ifade edebiliriz. Zira bütün rakiplerinden baskın bir üstünlük sergilemesi, haklı olarak onu turnuvanın yıldızı konumuna getirmiştir.
Milli takımızda, olimpiyat oyunlarında büyük mesafe kat eden bazı sporcuların yarışamadığı, yarı şmaya katılanlarda Murat Şen’in ikinci turda elenmesi, sanırım teknik heyetin yeni planlamaları n yapılmasını sağlamış olacaktır.
2012 yılında, badminton federasyonu, çalışma hızını kesmediği görülmektedir. Zira olimpiyatlara aday olacak sporcu seçmelerinden, eylül ayı içinde yapılacak “Veteranlar Avrupa Şampiyonası” seçmelerine kadar yıllık faaliyet programlarını hayata geçirmiş bulunmaktadırlar. Çalışmalardaki şevk ve heyecanlarını, bizde gözlemleyebiliyoruz.
Bu arada, İstanbul şehrimizin, badminton branşı ve diğer amatör branşlar için “bir master plan”la ele alınmalı, nüfüs sayısı ve imkanları göz önünde bulundurularak, Türk spor teşkilatının görev tanımları içinde farklı statü kazandırılmalıdır. Çünkü İstanbul Avrupa’da bir çok ülke nüfusundan daha fazla bir nüfusa sahiptir. Teşkilat, onu taşra ili gibi görmemelidir. O zaman görülecektir ki, İstanbul bir spor menbaı metropoldür…
Kırk sporcu ile katıldığımız İstanbul uluslar arası badminton müsabakası, organizasyon olarak başarılı geçmiştir. Özellikle anasponsorluğunu büyükşehir belediyesinin yaptığı bu organizasyon, diğer sponsorlarla birlikte koordine bir çalışma ile en zor organizasyonların üstesinden gelineceğini gösterdi. Takdir edilmelidir ki, doksan bayan, yüzotuziki erkek sporcu ve yetmişe yakın bir yöneticiyi yüz akıyla karşılayabilmek önemli bir olaydır.
Sporcularımızın başarısı ise kabul etmemiz gerekir ki, özel değerlendirilmesi gerekmektedir. Yani mevcut teknik ve fiziki kapasitemiz, uluslar arası tecrübemiz başarılarımızın gelecekte daha iyi olması için çalışmamızı gerektirmektedir.