İki Şişe Kola, Bir Şişe Bira
Kola 1886 yılında Amerika’da bir eczacı tarafından ilaç olarak üretildi. Uyarıcı madde içeren coka bitkisinden üretilen kolanın, ağrı kesici özelliğinin olduğu ve vücuda zindelik verdiği düşünülüyordu. O yıllarda yalnız eczanelerde satılıyordu.
Fermantasyon aşamasında içerisinde bir miktar alkol oluştuğu için, alkol yasağı sebebiyle yasaklı ürünler listesine alındı. Yasaktan sonra, şeker ve soda ilave edilerek üretilmeye başlandı. Giderek ilk üretildiği yıllardaki içeriği değiştirildi. İlk zamanlar belki faydalı bir üründü ancak ilerleyen yıllarda şekerli ve asidik yapısı sebebiyle, sağlığa zararlı bir ürün haline dönüştü.
Zaman içerisinde dünya genelinde en çok satan ürünler arasında yer aldı. Bu sebeple farklı markalar tarafından da üretilmeye başlandı. Bir çok ünlü film yıldızı ve ünlü sporcu bu firmaların reklamlarında rol aldı. Kola üreticisi olan markalara her yıl milyarlarca dolar kazandırdı. Bu markalar, büyük spor organizasyonlarının sponsorluğunu üstlendiler. Bir çok eğitim, sağlık ve yardım kampanyasına parasal anlamda destek verdiler. Ancak tüm bu faaliyetler, kolanın masum olduğu anlamına gelmiyordu. Sosyal medyanın yaygınlaşması ile birlikte, insanlar kolanın farklı zararlarını öğrendiler. Belki de bağımlılık yaptığı için, zararlarına rağmen kola tüketmeye devam ettiler.
Uzmanlara göre;
bir şişe kolada, bir insanın günlük şeker ihtiyacının 100 katı kadar şeker bulunuyor. İhtiyaç fazlası şeker, karaciğerde yağ olarak depolanıyor. Beyinde dopamin yapmını artırarak, eroin etkisine benzer mutluluk hissini artırıyor. Bir saat sonra oluşan açlık hissiyle, insanlarda tekrar yeme ve kola içme isteği uyanıyor. Böylece obezite ve birçok dejeneratif hastılığın, kapısı açılmış oluyor.
Devam eden Avrupa Futbol Şampiyonasının sponsorları arasında yine bir kola firması var. Reklam amacıyla, her maç sonrası açıklama yapılan kürsüye iki şişe kola koymayı ihmal etmediler. Bir paket cips ve bir paket sigara koymayı unutmuş olsalar da kürsüde bir şişe de bira vardı. Her şey yolunda giderken, kürsüde açıklama yapmaya hazırlanan ünlü bir futbolcu kola şişelerini bir kenara itti. Sonra bir su şişesini havaya kaldırdı. Hepsi birkaç saniye süren bu hareket, sponsor olan kola firmasına pahalıya patladı. Şirketin borsada işlem gören hisseleri, bir haftada 1,6 milyar dolar değer kaybetti. Kola satışları düştü, şirketin büyük miktarlarda zarar ettiği düşünülüyor.
Bir başka futbolcu kürsüdeki bira şişesini yere indirdi. Toplumun büyük bir kısmından onay alan bu mesajlar sonrası bir başka futbolcu, hem kola şişelerini hem de bira şişesini yanına alarak kendince mesaj vermek istedi. Bu hareketi ilgili firmalar tarafından ödüllendirildi mi bilinmez ama şampiyona, iki şişe kola ve bir şişe bira kadar konuşulmadı. Kürsüdeki kola ve bira şişeleri şampiyona süresince, yine bir kenara itilir mi yoksa birileri tarafından insanların gözüne mi sokulur bekleyip göreceğiz. Kola şişelerini kenara iten futbolcunun, geçmiş yıllarda kola reklamında rol almış olması vicdanını rahatlatmaya yönelik bir hareketti belki de. Ancak büyük bir cesaret örneği olduğunu söylemek, yanlış olmaz.
Artık alkollü ve asitli içeceklerin zararlarını bilmeyen yok. Kimi bağımlılıktan, kimi vurdumduymazlıktan içmeye devam ediyor bunları. Havaya kaldırılan su şişesi, çok yerinde bir mesajdı. Tüm insanların bu mesajı almış olmasını diliyorum.
Tespit super .takdire şayan