G-TQCBD7NNX5
DOLAR 34,5724
EURO 36,0761
ALTIN 3.006,97
BIST 9.466,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Yağmurlu
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 9°C
Sal 11°C

Hayrettin Dikkanoğlu’ndan Lisans Çağrısı!  

18.07.2020
A+
A-

Dünya ve Avrupa’ da Lisans aldığı ülkeyi temsil eden oldukça fazla Türk sporcumuz var. Böyle bir ham maddemizin oluşu ve bu profesyonel sporcuların Türk Lisansı ile maçlara çıktığını düşünürsek inanıyorum ki Türkiye daha büyük bir tanıtım kitlesine sahip olacak. Profesyonel Boksun faaliyeti tam anlamıyla sürdürebilmesi adına devletimiz tarafından onay görmesi gerekmektedir. Devlet büyüklerimizden bu konuda ivedilikle destek bekliyoruz.

Röportaj: Muzaffer Batumlu

Türkiye Profesyonel Boks Federasyonu 2012 yılında kuruldu. Ülkemize yıllarca boks branşını sevdiren birkaç hocamızla bir araya gelerek kurduk. Hocalarımız beni başkan olarak seçtiler. Bende elimden geldiği kadar profesyonel boksa hizmet vermeye devam ediyorum. Biz sorduk Hayrettin Dikkanoğlu hoca tüm samimiyetiyle sorularımıza cevap verdi. İşte röportajın detayları…

Hayrettin DİKKANOĞLU Kimdir? Sizi biraz tanıyabilir miyiz?

1970 Trabzon Of doğumluyum. Evli ve iki çocuk babasıyım. İstanbul’da ikamet etmekteyim. 25 yıldır kamu sektöründe çalışmaktayım Dikkanoğlu Spor Kulübünün kurucusu ve başkanlığını yapmaktayım.  Amatör sporlarından Kickboks ve Muay Thai branşlarda  iki tane organizasyon gerçekleştirdim.

Bize biraz spor hayatınızdan bahseder misiniz? Spora Ne zaman, nasıl ve hangi branşlarda başladınız?

1985 yılında Fenerbahçe stadının altında Boks sporuna başladım ve bir buçuk yıl burada amatör boks ile ilgilendim. Daha sonra Tayland Boksu ile ilgilendim. Bu sporun şuan ki adı Muay Thai. Bununla beraber Kick Boks alanında da kendimi geliştirdim. Birçok müsabakaya katıldım. Boks, Muay Thai ve Kick Boks amatör branşlarda resmi Antrenör Kick Boks branşında Profesyonel hakem ve Muay Thai branşında ise Ulusal Hakem ve ayrıca Muay Thai Federasyonu adına İstanbul’da İl Hakem Kurul Başkanlığı ve daha sonra Marmara Kurul Başkanlığı yaptım. İstanbul’da çok sayıda Muay Thai hakemi yetiştirdim. Kick Boks alanında da İstanbul’da tertip komitesinde görev yaptım.

Boksu nasıl tanımlarsınız? Boks sizin için ne ifade ediyor?

Direk kroşe ve aparkatın birleşimiyle Torba ve Ayna karşısında ya da karşılıklı iki kişinin birbirine karşı Kurallar içerisinde yumruklarıyla kombine yapılan çalışma şeklidir. Yaş itibariyle hem genç hem de yaşlıların aynı zamanda bayanlarında spor ve form tutabilmek için yapabileceği sporlardan birisidir.

Kaç yıldır Profesyonel Boks Federasyonu başkanısınız? Ve bunu neden seçtiniz?

Federasyonumuz 2012 yılında eski Avrupa Profesyonel Boks Şampiyonu Sayın Cemal Kamacı önderliğinde ve Dikkanoğlu Spor Kulübü ile benim, daha sonra Buda Sporları Gençlik ve Spor Kulüp başkanı Yılmaz Aydın ve Başaklar Spor Kulüp Başkanı Turan Başak’ın ve diğer spor kulüplerinin birleşmesiyle kuruldu. Profesyonel Boks Federasyonu’nu Ülkemizde ki bir açığı kapatmak için kurduk, çünkü ülkemizde sporculara profesyonel Boks Lisans Belgesi verilmemektedir aynı zamanda Profesyonel Hakem, Antrenör Lisans, Belgesi veren Federasyon’ da yoktur. Bizim tek amacımız Bu açığı kapatmak amatörde başarılı olan sporcularımıza bu belgeyi verebilmektir. Şimdi ülkemizde bu belge verilmediği için mevcut sporcularımız Avrupa’ya gitmektedir ve oradaki ülkelerin adı altında lisanslar çıkarıp, o ülkeler adına müsabakalara katılmaktadır. Mademki böyle bir olanağımız var, bunu Ülkemizin Sporda Hedef ve Ereklerinin gelişmesi adına neden yapmıyoruz fikrinden yola çıktık.

Amatör Boks ve profesyonel boks iki ayrı kulvar. Sizce insanlar bunları birbirinden nasıl ayırabilir? Farkları nelerdir?

Amatör Boksun antrenmanlarıyla Profesyonel Boksun antrenmanları arasında büyük farklar vardır. Bununla beraber müsabakaların kuralları da birbirinden çok farklıdır. Amatör boks Kural Gereği üç raunttan fazla olmaz. Fakat Profesyonel Boks en az dört raunt ile başlayıp on iki raunda kadar devam eder. Aynı zamanda amatör boksta müsabakalara çıkan sporcu kardeşlerimiz, ekonomik anlamda hiç bir kazanım sağlayamazlar fakat Profesyonellik olduğu zaman ekonomik alanda bu sporu yapanların kazanımları gerçekleşir. Profesyonel alanda bir sporcunun lisans çıkartabilmesi noktasında mutlaka menajerinin olması gerekli fakat amatör olan sporlar için aynı şey geçerli değil. Ayrıca profesyonelde, lisans konusunda Heyet Sağlık Raporu olması gerekir ama amatörde herhangi bir sağlık ocağından bu rapor alınıp lisans çıkartılabilir. Amatör Boks Federasyonu’nu devlet ekonomik alanda destekler, Profesyonel Boks Federasyonu’nda ekonomik anlamda bir destek söz konusu değildir.

Peki, sporcuların amatörden profesyonele geçiş süreci nasıl? Bu anlamda nelere ihtiyaçları var?

Biz bu anlamda Dünya Standartlarında ve Dünya Kalitesinin üzerinde yeni kriterler oluşturuyoruz. Öncelikle bu Türk vatandaşı bir Sporcu ise Boks alanında Türkiye’de başarıları olması gerekli. Amatör Boks alanında başarılı olamayan ve Dünya Standartlarını yakalayamayan sporcuya maalesef lisans veremiyoruz.

Federasyona bağlı olan sporcularınıza öğütlediğiniz şeyler var mı?

Sporcuların profesyonel boks maçlarında başarılı olabilmeleri için amatör boksta zirveye çıkmaları gerekir. Özellikle profesyonelde oluşturacağı sıkletini bilmeli ve onu sağlıklı bir şekilde korumalıdır. Ayrıca kendisine menajer bulmalı, antrenmanlarını düzenli ve planlı, iyi bir antrenör eşliğinde yapmalıdır.

Dünya ile kıyaslayınca Türkiye’de profesyonel boksu nerede görüyorsunuz?

Dünya ve Avrupa’ da Lisans aldığı ülkeyi temsil eden oldukça fazla Türk sporcumuz var. Böyle bir ham maddemizin oluşu ve bu profesyonel sporcuların Türk Lisansı ile maçlara çıktığını düşünürsek inanıyorum ki Türkiye daha büyük bir tanıtım kitlesine sahip olacak, bununda ÜLKEMİZE büyük getirileri olacaktır. Yani orada yaşayan sporcularımız hem destekhem Hukuki hem Antrenman alanlarında sınırlı imkânlara sahipler. Sporcularımıza Profesyonel Boks Federasyonu çatısı altında hukuki alanda destek sağlamayı amaçlıyoruz. Avrupa’da Profesyonel boks yapan Türk sporculara, Türkiye’de faaliyet yapabilmeleri hususunda Antrenörler, Hakemler ve Kulüp Başkanları tarafından destek veriliyor. Aynı zamanda WBC (Dünya Boks konseyi) ve EBU ( Avrupa Profesyonel Boks Birliği) geçici olarak Federasyonumuzun üyeliğini kabul etti. Fakat bu üyeliğin daimi olabilmesi adına ve Profesyonel Boksun faaliyeti tam anlamıyla sürdürebilmesi adına devletimiz tarafından onay görmesi gerekmektedir. Devlet büyüklerimizden bu konuda ivedilikle destek bekliyoruz.

Bize biraz federasyondan bahseder misiniz? İşleyiş nasıl?

Biz Profesyonel Boks Federasyonunu yedi bölgeye ayırdık ve yedi bölgeye de kendi içlerindeki iller bağlı. Atamaları bu şekilde gerçekleştirdik. İl temsilcileri de bulunduğu illerde çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor. Bununla ilgili bakanlıklarımızla da iletişim noktasındayız. Ülkemizde Profesyonel Boks lisansı verebilmek en büyük amacımız.

Bu spora yeni başlayanlara ve genel olarak tüm sporculara neler tavsiye edersiniz?

Bir defa bir sporcu tüm kötü alışkanlıklardan uzak kalmalıdır. Hem sağlık yönünden, hem kariyer hem de ekonomik anlamda güzel gelişmeler elde edebilmesi için bu oldukça önemli. Bugün belli bir kariyer sahibi olarak bir noktaya gelmiş sporcuların hem topluma bakış açıları hem de topluma katkıları çok başkadır. İyi antrenmanlar yapmaları ve başarılı olmaları tek temennimiz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.